Puolustaudu verbaaliselta väkivallalta.
Jokainen kohtaa jonkinasteista sanallista väkivaltaa – ja myös syyllistyy siihen itse.
Itsetuntemus

10 askelta: näin puolustaudut verbaaliselta väkivallalta

Huomaatko liian usein harmittelevasi jälkikäteen, kun et keksinyt vastausta toisen asiattomaan kommenttiin tai suoranaiseen solvaukseen? Puhetaidon valmentaja neuvoo, miten voit vastata loukkaukseen olematta itse ilkeä.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: Kuvitus Tinka Lindroth

Niin minun olisi pitänyt sanoa! Varmaan tiedät, miltä tuntuu, kun joku pamauttaa jotakin loukkaavaa etkä osaa vastata mitään järkevää. Jälkeenpäin harmittaa. Piinallista – vaan ei väistämätöntä. Filosofi, puhetaidon valmentaja Markus Neuvonen tietää, miten verbaaliselta eli sanalliselta väkivallalta voi puolustautua.

Ensin pitää hahmottaa, milloin tilanteessa on kyse verbaalisesta väkivallasta. Sen tunnistaa siitä, että puhuja yrittää saada jotakin satuttamalla toista sanoilla. Väkivalta on tietoista, ei siis vahingossa lauottuja tökeryyksiä.

Väkivaltaa eivät ole kritiikki, väärinymmärrys, erimielisyys, rakentava riitely tai vaikeasta aiheesta puhuminen. Väkivalta ei myöskään ole viestin eikä ihmisen vaan tilanteen ja ihmisten välisen dynamiikan ominaisuus. Kyse on siis siitä, millaisissa kehyksissä sanat lausutaan.

– Väkivaltaan ei pidä vastata väkivallalla vaan pyrkiä muuttamaan vuorovaikutuksen dynamiikka, Neuvonen sanoo.

1. Huolehdi itsetunnostasi

Suuri osa puolustautumisesta tapahtuu tilanteen ulkopuolella. Väkivalta kohdistuu yleensä itsetuntoon ja omanarvontuntoon ja voi vaikuttaa sinuun vain siinä määrin kuin näissä on aukkoja ja heikkouksia. Siksi: vahvista itsetuntoasi.

2. Opi tuntemaan tuskasi

Verbaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa sosiaalista tuskaa. Tuska vie helposti stressitilaan, jolloin toimit autopilotilla ja reagoit lapsellisesti.

Jotta aivosi toimisivat tilanteessa paremmin, opettele hallitsemaan kivuliaista tilanteista syntyvää stressiä. Opi tietämään, mitkä asiat sinua satuttavat, ja siedätä itseäsi varovasti niiden kuulemiselle ja niissä tilanteissa olemiselle.

Palauta mieleen jokin sinua satuttanut tilanne. Jos puolisosi on loukannut sinua, hae se loukkaantumisen tunne, jota tilanteessa koit, ja koe sitä rauhassa itseksesi. Tarkoitus ei ole märehtiä tapahtunutta vaan altistaa itseään turvassa epämukaville asioille niin, että ne vähin erin lakkaavat haittaamasta eivätkä tosielämässä eteen tullessaan enää hetkauta emotionaalista tasapainoasi.

Jokainen kohtaa verbaalista väkivaltaa ja myös syyllistyy siihen itse. Vai etkö koskaan näpäytä muita tai rähise?

3. Osaa odottaa verbaalista väkivaltaa

On väärinkäsitys, että verbaalinen väkivalta olisi harvinaista tai että kyse olisi yksittäistapauksista. Oikeasti elämme väkivaltaisessa ympäristössä, joskin aste-eroja tietysti on. Jokainen kohtaa verbaalista väkivaltaa ja myös syyllistyy siihen itse. Vai etkö koskaan näpäytä muita tai rähise?

4. Jäähdytä oma pääsi

Puolisosi sanoi niin taas! Älä läksytä häntä. Vastusta haluasi ryhtyä metsästämään emotionaalisia pikavoittoja sanomalla vielä pahemmin takaisin. Vaikka sinulla olisi oikeus suuttua – jos vaikka kollegasi sanoo jotain seksististä tai esimiehesi öykkäröi – pidättäydy selkäytimellä reagoimisesta.

Älä näytä pelkoasi äläkä uhmaa vaan pyri tilanteen yläpuolelle. Ohjaa huomio asiaan ja toisen omaan käytökseen: ”Voitko toistaa?”, ”Anteeksi, mitä sanoitkaan?” tai ”Olenko ymmärtänyt oikein, että tarkoitat tätä?”

5. Tunnista asosiaalinen väkivalta

Sanallista väkivaltaa on kahta tyyppiä, sosiaalista ja asosiaalista. Ne on tärkeää erottaa, jotta tilanteessa osaa toimia. Sosiaalinen väkivalta alkaa, kun toinen menettää hallinnantunteensa tilanteessa ja yrittää saada sen pakottamalla takaisin. Esimerkiksi huomionkipeä puoliso valittaa: ”Aina sinä luuhaat ystäviesi kanssa!” Sinä vastaat, että ”itsepä et koskaan ehdota mitään hauskaa”. Kommentti kommentilta tilanne kehkeytyy pahemmaksi, ja kumpikin on osallinen siihen. Kumpi tahansa voi toisaalta myös keskeyttää tilanteen ja kääntää dynamiikan paremmaksi.

Asosiaalisessa väkivaltatilanteessa taas uhria ei kohdella ihmisenä vaan välineenä johonkin. Tilanne ei kehity vaan tulee puun takaa. Tällainen väkivalta voi olla manipuloimista, kiristämistä, kiusaamista tai pakottamista. Sinua ehkä yritetään sumuttaa tai annetaan todenvastaisesti ymmärtää, että jokin asia on normaali – kuten vaikka se, että oppilaitoksen pääsykokeiden yhteydessä miesprofessori tapaisi naiskokelaan vapaa-ajalla kahden. Mielenterveytesi voidaan kyseenalaistaa tai sinulle syöttää valemuistoja: ”Sä muistat väärin, sä oot ihan hullu.”

6. Määrittele rajasi

Jotta voit selviytyä asosiaalisesta väkivallasta, sinulla pitää olla selkeä käsitys rajoistasi. Mieti, mikä on se kohtelun minimitaso, jota muilta odotat, ja mitä teet, jos joku ylittää rajasi. Tee pakosuunnitelma tilanteesta.

Asosiaalista väkivaltaa käyttävä ihminen usein pelaa jatkuvalla mielen muuttamisella, joten huolehdi siitä, että tiedät, mikä on totta. Öykkäripomon kanssa sovi kaikki kirjallisesti. Irrota hyväksynnän tarpeesi hänestä. Joskus lähteminen on ainoa ratkaisu.

Ota itseesi kohdistetut haukkumasanat haltuun: ”Sä oot tyhmä.” ”Onneksi keskityt tyhmyyteeni etkä muihin, pahempiin vikoihini!”

7. Näe tarve puheen takana

Jos kyse on sosiaalisesta väkivallasta, win–win-tulos on mahdollista saavuttaa. Yritä nähdä, minkä tarpeen ohjaamana toinen hyökkää, ja huolehdi, että hän näkee mahdollisuuden täyttää tarpeensa järkevästi keskustelemalla.

Kroonisesti pahastunut anoppi, joka avaa keskustelun ”täällä minä istun aina yksin…”, tahtoisi kenties nähdä enemmän lapsenlapsiaan. Ole myötätuntoinen, mutta älä pyydä anteeksi, jotta et palkitse häntä manipulatiivisesta puheesta. Yritä lukea viesti loukkausten välistä ja toista se omin sanoin. ”Haluatko oikeasti keskustella minun syyllisyydestäni ja sinun uhriudestasi?” Tämä auttaa toista tiedostamaan, että on viisaampiakin tapoja keskustella asioista.

8. Käytä kilpivirkkeitä

Mieti valmiiksi selkäytimestä lähteviä neutraaleja tai myönteisiä lauseita, joilla voit vastata solvauksiin sivuuttamalla ne täysin. Niiden avulla voit olla jämäkkä ja keskeyttää väkivaltaisen tilanteen kehkeytymisen: ”Arvostan näkemystäsi, mutta…” ja ”Kiitos, mutta voisimmeko puhua tästä?”

9. Kehystä tilanne uusiksi

Väkivaltaa on myös jättää sanomatta ja siten latistaa tai asetella toinen huonoon valoon. Hehkutat ystävällesi saamaasi palkankorotusta, mutta hän ei lähde mukaan hehkutukseen: ”Ei tuo nyt ole mikään iso juttu.” Voit nostaa toisen toimintatavan näkyväksi kehumalla tilanteessa itse itseäsi hupaisalla tavalla: ”Jee! Hyvä minä!”

10. Ota haukut haltuun

Jos sinua vastaan käytetään haukkumasanoja, ota ne haltuun. Samalla tilanne usein muuttuu koomiseksi ja kevenee: ”Sä oot tyhmä.” ”Hauskaa että huomasit.” Tai ”Onneksi keskityt tyhmyyteeni etkä muihin, paljon pahempiin vikoihini.”

X