painajainen
Tutkimusten mukaan noin puolet aikuisista näkee ainakin joskus painajaisia.
Itsetuntemus

Putoaminen, alastomuus ja jahdatuksi tuleminen – 10 yleisintä painajaista, ja mitä ne tarkoittavat

Tietynlaiset painajaisunet ovat ihmisille tyypillisiä. Moni on tullut unessaan jahdatuksti tai pudonnut korkealta paikalta tyhjyyteen. Listasimme 10 yleistä painajaista ja selvitimme, millaisista tosielämän tilanteista ne voivat johtua. Näin tulkitset painajaisuniasi.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Ihmiset näkevät unissaan lukemattomia kummallisia asioita ja tapahtumia. Joskus unet liittyvät selvästi menneisyydessä koettuihin tapahtumiin tai siihen, mitä on juuri äskettäin nähnyt tai kuullut. Ikään kuin mieli yrittäisi järjestellä unessa tiedon palasia, joita se on päiväsaikaan kerännyt.

Unet voivat olla hyvin kryptisiä ja ahdistavia. Painajaiset putoamisesta, jahdatuksi tulemisesta ja ansaan jäämisestä eivät ole sitä, mitä öisin haluaisi nähdä. Pahat unet voivat kummuta esimerkiksi erilaisista peloista, stressistä tai ahdistuksen tunteesta.

Unien näkeminen on mysteerinen ilmiö. Sitä, miksi ylipäätään näemme unia, ei ole vielä selvitetty. On kuitenkin tutkittu, että tietynlaiset unet toistuvat monilla ihmisillä.

Selvitimme, mitkä ovat 10 yleisintä painajaista ja mitä ne voivat oikein tarkoittaa.

1. Putoaminen tyhjyyteen

Putoat alas korkean talon ikkunasta. Putoaminen kestää muutaman sekunnin ja juuri, kun olet osumassa maahan, silmäsi aukeavat.

Painajaiset, joissa ihminen putoaa tyhjyyteen, voivat liittyä siihen, että elämässä on jokin hallitsematon asia tai tilanne. Kyseessä voivat olla rahahuolet, ihmissuhdeongelmat tai työhön liittyvät asiat.

On selvitetty, että putoamisunet ovat yleisiä ihmisillä, jotka ovat päässeet elämässään pitkälle, mutta silti tuntevat, etteivät voi hallita kaikkia elämänsä osa-alueita.

2. Jahdatuksi tuleminen

Pakenemisunet ovat yksi yleisimmistä painajaistyypeistä. Jahtaajana voi olla niin ihminen, eläin kuin jokin yliluonnollinen hahmokin.

Jahdatuksi tulemiseen liittyvät painajaiset voivat tarkoittaa sitä, että ihminen pelkää jonkin vaikean tilanteen tai henkilön kohtaamista. Kyse voi olla painostavasta pomosta, loukkaavasta ystävästä tai huonosta kumppanista.

Myös se, miten pakenemisunessa käyttäytyy, voi liittyä todelliseen elämään. Jos piiloudut unessasi pelottavalta hahmolta, saatat pysyä piilossa myös oikeassa elämässä. Kun kirjaat ylös, mitä pakenemisunessa oikeastaan tapahtui, se voi auttaa sinua käsittelemään tosielämän ongelmaa.

3. Alastomana ihmisten edessä

Jos näet unta, jossa olet epäsopivassa tilanteessa yhtäkkiä alasti ihmisten edessä, saatat pelätä arvostelluksi ja tuomituksi tulemista. Alastomuusunet voivat kertoa siitä, että oma itsetunto kaipaisi kohennusta.

4. Tärkeästä tapahtumasta myöhästyminen

Painajaiset jonkin tärkeän tapahtuman unohtamisesta tai sellaisesta myöhästymisestä ovat yleisiä ihmisille, jotka elävät nopeatempoista elämää ja joilla on kovia paineita.

Myöhästymiseen tai unohtamiseen liittyvät painajaiset voivat kummuta epäonnistumisen pelosta tai ahdistuksesta. Ihminen saattaa esimerkiksi pelätä, ettei hän pysty täyttämään itselleen asettuja odotuksia. Ahdistus epäonnistumisesta voi olla tiedostamatonta ja tulla esille vain unissa.

5. Olet ansassa

Oletko joskus nähnyt unta, että olet ansassa tai vankina paikassa, josta et pääse pois? Ansa-unia voi ilmetä silloin, kun ihminen pelkää, ettei hän pääse ulos jostain tosielämän ongelmasta. Kyseessä voivat olla rahaongelmat, tiettyyn työtehtävään jämähtäminen tai huono ihmissuhde, jota ei pääse karkuun.

Ansaan jäämiseen liittyvät unet ovat myös tyypillisiä ihmisille, jotka kärsivät suljetun paikan kammosta.

6. Hampaita putoaa

Kuten alastomuusunet, painajaiset, joissa hampaita irtoaa, voivat kertoa arvostelluksi tulemisen ahdistuksesta. Unen näkijä saattaa myös olla epävarma itsestään ja omista kyvyistään.

7. Luonnonkatastrofin tapahtuminen

Sääilmiötä ei voi koskaan hallita tai ennustaa täydellisesti. Unessa tapahtuva luonnonkatastrofi voi olla kuvaus hallitsemattomuuden tunteesta, stressistä ja ahdistuksesta.

Unet luonnonkatastrofeista, kuten tulvista tai hurrikaaneista, voivat kertoa siitä, että jokin pelottava tai ahdistava tilanne on lähestymässä. Painajaiset voivat liittyä esimerkiksi edessä olevaan työhaastatteluun, lääkärin tapaamiseen, puheen pitämiseen tai ihmissuhdeongelmaan.

8. Haavoittuminen

Jos ihminen näkee unta, jossa hän haavoittuu tai loukkaantuu jollain tavalla, syynä voi olla se, että hän tuntee olevansa heikko jollain elämänsä osa-alueella. Kun oman heikkoutensa löytää, ja sitä alkaa työstää, haavoittumispainajaiset voivat kadota.

9. Petetyksi tai jätetyksi tuleminen

Painajaisella, jossa kumppani pettää, voi olla useita merkityksiä.

Uni ensinnäkin voi johtua siitä, että oikeasti epäilee kumppaninsa olevan uskoton. Toisaalta unella ei välttämättä ole mitään tekemistä oman kumppanin kanssa, sillä pettämisunet voivat heijastua myös jostain toisesta läheisestä ihmissuhteesta. Pettämisuni voi liittyä esimerkiksi siihen, että ihminen tuntee perheenjäsenensä tai ystävänsä hylänneen hänet tai siihen, että jostain tärkeästä ihmissuhteesta on tullut etäinen.

Pettämisuni voi kertoa myös ihmisen omasta epävarmuudesta. Hän saattaa esimerkiksi epäillä, onko itse kumppanilleen tarpeeksi hyvä.

10. Kuolleen ihmisen näkeminen

Moni ihminen on nähnyt unessaan kuolleen läheisensä. Jos näet unessa ihmisen, jonka olet menettänyt, hän on yhä mielessäsi, etkä välttämättä halua päästää hänestä irti.

Kuolleen ihmisen näkeminen voi edustaa myös tuntemattoman pelkoa.

Lähteet: Enkivillage, Medical Daily, National Sleep FoundationListverse

Lue myös:

Unihaaste – jos nukahtaminen on vaikeaa, ota käyttöön nämä yksinkertaiset vinkit

Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

Kuorsausta, levottomuutta, unettomuutta… Häiritseekö kumppanin unihäiriö omaakin untasi? 7 vinkkiä, jotka auttavat nukkumaan paremmin

X