Itsetuntemus

Opi näkemään ja hyväksymään oma kauneutesi – ja tee siitä voimavarasi

Tuhahdatko, kun joku kutsuu sinua kauniiksi? Älä suotta. Todellisuudessa kauneus on paljon monimuotoisempaa kuin pelkkää pintaa. Se on hyväksymistä ja arvostamista. Näe ja hyväksy oma kauneutesi ja käytä sitä voimavaranasi.
8.4.2018 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Mistä kauneus muodostuu? Tekeekö jokin asia tai piirre ihmisestä erityisen kauniin? Onko kauneudella ylipäätään merkitystä?

Yleensä, kun kuulemme puhuttavan kauneudesta, puhutaankin itse asiassa ihmisen hyvännäköisyydestä tai puoleensavetävyydestä.

Hyvännäköisyyttä saatetaan kuvailla esimerkiksi kehon mittasuhteilla: kasvojen symmetrialla, hiusten tuuheudella tai vaikka lantion kaaren muodolla. Puoleensavetävyyttä taas kuvaillaan usein luonteen ominaisuuksilla kuten ilo, itsevarmuus, huumorintaju ja sosiaalinen älykkyys.

Todellisuudessa kauneus on paljon monimuotoisempaa ja syvemmälle menevää. Se on hyväksymistä ja arvostamista.

Opi näkemään oma kauneutesi

Kysy ensin itseltäsi, oletko antanut itsellesi luvan olla kaunis? Siitäkin huolimatta, vaikka et olisi kaikkeen tyytyväinen itsessäsi tai jotkut piirteesi turhauttaisivat sinua? Epätäydellisyydestäsi huolimatta tai juuri sen vuoksi?

1. Muista, että olet kaunis. Sinun ei tarvitse tulla muuksi. Saat toki, mutta ei tarvitse. Ainutlaatuisen olemassaolosi hyväksyntä on mitä suurinta kauneutta. Jos oman kauneuden näkeminen tuntuu vaikealta, voi aloittaa ajattelemalla ”minussa on kauneutta”. Se voi olla helpompi sanoa ja uskoa kuin todeta ykskantaan ”minä olen kaunis”.

2. Arvosta ulkonäköäsi. Pinta on fyysisen maailman lahja meille – ja mitä ihania, kiinnostavia, kiihottavia pintoja maailma onkaan täynnä! Nauti niistä. Katsominen ja katsotuksi tuleminen on luonnollista. Älä siis turhaan väheksy ulkonäköäsi.

3. Saat kaunistautua ja nauttia siitä. Se ei tee sinusta vähempiarvoista, yksinkertaista tai alistuvaa. Saat leikitellä kaunistautumisella ja kauneudellasi niin paljon kuin haluat. Se viestii, että hyväksyt itsesi, arvostat itseäsi ja näytät sen.

Älä turhaan vähättele viehättävyyttäsi

Joidenkin mielestä kauneudesta ja ulkonäöstä puhuminen voi olla alentavaa. Sillä onhan ihmisessä tärkeämpiäkin ominaisuuksia, kuten viisaus tai oikeudenmukaisuus.

Sen, että haluaa tulla nähdyksi ja hyväksytyksi kokonaisena, ei kuitenkaan tarvitse olla millään tavalla ristiriidassa sen kanssa, jos haluaa olla myös haluttava ja puoleensavetävä.

Kauneus, äly, rohkeus, työelämässä pärjääminen tai rakkaus voivat kaikki olla portteja sinne, missä olet enemmän ja rohkeammin oma itsesi ja tunnet itsesi rakastetuksi.

Jokaisella meistä on lupa nauttia muiden ominaisuuksiemme lisäksi myös omasta ulkonäöstämme ja ainutlaatuisesta viehättävyydestämme. Meissä kaikissa on kauneutta!

Lähde: Janne Ruokonen: Kauneudesta naisen (Myllylahti)

Suosittelemme