Itsetuntemus

Optimisti käyttää aikaansa eri tavalla kuin pessimisti – kummasta tunnistat itsesi?

Kalenterinsa äärimmilleen täyttävä optimisti onnistuu usein toteuttamaan haaveitaan. Mutta toisissa asioissa kannattaa ottaa mallia pessimistin aikatauluista.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Optimisti uskoo selviävänsä nopeammin kuin pessimisti.

Kalenterinsa äärimmilleen täyttävä optimisti onnistuu usein toteuttamaan haaveitaan. Mutta toisissa asioissa kannattaa ottaa mallia pessimistin aikatauluista.

Haastattelemani asiantuntija on selvästi optimisti ajankäytössään. Ennen kuin kysymykseni ovat loppuneet, psykologi Satu Pihlaja lähtee jo kohti joogatuntia. Vastausten lisäksi korvaani kuuluu siis liikenteen melu ja Pihlajan askellus.

– Mietin, valitsenko aamulle haastattelun vai menenkö joogaan. Ajattelin, että pystyn tekemään molemmat. Tosin olisin parempi haastateltava, jos vain istuisin jossain rauhallisessa paikassa, Pihlaja kertoo naurua äänessään.

Optimisti on tyypillisesti ehtiväinen, tuntuu kuin hänellä olisi enemmän tunteja vuorokaudessa pessimisteihin verrattuna. Pihlaja itse saa usein osakseen ihmettelyä, miten hän pystyy tekemään niin monia asioita pelkästään työn saralla: pitämään vastaanottoa, kirjoittamaan väitöskirjaa ja julkaisemaan kirjoja.

– Optimistien vahvuus on se, että he osaavat tehdä vähemmällä kuin sadan prosentin teholla asioita, hän selittää.

Kun ei jää viilaamaan jokaista yksityiskohtaa, on mahdollista saada aikaan enemmän. Erityisesti niitä asioita, jotka todella innostavat.

Aikaoptimisti ja aikapessimisti

 Optimisti myös lähtee pessimistiä helpommin toteuttamaan villejäkin ideoita, Pihlaja toteaa. Optimistit tarttuvat tilaisuuksiin ja uskovat niiden onnistumiseen.

– Pessimisti ei tahallaan sano ”ei” asioille, vaan ajattelee, etteivät ne kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi: ”En kuitenkaan koskaan ehtisi saada väitöskirjaa valmiiksi.” Tai hän selaa Instagramia ja miettii, etten minä pystyisi tuollaisiin saavutuksiin.

Pessimismi ei välttämättä liity vain omiin kykyihin, vaan ihminen saattaa ajatella jonkin ulkopuolisen esteen ilmaantuvan.

– Negatiivisuusharha on täysin luonnollista, eli nähdään ongelmia tai virheitä, joita voi tulla vastaan sen sijaan, että uskottaisiin kaiken menevän hyvin.

Mielikuvalla onnistumisesta on paljon vaikutusta. Jos epäonnistumisen pelon vuoksi pessimistillä jää unelmat vain merkinnöiksi unelmakarttaan, se on Pihlajan mielestä sääli.

– Joskus elämä loppuu, eikä olekaan enää aikaa tarttua tilaisuuksiin. Olisikin hienoa, jos pessimistit uskaltaisivat toteuttaa heille tärkeitä asioita.

Lue myös: Kulkiko elämäsi eri polkua kuin ajattelit? Asiantuntijan lohduttava viesti kaikille, joiden nuoruusunelmat menivät mönkään 

Pessimistin kalenterissa on tilaa – spontaaniudelle

Myön optimisti törmää haittapuoliin elämäntyylissään ja ajankäytössään. Usein pitää hätäisesti priorisoida ja tehdä valintoja, kun huomaa, että tunnit loppuvatkin kesken.

– Jos kalenteri on täynnä, pitää lennosta päättää, mikä on tärkeää. Pessimistillä taas kalenterissa on väljyyttä ja vähemmän tekemistä.

Optimisti haluaa käyttää kaikki raot, pessimisti varaa kalenteriin tyhjää.

Aikapessimisti varaa pakollisiin tehtäviin enemmän aikaa varmuuden varalta. Joka kerta ei koidukaan aikasyöppöjä odottamattomia katastrofeja. Siksi pessimisti saa nauttia kuin ylimääräistä aikaa kotona puuhastellen ja puutarhaa laittaen. Tai spontaanisti viikonloppuaamuna päättää lähteä käymään kirpputorilla.

– Pessimistillä on zen-asennetta ja ajatus, ettei jokaista minuuttia tarvitse käyttää tehokkaasti. Optimistille jokainen minuutti mahdollisuus, Pihlaja kärjistää.

Lue myös: 5 asiaa, jotka voit tehdä samalla kun käyt suihkussa

Optimisti lupaa liikoja ja myöhästelee

Kellon viisarit myös karkaavat usein optimisteilta.

Kun samalle päivälle lupautuu lapsenvahdiksi, pihatalkoisiin, tapaamaan ystävää ja hankkimaan viikon ruuat, todennäköisesti jossain kohtaa suunnitelmat pettävät ja myöhästyy. Kaikkia myöhästely ei juurikaan haittaa, mutta jotkut pitävät sitä ajan varastamisena ja epäkohteliaisuutena. Usein täsmällisyyden vihollinen on lähtövalmistelut, jotka optimisti uskoo saavansa säädettyä nopeammin kuin todellisuudessa pystyy.

Pessimisti varautuu taas siihen, että matkan varrella tapahtuu jotain yllättävää.

– Olen ollut ystäväni kanssa matkalla, jolla muistan hänen pakanneen laukut jo tuntia ennen lähtöä majoituspaikasta, kun taas itse pakkasin ne viime minuuteilla, Pihlaja havainnollistaa.

Muulloinkin kuin siirtymissä paikasta toiseen, varsinkin jos on kyse velvollisuuksista, optimisti on auttamatta myöhässä tai ainakin viime tippa on hyvä ystävä.

Siksi rikkinäinen auton lämmitystolppa tulee korjattua vasta, kun kesähelteet jo orastavat. Tai klassikkotilanteessa joululahja ostetaan huoltoaseman valikoimasta, kun muut kaupat ovat jo sulkeneet ovensa joulunpyhiksi.

”Jos jokin haave palaa mieleen toistuvasti, sitä ei kannattaisi sivuuttaa.”

X