Itsetuntemus

Rakastatko listoja ja muistiinpanoja? Tulet rakastamaan myös bullet journalia

Joko pidät bullet journalia? Bujo on ajan- ja elämänhallinnan työkalu, jonka avulla voit järjestää elämäsi ja vapauttaa aikaa niille asioille, joita todella haluat tehdä.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Bullet journal on kalenterin, listojen, luonnosvihon ja päiväkirjan yhdistelmä.

Joko pidät bullet journalia? Bujo on ajan- ja elämänhallinnan työkalu, jonka avulla voit järjestää elämäsi ja vapauttaa aikaa niille asioille, joita todella haluat tehdä.

Moni on nyt innostunut järjestämään elämäänsä bullet journalin eli bujon avulla. Bujo on kalenterin, listojen, luonnosvihon ja päiväkirjan yhdistelmä ja aina uniikki. Jokainen voi kirjoittaa omanlaisensa bujon tyhjään vihkoon tai muistikirjaan. Bujo muokkaantuu sitä mukaa kuin sitä täyttää, ja näin bujosta tulee sopiva jokaisen omaan tarpeeseen.

Bujo on joustava ja näppärä kalenteri, mutta sitä voi käyttää myös syvällisemmällä tasolla. Bujon juju perustuu siihen, että kun valmis kalenteri ei määritä käsitystäsi ajasta, pystyt hallitsemaan itse omaa aikaasi ja koko elämääsi.

Elämä haltuun bujoilulla

Bujon avulla arki perataan osa-alueisiin. Jokaisen osa-alueen kohdalla mietitään, haluaako niihin käyttää enemmän aikaa vai jättää ne kokonaan pois elämästään. Näin vapautuu aikaa ja energiaa, jolloin arki alkaa sujua. Sitten voikin alkaa edistää hyvinvointiaan ja omien unelmiensa toteuttamista.

Bujoon voi tehdä erilaisia listoja tai trackereita, joiden avulla seurata esimerkiksi omaa mielialaa, treenejä tai rahankäyttöä.

Bujon avulla voi havainnoida itseään ja kehittää itsetuntemustaan. Ajatukset kirjataan ylös heti, kun ne putkahtavat päähän, joten ne eivät jää kuormittamaan mieltä. Bujoilu auttaa pysähtymään ja keskittymään, joten se voi olla todellista mindfulnessia.

Bujoa voi koristella ja siihen voi sisällyttää piirroksia, vaikka ensisijaista onkin sen käytännöllisyys.  

Näin aloitat bujoilun

1. Tarvitset vain vihkon ja kynän. Kirjoita ensimmäisen aukeaman otsikoksi sisällysluettelo.

2. Tee ensimmäiseksi vuosinäkymä. Vuosinäkymää voi käyttää hahmottamaan vuoden kulkua kuten tavallisessakin kalenterissa, ja siihen voi merkitä pitkiä projekteja, juhlapäiviä ja tapahtumia.

3. Tee seuraavaksi kuukausinäkymät. Tee jokainen kuukausi omalle sivulle tai aukeamalleen ja listaa allekkain kuukauden päivämäärät. Kuukausinäkymiin voit merkata muistiin asioita, jotka tapahtuvat tulevaisuudessa. Päiväsivut sen sijaan tehdään sitä mukaa kuin päivät kuluvat.

4. Jos muistikirjassasi ei ole sivunumeroita, merkitse ne tässä välissä jokaiselle sivulle.

5. Tämän jälkeen voit aloittaa päiväsivut. Kirjoita päivän aluksi sivulle päivämäärä ja tehtävät hommat, tapaamiset ja muut muistiinpanot, joita tulee lisää päivän mittaan. Bujoilussa käytetään usein myös tietynlaisia luettelomerkkejä, joilla erotetaan erityyppiset muistiinpanot ja missä vaiheessa tehtävät ovat.

6. Päiväsivujen sekaan voit tehdä niin paljon erilaisia sivuja kuin tahdot ja tarvitset. Voit tehdä listoja, muistiinpanoja, päiväkirjasivuja tai vaikka piirroksia. Esimerkiksi kuukaudet voi erottaa omilla välisivuillaan. Tässä vaiheessa tarvitset sisällysluetteloa. Merkitse sisällysluetteloon kaikki sivut, jotka haluat löytää helposti.

Bujoon voi sisällyttää erilaisia listoja ja muistiinpanoja, kuten seurata omaa liikkumista. 

Tärkeintä on tehdä bujosta toimiva ja arkeen sopiva, mutta kun löydät rutiinisi, voit koristella sivujasi mielin määrin. Joukkoon voi lisätä esimerkiksi piirustuksia, kuvia tai kirjoittaa inspiroivia ajatuksia. Muun muassa Instagramista, Pinterestistä ja Facebook-ryhmistä löytyy paljon ideoita.

Lähde: Miia Pöllänen: Bujoilun voima (WSOY, 2017)

Lue myös:

Miksi värittäminen kannattaa? Näin aikuisten värityskirjat hoitavat aivojasi

Hanki itsellesi lisää omaa aikaa – Siivoa kalenterisi KonMari-menetelmällä

Tuntuuko siltä, että päivät valuvat läpi sormien? 8 vinkkiä, miten saat elämästä enemmän irti

Näin opit organisoimaan ajankäyttöä – 5 keinoa, joilla jatkuva kiire katoaa

X