Itsetuntemus

Ota käyttöön 5 kohdan somesäännöt – hurjat hyödyt!

Tuntuuko siltä, ettet saa mitään aikaiseksi päivän aikana? Onko somen selailu ensimmäinen ja viimeinen asia päivässäsi? Tämä juttu on sinulle.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Huomaatko räplääväsi somea aivan liian usein? Et ole ainoa.

Tuntuuko siltä, ettet saa mitään aikaiseksi päivän aikana? Onko somen selailu ensimmäinen ja viimeinen asia päivässäsi? Tämä juttu on sinulle.

Saako sosiaalisen median jokainen pingaus sinut kaivamaan puhelimen esiin? Tai piipahdatko Facebookissa jokaisella tauollasi tai aina, kun töissä on tylsä hetki? Entä onko Facebook tai Instagram aina auki työkoneesi selaimessa?

Tuntuuko sinusta samaan aikaan siltä, ettet saa päivässä mitään aikaan? Onko sinulla koko ajan kiire ja olet myöhässä aikatauluistasi?

Mitä useampaan kysymykseen vastasit kyllä, sitä pahemmin olet somekoukussa ja tarvitset ehdottomasti somesäännöt.

Some sinänsä ei ole huono asia, mutta sen liiallinen käyttö on. Sinun ei välttämättä tarvitse luopua siitä kokonaan. Jo käytön rajoittaminen tekee ihmeitä.

Näillä vinkeillä pääset alkuun:

1. Poista sovellus älypuhelimesta

Oletko koskaan katsonut ympärillesi julkisessa liikennevälineessä? Melkein kaikki tuijottavat älypuhelimiaan. Harva katselee ympärilleen. Kokeile sovelluksen poistamista puhelimesta. Näin Facebookiin menon kynnys nousee hieman korkeammaksi kuin sovellusta klikkaamalla, koska joudut näpyttelemään salasanasi selaimeen. Katso ikkunasta ulos. Tee viisi havaintoa. Tai lue kirjaa. Valitse aluksi kirja, jossa on lyhyet, matkasi pituiset luvut. Kirja rentouttaa aivan eri tavalla kuin some. Kirjan lukeminen tutkitusti rentouttaa aivoja, some taas on täynnä ärsykkeitä, joten se väsyttää aivosi.

2. Älä aloita tai lopeta päivääsi someselailulla

Ennen nukahtamista voi tuntua kivalta selata Facebook-virta läpi vielä kerran. Valitettavasti aika yleensä venähtää – etenkin, jos erehdyt osallistumaan johonkin keskusteluun. Myös unentulo häiriintyy someselailun myötä. Aamulla somen antamat ärsykkeet puolestaan ovat liian raju herätys aivoille, ja olet hermostunut ja stressaantunut heti aamusta.

3. Rajoita päivittäinen someiluaika

Jos ongelmasi on jatkuva somepiipahtelu, voit rajoittaa someaikasi muutamaan etukäteen valitsemaasi hetkeen. Muina aikoina et saa mennä sinne. Alku voi olla tuskallista, mutta se motivoi, että huomaat töidesi valmistuvan.  

4. Älä pakene someen tylsyyttä tai työtehtävien vaikeutta

Koska some tarjoaa niin paljon ärsykkeitä, mielemme alkaa vaatia niitä yhä useammin ja yhä enemmän. Pian huomaamme, että keskittyminen pitkiin ja tylsiksi kokemiimme tehtäviin on mahdotonta. Olemme opettaneet aivomme vaatimaan nopeampia ärsykkeitä, joten meidän tekisi mieli piipahtaa somessa jokaikinen kerta, kun työt eivät etene. Mutta älä huoli –  aivot myös elpyvät. Ne voi opettaa taas keskittymiskykyisiksi. Nopeiden ärsykkeiden rajoittaminen ja yhden asian kerrallaan tekeminen tuo keskittymiskykysi takaisin.

5. Älä tuijota luuria, vaan maisemia

Katsopa huviksesi niiden ihmisten sivuprofiilia, jotka tuijottavat älypuhelimiaan. Voit olla varma, että näytät samalta selatessasi somea bussipysäkillä. Mitä sellainen tekee ryhdillesi vuosien mittaan? Somesäännöt auttavat oikaisemaan ryhtisi.

Lähteet: Neurologi Kiti Muller, addiktiotutkija Teuvo Peltoniemi, Emma Seppälä: Elä onnellisemmin. Käytännön opas onnellisuuteen, menestykseen ja hyvinvointiin

X