Itsetuntemus

Paino voi vaikuttaa rajusti omanarvontuntoon – isokokoisten naisten karut totuudet: ”Huomaan ajattelevani, että parisuhde ja seksi eivät ole minua varten”

Näin lihavuuden stigma vaikuttaa pään sisäisiin ajatuksiin. Annan lukijat kertovat myös, mitä yhteiskunta voisi tehdä kehopositiivisuuden eteen.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Istock

”Ulkonäkö ei ole koskaan ollut tärkein ominaisuuteni.” Suurin osa kokee, ettei paino vaikuta omaan arvoon.

Näin lihavuuden stigma vaikuttaa pään sisäisiin ajatuksiin. Annan lukijat kertovat myös, mitä yhteiskunta voisi tehdä kehopositiivisuuden eteen.

Toimittaja Tiina Suomalainen haastatteli monta naista ja kirjoitti jutun lihavien naisten kohtaamasta läskifobiasta. Lukijat äänestivät jutun numeron 43/2021 parhaaksi.

Lukijat pääsivät joukolla ääneen kertoessaan omista kokemuksistaan. Lukijapaneeliin vastasi 268 ihmistä, joilla oli sanottavaa ylipainoisten asemasta yhteiskunnassa. Heistä 30 prosenttia koki tulleensa epäasiallisesti kohdelluiksi painonsa vuoksi.

”Lihavuuteen liitetään helposti mielikuva laiskuudesta ja itsekurin puutteesta. Lihava ihminen ei ole edustava. On hän sitten kuinka korkeasti koulutettu, älykäs tai tehokas. Työelämässä varsinkin naisia arvotetaan painon ja ulkonäön mukaan”, kirjoitti eräs.

Lähde: Annan lukijapaneeli

Kehopositiivisuus eli ajatus siitä, että oma keho on hyvä sellaisena kuin on, rantautui Suomeen verrattain myöhään. Vielä viisi vuotta sitten ei sosiaalisessa mediassa näkynyt lihavia naisia kertomassa sanoin ja kuvin kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

– Kehopositiivisuus on monipuolistanut keskustelua ja kulttuuria. Lihavuutta ei nähdä enää vain terveydellisenä vaan myös poliittisena ja sosiaalisena kysymyksenä. Tästä menee suuri kiitos lihavuusbloggaajille, sanoi Annan jutussa haastateltu väitöskirjatutkija Hannele Harjunen.

Lukijat kertoivat omanarvontunnostaan myös näin:

”Lihava ihminen on kakkosluokan kansalainen.”

”Kärsin vuosia huonosta itsetunnosta ja riittämättömyyden tunteesta. Epäonnistuneet laihdutusyritykset vain lisäsivät luuserifiilistä. En tunne enää näin, mutta se vaati vuosien työn ja terapiakäyntejä, että sain ajatusmallit muutettua.”

”Ylipainoisena en ole kiinnostava kumppani.”

”Ylipainoisena en ole kiinnostava kumppani. Huomaan myös ajattelevani, etteivät parisuhde ja seksi ole minua varten, koska olen lihava.”

24 prosenttia vastaajista koki ylipainon vaikuttavan arvoonsa ihmisenä, mutta suurin osa oli toista mieltä.

”Minulla on hyvä itsetunto, ulkonäkö ei ole koskaan ollut tärkein ominaisuuteni. Jos en kelpaa sellaisena kuin olen, ei ihminen ole ystävyyteni tai rakkauteni arvoinen.”

Lue myös: Kun Evaleena Vuorenmaa lihoi 40 kiloa, töitä ei yhtäkkiä riittänytkään – ”Fakta on, että lihavaa ei palkata artistien taustatanssijaksi”

Lähde: Annan lukijapaneeli

Näin Annan lukijat purkaisivat lihavuuden stigmaa:

Vaate- ja muinakin malleina pitäisi olla kaikenkokoisia ja -ikäisiä ihmisiä.

Uutisointi ihmisten ulkonäöstä pitäisi lopettaa, oli se sitten positiivista tai negatiivista, ja keskittyä siihen, mitä ihmiset tekevät tai sanovat.

Mediassa ja tv-viihteessä pitäisi olla enemmän esillä monennäköisiä, tavallisia ihmisiä.

Kaikki työpaikkahaut pitäisi käsitellä ilman kuvaa, nimeä ja ikää. Myös haastattelut voisi tehdä samoin.

On tärkeää tuoda esiin lihavuuden syitä. Ylipainon takana on usein monimutkainen vyyhti, ei vain se, että syö enemmän kuin kuluttaa.

Vaatekauppoihin kauniita, laadukkaita vaatteita myös isokokoisille.

Lisäämällä tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja pikalaihdutuksen haitallisuudesta.

Lue myös: Lihavuus tekee naisista julkista riistaa – Annan lukijoiden kokemukset: ”Kaupan jonossa huomautellaan ostoskorin sisällöstä”

X