Itsetuntemus

Suvi, 41, oli Cheekin rinnalla räppäävä Yavis ja aina uskoo, että kaikki on mahdollista: ”Päätin perustaa perheen yksin”

Itsellinen äitiys on ollut ihana kokemus, kertoo Suvi Valkonen. Ennen päätöstä hedelmöityshoidoista hän asetti itselleen aikarajan, jossa toisen vanhemman olisi löydyttävä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Suvi Valkonen räppäsi Yavis-nimellä ja oli mukana räp-kollektiivi 5th Elementissä, jonka jäseniä olivat räppärit Cheek ja Brädi.

Itsellinen äitiys on ollut ihana kokemus, kertoo Suvi Valkonen. Ennen päätöstä hedelmöityshoidoista hän asetti itselleen aikarajan, jossa toisen vanhemman olisi löydyttävä.

”Olen aina ollut oman tieni kulkija. Asuin varhaislapsuuteni vanhempieni kanssa Yhdysvalloissa. Siellä minuun iskostui jenkeille ominainen positiivinen ’I can!’ -ajattelutapa. Usko omiin kykyihini ja siihen, että pystyn tekemään mitä tahansa, on saanut minut tavoittelemaan unelmiani. Olen aina uskonut, että kaikki on minulle mahdollista.

Asuin elämäni ensimmäiset kolme vuotta Hyvinkäällä. Pikkusiskoni synnyttyä muutimme Yhdysvaltoihin, sillä isäni lähti Ohion yliopistoon tekemään väitöskirjaa. Kun palasimme kolmen ja puolen vuoden päästä Hyvinkäälle, tuliaiseni olivat hyvä kielitaito ja vahva jenkkiaksentti. Koen olevani kaksikielinen, sillä suomi ja englanti olivat lapsena tunnekieliäni.

Olin ujo ja kiltti lapsi. Jännitin sosiaalisia tilanteita, mutta rakastin esiintymistä. Aloitin kolmevuotiaana baletti- ja steppitanssitunnit. Perheemme muutti vuodeksi Wieniin, kun olin 11-vuotias. Äitini meni työharjoitteluun suurlähetystöön. Pian sen jälkeen vanhempani erosivat. Äiti oli eron jälkeen minun ja sisareni yksinhuoltaja. Siitä huolimatta hän halusi tarjota meille harrastusmahdollisuuksia. Äiti huolehti siitä, että pääsin joka viikko Hyvinkäältä tanssitunneille Helsinkiin.”

Rap-piirien Yavis: Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan

”Minun oli vaikea löytää omaa paikkaani pikkukaupungista, koska olin kiinnostunut eri asioista kuin muut nuoret. Yläasteella tutustuin muihin tanssista innostuneisiin. Perustimme tanssiryhmän ja esiinnyimme esitanssijoina nuorisotalojen diskoissa. Ihailin populaarikulttuuria ja halusin olla osa sitä.

Lukiossa lähdin vaihto-oppilaaksi New Hampshireen Yhdysvaltoihin. Paikka oli maailman tylsin, mutta siellä löysin nykyisen ammattini. Opiskelin videoiden tekemistä. Se oli niin hauskaa, että päätin suunnata elokuva-alalle. Hain lukion jälkeen Lahden muotoilu­instituuttiin elokuva- ja televisioilmaisun opintoihin. Valmistuin elokuvaleikkaajaksi, mutta kiinnostuin myös tuottamisesta.

”Olen tuntenut syyllisyyttä siitä, etten ole joutunut näkemään enempää vaivaa saavutusteni eteen.”

Tutustuin Lahdessa paikallisiin rap-musiikkipiireihin ja halusin itsekin kokeilla räppäämistä. Päädyin mukaan räp-kollektiivi 5th Elementtiin, jonka jäseniä olivat räppärit Cheek ja Brädi. Räppäsin nimellä Yavis. Etenin räpin SM-kisojen finaaliin ja sain levytyssopimuksen. Esiinnyin tanssiyhtyeissä ja spoken word -artistina runotapahtumissa.

Anna.fi vuonna 2005: Naisräppärit tukevat siskojaan hiphop-piirien äijäilyssä – ”Ei kiinnosta muita ku feministei, imekää dikkei”

Yavis esitanssijana 19-vuotiaana.
Esitanssijana 19-vuotiaana.

Lopetin musiikkihommat viisi vuotta sitten. Perheeni on tukenut minua, vaikka he eivät aina ole ymmärtäneet haaveitani. Olen tuntenut syyllisyyttä siitä, etten ole joutunut näkemään enempää vaivaa saavutusteni eteen. Olen aina ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Etenin työharjoittelujen kautta kuvaussihteeriksi ja tuotantopäälliköksi televisiotuotantoihin. Nousin työtä tekemällä portaita ylöspäin. Käännekohta urallani oli ensimmäisten Vain elämää- ja kahden Tanssii tähtien kanssa -kausien tuottaminen. Molemmat ohjelmat olivat menestyksiä.

Tuottamani viihdeohjelmat tarjoavat katsojille elämyksiä. Silti minusta tuntuu, että haluaisin tehdä vielä jotain oikeasti tärkeää. Olin mukana tuottamassa Uuden Lastensairaalan hyväksi järjestettyä konserttia Helsingin Olympiastadionilla. Viisituntisen sta­dionkonsertin järjestäminen ilman rahaa oli valtava puristus. Keräsimme Lastensairaalalle kaksi miljoonaa euroa.”

Yhtäkkiä olin 35-vuotias, eronnut ja lapseton

”Kaikista harrastuksistani on aina tullut toinen työni. Nyt koetan opetella sitä, ettei kaiken tekemisen tarvitse olla tavoitteellista. Opettelen tekemään asioita nautiskellen. Käyn metsäretkillä ja sup-lautailemassa. Olen myös aloitteleva palstaviljelijä.

yavis
Yavis esiintymässä Vuokatissa 22-vuotiaana.

Tapasin ensirakkauteni 21-vuotiaana. Olimme yhdessä lähes 14 vuotta. Suhteemme muuttui huomaamattamme ystävyydeksi, emmekä osanneet korjata tilannetta. Avioero oli elämäni pahin epäonnistuminen. Yhtäkkiä olin 35-vuotias, eronnut ja lapseton. Asetin itselleni aikarajan, että jos en löytäisi ketään parissa vuodessa, hankkisin lapsen yksin. Tapailin useampia ihmisiä ja tajusin, etten uskaltaisi hankkia lasta ihmisen kanssa, jota en kunnolla tunne. Päätin perustaa perheen yksin. Raskaaksi tuleminen ei ollut helppoa. Se onnistui vasta neljännellä hedelmöityshoitokerralla. Ehdin jo pelätä, etten saisi lasta. Tyttäreni Siiri syntyi kaksi vuotta sitten päivää ennen 39-vuotissyntymäpäivääni.

”Monet hämmästelivät rohkeuttani lähteä yksivuotiaan kanssa telttailemaan.”

Itsellinen äitiys on ollut ihana kokemus. Olen harrastanut vauvan kanssa kaikkea mahdollista vaeltamisesta sup-lautailuun. Monet hämmästelivät rohkeuttani lähteä yksivuotiaan kanssa telttailemaan. Vauvavuosi oli helppo, mutta paluu töihin tuli sokkina. Kun koin työuupumuksen, tajusin, että minun oli muutettava ar­keani. Nykyään tilaan ruokaa kotiin ja pidän yhden arkivapaan kuukaudessa. Silloin vien lapsen päivähoitoon ja menen saunaan ja hierontaan.

Toivon, että löytäisin rinnalleni ihmisen, jonka kanssa voisin viettää loppuelämäni. Se on hankalaa, sillä elämäntilanteeni asettaa haasteita parisuhteelle.

Olen halunnut rohkaista muita tyttöjä ja naisia siihen, että he voivat tehdä mitä tahansa ja vaatia rohkeammin lisää palkkaa. Kokosin vauvavuoden aikana yhteen itsellisten äitien ryhmän, jotta voimme tukea ja auttaa toisiamme. Ha­luaisin joskus ryhtyä tukiperheeksi pienelle tytölle. Käyn myös korkeakouluissa opettamassa nuoria. Haluan kertoa heille kaiken, mitä olen televisioalasta oppinut.

Ihailen ikääntyviä naisia, joilla on upea tyyli ja jotka näyttävät olevan itsestään ylpeitä riippumatta siitä, minkä ikäisiä he ovat. Sellainen haluaisin jonain päivänä itsekin olla.”

Seura.fi: Katutanssi ei katso ikää – Funky Mama Maarit Salminen ilmoittautui hip hop -tanssitunnille 50-vuotiaana

X