Itsetuntemus

Pikkuleijonien henkinen valmentaja Melina Niemi: Näin opit Pikkuleijonien voittaja-asenteen

Haluatko olla voittaja omassa elämässäsi? Pikkuleijonien henkinen valmentaja Melina Niemi kertoo, kuinka jokainen meistä voi löytää voittajan itsestään. Voittajan pitää osata myös hävitä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Lehtikuva, Annamari Tolonen

Haluatko olla voittaja omassa elämässäsi? Pikkuleijonien henkinen valmentaja Melina Niemi kertoo, kuinka jokainen meistä voi löytää voittajan itsestään. Voittajan pitää osata myös hävitä.

Voittaminen on asenne- ja valintakysymys

Pikkuleijonien henkinen valmentaja Melina Niemi: Näin opit Pikkuleijonien voittaja-asenteen

– Voittaminen alkaa jo siitä, millä asenteella lähdet aamulla liikenteeseen. Valitsetko, että on kurjaa, kauheaa ja inhottavaa, vai päätätkö, että tästä tulee loistava päivä? Sinulla on vapaus valita. Oman asenteen eteen voi tehdä leikkimielisiä harjoitteita. Kun aamulla peset hampaita, pistä poppi soimaan, katso itseäsi peilistä silmiin ja sano ääneen, että tästä tulee loistava päivä. Älä lähde voivottelulinjalle, vaikka olisikin maanantai.

Lue myös: Jatkuva huolehtiminen vie voimat – Näe elämäsi uusin silmin ja voit paremmin

Voittaminen lähtee pienistä asioista

– Voittaja ei voi ajatella, että tekee asiat puolitehokkaasti ja puolivaloilla, nukkuu vähän ja syö mitä sattuu. Sinun on itse valittava niinkin yksinkertaiset asiat kuin se, nukutko riittävästi, mitä syöt ja annatko sekä kropallesi että aivoillesi treeniä. Välillä on tärkeää myös rauhoittua. Esimerkiksi kävelyllä käydessä on helppo tehdä mentaaliharjoituksia. Kuuntele kävellessäsi ympäristön ääniä. Kuuletko huminaa tai linnunlaulua? Kun olet tietoisesti läsnä, aivoissasi ei myllerrä 75 000 erilaista ajatusta samaan aikaan.

Lue myös: Stressi sairastuttaa – katkaise unettomuuden kierre

Aina ei voi voittaa – eikä se edes ole tarpeellista

– Jos et koskaan häviä, et voi myöskään kehittyä. Päästä häviön jälkeen negatiivisista tunteista mahdollisimman pian irti ja syvenny miettimään, mitä häviöstä opit. Pohdi myös, mitä voit tehdä seuraavalla kerralla, jotta olisit entistä parempi. Pienistä arjen vaikeuksista selviät oikealla asenteella. Jos olet esimerkiksi ruuhkassa, älä turhaan tuhlaa energiaasi hermostumiseen. Et voi ruuhkalle autossa istuessasi mitään, joten kuuntele autossa musiikkia tai soita handsfreetä käyttäen mummulle, serkulle tai ystävälle. Kun et raivostu, säästät energiaasi ja saat taas itsellesi paremman fiiliksen.

Lue myös: Tee täydellinen moka – 5 askelta taitavaan epäonnistumiseen

Pelaa joukkueelle

– Joukkueen voi rinnastaa työyhteisöön. On tärkeää pelata joukkueelle ja olla osa sitä. Joukkueessa on myös sietämistä, koska mukana on erilaisia ihmisiä. Vaikka kukaan ei haluaisi pahaa toiselle, joskus tulee kommunikaatiokonflikteja. Ne voivat johtua siitä, että ihmiset ovat niin erilaisia, että he näkevät ja kokevat asiat erilailla. On tärkeää muistaa, että se, mitä itse kokee, ei ehkä ole ainoa totuus. Kannattaa olla kiinnostunut toisen mielipiteistä ja kysyä, mitä toinen tarkoittaa tai miltä toisesta tuntuu. Keskustelemalla opitaan ymmärtämään toinen toista ja asioihin voi saada näkökulmia, joita ei olisi itse tullut ajatelleeksi. Kun juttelet toisen ihmisen kanssa, pistä puhelin pois. Älä vain käännä puhelinta nurinpäin pöydälle, vaan laita se oikeasti kokonaan pois. Ole aidosti läsnä siinä hetkessä, kun kohtaat toisen ihmisen. Se on toisen ihmisen kunnioittamista ja todella tärkeää joukkuepelissä.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Muista olla kiitollinen

– Elämässä on parempia ja huonompia aikoja. Älä jää vaikeuteen kiinni, vaan tiedosta, mitä kaikkea hyvää sinulla on. Keskity positiivisiin ajatuksiin ja juttuihin. Voit listata niitä jopa ylös. Kiinnitä jääkaapin oveen vaikka joka päivä yksi post-it-lappu, johon kirjoitat, mistä olet tänään kiitollinen.

Lue myös: Pieni hetki, iso ilo – Poimi Kylli Kukkin ja muiden joogaohjaajien voimanlähteet!

X