Itsetuntemus

Pekka Sauri lopetti onnen jahtaamisen – ”Kaksoiselämä epäilemättä esti onnellisuuteni”

Psykologi ja filosofi Pekka Sauri uskoo, että suuri osa maailman ongelmista johtuu kaksoiselämästä. Kirjassaan Onnen harha Sauri käsittelee sovinnossa elämistä itsensä kanssa.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Pekka Sauri ei voisi olla onnellinen ilman rakkautta.

Psykologi ja filosofi Pekka Sauri uskoo, että suuri osa maailman ongelmista johtuu kaksoiselämästä. Kirjassaan Onnen harha Sauri käsittelee sovinnossa elämistä itsensä kanssa.

Koko kansan tuntema psykologi ja filosofi Pekka Sauri kirjoitti kirjan onnellisuudesta. Onnen harha -kirjan keskeinen viesti on, että elämä helpottuu, kun ihminen vapauttaa itsensä onnen tavoittelusta.

Voiko onnelliseksi opetella ja jos niin miten, Pekka Sauri?

Onnen tavoittelu johtaa yleensä pettymykseen. Onni tulee jos on tullakseen ja menee jos on mennäkseen, ja tavallisesti meneekin.

Jos onnea yrittää tavoitella mielihyvän tai nautinnon tunteena, se karkaa kyllä hetkessä taivaan tuuliin. Mutta jos yrittää etsiä elämään merkitystä ja tarkoitusta, onnellisuuden kokemus saattaa löytyä kaupanpäällisiksi.

Miten vastoinkäymisiin tulisi suhtautua?

Kannattaa yrittää ratkaista elämän ongelmat sitä mukaa kun niitä tulee. Jos ne jättää kaihertamaan, ne kovertavat poteron ajan mittaan hiidenkirnuksi, josta on yhä vaikeampi pinnistää ylös. Jos päälle tulee vielä ongelmiin usein liittyvä syyllisyys ja häpeä, vapautuminen käy sitä vaikeammaksi.

Ongelmat kannattaa kääntää käytännöllisiksi kysymyksiksi. Käytännöllisiin kysymyksiin löytyy yleensä jokin käytännöllinen vastaus. Ei ehkä lopullinen vastaus, mutta jokin tie eteenpäin, ja huomenna maisema onkin jo toisenlainen.

Miten merkityksellisyyttä voi lisätä omassa elämässä?

Miettimällä, mikä elämässä kiinnostaa ja innostaa, kun asiaa katsoo mahdollisimman puhtaalta pöydältä, ja ryhtymällä tekemään sitä. Ei sen tarvitse olla mitään tähtitiedettä, kiinnostus ja innostus – motivaatio – on olennaista.

Kirjoitat kirjassasi kaksois­elämän taakasta. Miten kaksoiselämä on vaikuttanut omaan onneesi?

Varhaislapsuudesta alkanut kaksoiselämä – laskelmointi, esittäminen ja pahimmillaan silkka manipulointi – epäilemättä esti oman onnellisuuteni myöhäiseen ikään asti.

Kaksoiselämä rakentuu vaivihkaa kortti­taloksi, joka väistämättä luhistuu lopulta. Se on painajaismaista, mutta jos siitä selviää hengissä, se on suuri vapahdus. Mutta koko ajan pitää olla valppaana, ettei minuus ala jakautua uudelleen. Elämä johdattaa siihen alituisesti: pitää esittää yhtä, vaikka kokisikin toista. Suuri osa maailman ongelmista johtuu kaksoiselämästä.

Onko siis totuus onnen airut?

Viime katsannossa kyllä. Tai ainakin niin, että kaksilla korteilla pelaaminen estää onnen kokemukset tehokkaasti.

Voiko ilman rakkautta olla onnellinen?

Jokainen tietysti määrittelee oman onnellisuutensa, ei sitä voi ulkopuolelta tietää saati sanella. Mutta ainakaan minä en voisi olla onnellinen ilman rakkautta. Se on ehdottomasti yksi ja sama asia.

Kansainvälisesti mitattuna Suomi on maailman onnellisin maa, mutta tämä on myös yksinäisten maa. Keitä ne ­onnelliset ovat?

Sellaista yhteiskuntaa ei ole olemassakaan, jossa ei olisi masennusta, yksinäisyyttä, toivottomuutta ja ahdistusta. Se on mahdottomuus.

Olemme Suomessa onnistuneet rakentamaan yhteiskunnan, jossa useimmilla meistä on mahdollisuudet turvalliseen elämään sekä merkityksen ja tarkoituksen etsimiseen. Myös vastoinkäymisiin on saatavissa tukea ja apua. Tässä vertailussa Suomi on planeetan kärkeä. Mutta meidän on jatkuvasti pidettävä huolta näistä saavutuksistamme. Ne eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Milloin itse viimeksi havahduit onnen tunteeseen ja millainen se hetki oli?

Tänä aamuna herätessäni. Onnen kokemus on vallinnut jo pitkään.

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 5/2022.

X