Itsetuntemus

Onko sinulla yliherkkä omatunto? Tästä jatkuva syyllisyys voi johtua

Onko sinulla jatkuvasti huono omatunto, vaikka et ole tehnyt mitään pahaa? Pyydätkö jatkuvasti anteeksi asioita, jotka eivät ole sinun syytäsi? Yliherkkä omatunto voi kehittyä jo lapsuudessa tai vasta aikuisiällä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jatkuva syyllisyys voi viedä paljon energiaa.

Onko sinulla jatkuvasti huono omatunto, vaikka et ole tehnyt mitään pahaa? Pyydätkö jatkuvasti anteeksi asioita, jotka eivät ole sinun syytäsi? Yliherkkä omatunto voi kehittyä jo lapsuudessa tai vasta aikuisiällä.

Evoluutiopsykologian mukaan syyllisyys oli entisaikaan aivojen tapa varmistaa, että emme käyttäytyneet tavalla, jonka takia meidät potkittaisiin pois heimosta.

Jatkuvan syyllisyydentunteen voi aiheuttaa esimerkiksi jokin seuraavista:

Lapsuuden traumat tai opit

Jos lasta on kohdeltu emotionaalisesti tai fyysisesti kaltoin, hän on rajallisen ymmärryksensä takia luultavasti syyttänyt tapahtumista itseään. Syyllisyys on saattanut iskostua lapseen niin syvälle, että se vainoaa häntä vielä aikuisenakin. Myös uskonnollisissa yhteisöissä kasvaneille lapsille syyllisyys on saatettu iskostaa hyvin vahvasti takaraivoon.

Syyllisyys voi olla myös opittua: jos vanhemmat syyttävät vastoinkäymisistä aina itseään, luultavasti lapsi oppii saman.

Aikuisuuden myrkylliset ihmissuhteet

Myös aikuisena koetut traumat voivat saada ihmisen tuntemaan jatkuvaa syyllisyyttä. Esimerkiksi narsistikumppani voi saada manipuloitua kumppaninsa uskomaan, että tämä tekee jatkuvasti pahoja asioita ja aiheuttaa ongelmia, vaikka todellisuudessa kumppani ei ole tehnyt mitään väärää ja ongelmat johtuvat narsistista itsestään.

Itsensä vertaileminen toisiin

Itsensä vertaileminen toisiin saattaa aiheuttaa syyllisyyttä siitä, että ei kykene samaan kuin muut. Vertailu ei ole järkevää jo sen takia, että harvalla on realistinen kuva jonkun muun elämästä.

Sosiaalinen media saattaa pahentaa tilannetta, sillä siellä näkee jatkuvasti, mitä hienoa toiset tekevät ja saavuttavat ja epäonnistumisista hiiskutaan vain harvoin. Jos entiset luokkatoverit kouluttautuvat jatkuvasti, saattaa alkaa tuntea syyllisyyttä siitä, että et itse omaa samanlaista intoa opiskeluun. Jos taas näkee toisten tuttavien postaavan kuvia perheelleen järjestämistä yllätyksistä, saattaa alkaa tuntea syyllisyyttä siitä, ettei itse koskaan yllätä rakkaimpiaan.

Halu miellyttää toisia

Herkät ja empaattiset ihmiset tekevät usein kaikkensa, jotta eivät loukkaisi muita. Välillä halu miellyttää toista saattaa kuitenkin kääntyä ylianalysoinniksi, mikä saattaa näkyä esimerkiksi siinä, että miellyttämishaluinen alkaa pyydellä anteeksi aivan turhia asioita.

Perfektionismi

Perfektionisti saattaa tuntea riittämättömyyttä ja syyllisyyttä, sillä hänen on vaikea hyväksyä omia virheitään ja antaa anteeksi omia epäonnistumisiaan. Perfektionistit tuntevat syyllisyyttä usein myös siitä, että he ovat mahdollisesti tuottaneet jollekin toiselle pettymyksen.

Masennus

Masentunut voi nähdä itsensä epärealistisen kielteisessä valossa. Siksi pienet asiat, kuten siivoamaton koti tai sairaspoissaolot töistä, voivat kolkuttaa hänen omaatuntoaan ja saada hänet tuntemaan itsensä huonoksi ihmiseksi – vaikka todellisuudessa sairaspoissaolot johtuvat sairaudesta ja masennus voi aiheuttaa sen, että voimia ei jää kodin puunaamiseen.

Tunnistitko itsesi? Lue, miten opettelet eroon turhasta syyllisyydestä.

Lähteet: Harley Therapy™ Counselling Blog, Life With Confidence, Psychologies, Quora, Women’s Health

Lue myös:

Kärsitkö turhasta syyllisyydestä? – Tämän takia siitä kannattaa opetella eroon

Päästä irti murehtimisesta

Lopeta turha huolehtiminen

Ahdistus on uusi masennus – Yhä useampaa suomalaista ahdistaa

X