self help -oppaat
Self help -kirjoista voi saada motivaatiota isoon tai pieneen elämänmuutokseen.
Itsetuntemus

Viimeinkin eroon sokerikoukusta tai stressistä? Arvioimme tuoreet self help -kirjat – tällaisia oivalluksia ne antoivat

Olisiko self help -oppaasta apua, jos tavoitteena on parempi elämänlaatu tai elämäntaparemontti? Annan toimitus luki ja arvioi pinon tuoreita self help -oppaita.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: iStock ja kustantajat

Kirsi Saivosalmi: Levon vallankumous

Kirsi Saivosalmi: Levon vallankumous

Kirsi Saivosalmen Levon vallankumous opastaa restoratiivisen joogan harjoituksiin.

Mihin kirja opastaa: Restoratiivista joogaa esittelevä kirja lähtee ajatuksesta, että lepo on voimanlähde. Kunnon kohottamisen sijaan haetaan tasapainoa. Joogaopettaja Kirsi Saivosalmen kirjan ajatus on, että luonnollisen elämänrytmin perusta on toiminnan, hellittämisen ja olemisen vuorottelu. Harjoitukset tähtäävät voimavarojen elvyttämiseen, stressin ehkäisyyn ja itsetuntemuksen syventämiseen.

Näin se etenee: Kirjan sisältämissä harjoituksissa keho tuetaan erilaisten välineiden avulla rentouttavaan asentoon 5–20 minuutiksi, jonka aikana on tarkoitus saavuttaa syvä mutta tietoinen lepotila. Kirjassa esitellään ensin restoratiivisen joogan lähtökohdat ja tavoitteet ja edetään erilaisiin harjoituksiin.

Tämän oivalsin: Kirjan harjoitusten avulla on tarkoitus synnyttää kehossa rentoutusreaktio, joka auttaa korjaamaan erilaisia stressiperäisiä vaivoja. Ajatuksena on tukea kehon luontaista pyrkimystä tasapainoon. Kirjan lempeä ja tyynnyttävä ote hurmaa. Ohjeet ovat selkeitä ja kauniisti kuvitettuja. Ajatusten rauhoittaminen on haastavaa mutta palkitsevaa. Tuntuu arvokkaalta antaa tietoisesti itselleen hetki aikaa. Tätä olen kaivannut.

Kenelle sopii: Kirjan mukaan restoratiivinen jooga antaa energiaa kaikille nykyajan kiireessä ja ärsyketulvassa eläville. Käytännössä kuka tahansa voi opetella restoratiivisen joogan tärkeimmät periaatteet.

Outi Pippuri

”Ajatusten rauhoittaminen on haastavaa mutta palkitsevaa. Tuntuu arvokkaalta antaa tietoisesti itselleen hetki aikaa.”

Ripsa Koskinen-Papunen: Ripsaus parempaa elämää

Ripsa Koskinen-Papunen: Ripsaus parempaa elämää

Ripsa Koskinen-Papusen kirjasta Ripsaus parempaa elämää lukija saa pieniä käytännön vinkkejä.

Mihin kirja opastaa: Uutisankkuri ja hyvinvointivalmentaja kirjoittaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja kertoilee omista kokemuksistaan aiheisiin liittyen. Teemat ovat tuttuja: liikunta, syöminen, uni, ihmissuhteet ja itsensä kehittäminen. Ripsa Koskinen-Papunen haluaa antaa lukijoille pieniä käytännön vinkkejä, koska ”pienikin parannus elämäntapoihin on tyhjää parempi”. Hänelle itselleen terveelliset elämäntavat ovat olleet aina luontevia ja helppoja.

Näin se etenee: Kirja etenee aihealue kerrallaan ja opettaa perusasiat: laskemaan painoindeksin, mittaamaan vyötärönympäryksen, tekemään kyykky- ja punnerrustestit sekä UKK-kävelytestin, koostamaan ateriat lautasmallin mukaan. Testien tuloksista voi tehdä päätelmiä omasta hyvinvoinnistaan ja ottaa sitten vinkeistä vaarin.

Tämän oivalsin: Kirjassa on paljon ihan toteuttamiskelpoisia vinkkejä, mutta hyvinvoinnistaan jo huolehtivalle se ei tarjonnut juuri uusia ajatuksia.

Kenelle sopii: Elämäntaparemonttia aloittelevalle, joka kaipaa perusasioiden kertausta.

Matilda Katajamäki

Katri Syvärinen: Sinun tarinasi voima

Katri Syvärinen: Sinun tarinasi voima

Katri Syvärisen Sinun tarinasi voima opastaa kirjoittamaan oman tarinan kauniimmaksi

Mihin kirja opastaa: ”Kun kirjoitat tarinasi kauniimmaksi, luot elämääsi vapautta ja vaihtoehtoja. Kun vapaudut vanhoista rajoituksista, elämän voima pääsee virtaamaan lävitsesi”, hyvinvointivalmentaja ja joogaohjaaja Katri Syvärinen lupaa.

Näin se etenee: Kaipaan alkuun selkeää johdantoa: mitä tarkoittaa tarinani kauniimmaksi kirjoittaminen? Kirjan edetessä kirjoittajan omat kokemukset tarjoavat samastumisen kohteen. Erityisesti huvittaa ja lohduttaa lause: ”Välillä vituttaa, sillä et lakkaa olemasta ihminen.” Konkretiaa tarjoaa jokaisen kappaleen lopussa tehtävä: pohdi tai kirjoita. Siihen syventyminen pakottaa miettimään omakohtaisesti edellä luettua ja toimii jopa metodina kirjoittaa elämä kauniimmaksi.

Tämän oivalsin: Elämä ei ole valmiiksi kirjoitettu. Siihen voi myös itse vaikuttaa. Kun katsoo omaa elämää hetken kuin sivusta, voi nähdä uusia mahdollisuuksia. ”Et voi vaikuttaa kaikkeen, mitä elämässäsi tapahtuu, mutta voit vaikuttaa siihen, millaisten linssien läpi katsot elämääsi.”

Kenelle sopii: Kokeneelle self help -lukijalle, sillä teksti on eeppistä ja polveilevaa.

Minna Juti

Henrik Fexeus, Catharina Enblad: Reload

Henrik Fexeus, Catharina Enblad: Reload

Ruotsalaisten Henrik Fexeuksen ja Catharina Enbladin Reload paneutuu stressistä palautumiseen.

Mihin kirja opastaa: Kuinka voida hyvin, kun arki on kiireistä? Kirja auttaa käyttämään ajan paremmin ja palautumaan aktiivisesti. Henrik Fexeus on ruotsalainen mentalisti ja Catharina Enblad tiedetoimittaja.

Näin se etenee: Kirja lataa suorapuheisen ja pitkän listan stressin haittavaikutuksia ja motivoi lukijan muutokseen. Lukija voi kolmella testillä tunnistaa nykytilanteensa, minkä jälkeen päästään ratkaisuihin. Kirja esittelee eri tekniikoita, hitaampia ja nopeasti tehtäviä, ja syyt, miksi ne toimivat, sekä tarjoaa kolmen viikon muutosohjelman. Tarkoitus on, että lukija käyttäisi tekniikoita aktiivisesti, mielellään ennaltaehkäisevästi, ennen kuin stressi kasvaa liikaa. Tekniikat liittyvät uneen, aktiiviseen palautumiseen, passiiviseen palautumiseen ja työpäivän tauotukseen.

Tämän oivalsin: Ihanaa, että tekniikoita on niin erilaisia ja mini-, midi- ja maksikokoisia! Koska kirja taustoittaa hyvin stressin taustasyitä ja seurauksia, oma itsetuntemus lisääntyy. Kirjassa ei unohdeta tunteiden merkitystä, mikä on virkistävää. Treenit ovat helppoja ja konkreettisia. Omien reaktioiden syiden pohdinta ja 3 minuutin hyppely jäävät valikoimaani.

Kenelle sopii: Kiireiselle ja stressaantuneelle, jolla on järjestelmällisyyttä ja voimia muuttaa aktiivisesti arkeaan. Hokkuspokkusteos tämä ei ole: työ pitää tehdä itse.

Katja Sipilä

Leeni Viio: Eroon makeanhimosta

Leeni Viio: Eroon makeanhimosta

Leeni Viion kirja Eroon makeanhimosta auttaa pääsemään irti sokerikoukusta.

Mihin kirja opastaa: Hetkelliset herkkulakot kannattaa unohtaa ja tähdätä pysyvään tottumusten muutokseen. Ravintoneuvoja Leeni Viio tarjoaa työkaluja makeanhimon taltuttamiseen ja tietoa siitä, miksi sokeri koukuttaa niin hanakasti.

Näin se etenee: Kärsimätön lukija alkaa hiukan jo hermostua, kun vasta sadan sivun jälkeen päästään konkreettisiin toimiin. Kirja taustoittaa aihetta ensin kaikista mahdollisista näkökulmista. Sitten päästään käytännön vinkkeihin ja tehtäviin.

Tämän oivalsin: Aika paljon tuttua asiaa ihmiselle, joka on jo selvillä terveellisistä ruokailutottumuksista ja elintavoista: piilosokerit, ateriarytmin merkitys, univaje jne. Oivallus onkin se, että perusasiat ovat harvalla makeanhimosta kärsivällä oikeasti kunnossa. Makeanhimon syitä pitää tarkastella kokonaisvaltaisesti, ei vain miettien, mikä olisi vähemmän epäterveellinen vaihtoehto suklaapatukalle.

Kenelle sopii: Sille, joka kaipaa todella perusteellista tietoa ja motivointia valintansa tueksi.

Lilli Berghäll

Rangan Chatterjee: Terveys tasapainoon

Rangan Chatterjee: Terveys tasapainoon

Brittilääkäri Rangan Chatterjeen Terveys tasapainoon opastaa löytämään tasapainon elämän neljän osa-alueen välille.

Mihin kirja opastaa: Brittilääkäri Rangan Chatterjee kertoo kirjassaan, miten toteuttaa pysyvä elämänmuutos yksinkertaisin keinoin ilman muotidieettejä, pikakuureja ja teho-ohjelmia.

Näin se etenee: Kirja rakentuu neljälle terveyden peruspilarille: rentoutuminen, ravinto, liikunta ja uni. Tavoitteena ei ole saavuttaa täydellisyyttä yhdessä osa-alueessa vaan löytää tasapaino näiden välille. Silloin saa kestävimmät tulokset.

Tämän oivalsin: Viime aikoina itselläni on ollut eniten vaikeuksia rentoutumisessa. Monet kirjan neuvoista ovat ennestään tuttuja: varaa riittävästi omaa aikaa, pidä kiitollisuuspäiväkirjaa, meditoi. Eniten hyötyä oli 3-4-5-hengitystekniikasta: hengitä sisään 3 sekuntia, pidättele 4 sekuntia ja hengitä ulos 5 sekuntia. Helppo toteuttaa missä tahansa. Ja toimii! Mittasin verenpaineen, ja se laski harjoituksen jälkeen monta pykälää.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat helposti toteuttavia vinkkejä terveyden neljän peruspilarin rakentamiseen.

Miia Siistonen

X