Itsetuntemus

Onko kyse normaalista pelosta vai fobiasta? Tunnista pelkosi

Psykologi Mikael Saarisen mukaan aina kannattaisi pysähtyä miettimään, mitä tunteita omaan pelkoreaktioon liittyy. Fobian tunnistaa yhdestä asiasta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Pelkoa, kammoa vai paniikki? Fobian tunnistaa yhdestä merkistä.

Psykologi Mikael Saarisen mukaan aina kannattaisi pysähtyä miettimään, mitä tunteita omaan pelkoreaktioon liittyy. Fobian tunnistaa yhdestä asiasta.

Mistä tietää, ovatko omat pelot niin sanotusti normaalia pelkoa vai onko kyse fobiasta?

Psykologi-psykoterapeutti-tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen huomauttaa, että kaikki tunteet ja tunnekokemukset ovat normaaleja. Huomiota täytyy kiinnittää siihen, millaiseen toimintaan tunteet johtavat ja jäävätkö ne päälle. Saarisen mukaan meidän pitäisikin aina pelkoreaktioita kohdatessamme pysähtyä pohtimaan, mistä oikein on kysymys.

– Normaalin pelon ja fobian ero on siinä, että normaalissa pelkoreaktiossa ihmistä pelottaa hetken, jonka jälkeen keho rauhoittuu, kun ihminen keskittyy muuhun ja tunne vaihtuu. Jos pelko jää päälle, siitä tulee fobia, jonka takia ihminen alkaa vältellä kammoamiaan tilanteita ja pelätä niitä jo etukäteen, Saarinen sanoo.

Jos ajatukset jäävät kiertämään toistuvasti samaa kehää tai pelko alkaa hallita elämää, kannattaa asiasta keskustella läheisen tai ammattilaisen kanssa.

– Yleensä traumapsykologiassa sanotaan, että jos oireet jatkuvat pari viikkoa, niihin kannattaa hakea ammattiapua.

Aina tuen ei tarvitse edes olla ammattilaisen antamaa. Jos oireita on, suosittelee Saarinen puhumaan tuntemuksistaan vaikka ystävän kanssa jo hyvissä ajoin ennen kuin ajatuksia on pyöritellyt päässään kaksi viikkoa.

– Itseltään olisi hyvä kysyä, mitä kaikkia tunteita omaan pelkoreaktioon liittyy tai sen taustalla on. Pelon alla voi olla esimerkiksi riittämättömyyden tunteita tai kontrollin menettämisen pelkoa. Usein teemat ovat sellaisia, jotka liittyä muutenkin elämäämme siinä hetkessä.

Lue myös:

Oletko joskus halunnut hypätä korkealta alas? Tästä se kertoo

Horoskooppimerkkien pahimmat pelot – Nämä asiat aiheuttavat tähtimerkillesi ahdistusta

 

X