Itsetuntemus

Tälle vuosikymmenelle suomalaisnaiset haluaisivat palata: ”Kaikki oli silloin yksinkertaisempaa”

Jos ajassa saisi palata taaksepäin, Annan lukijapaneelin enemmistö matkaisi takaisin huolettomampaan aikaan. Suosikkivuosikymmeneksi nousi toiveikas 1980-luku.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

– Kaikissa vuosikymmenissä on omat ilonsa ja ongelmansa, totesi yksi vastaajista.

Jos ajassa saisi palata taaksepäin, Annan lukijapaneelin enemmistö matkaisi takaisin huolettomampaan aikaan. Suosikkivuosikymmeneksi nousi toiveikas 1980-luku.

Jos saisit palata jollekin tietylle vuosikymmenelle, mille palaisit? Haluaisitko käväistä 1990-luvulla, matkaisitko 60-luvun hippiaikaan vai kaipaisitko vielä kauemmas menneeseen?

Kysyimme Annan lukijapaneelilta, mille vuosikymmenelle he haluaisivat palata. Saimme yli 600 vastausta eri ikäisiltä naisilta.

1980-luku nousi suosikiksi: iloisen kulutuksen ja vakauden vuosikymmen

Lähes jokainen vuosikymmen keräsi kannatusta, mutta 1980-luku nousi suosikiksi ylitse muiden. Kasarille kaivattiin niin omien muistojen, hyvän musiikin kuin huolettomuudenkin vuoksi.

Ennen kaikkea 1980-lukuun yhdistyi kuitenkin tulevaisuuden usko, yhteiskunnallinen vakaus sekä tietyllä tapaa yksinkertaisempi elämä.

Näin lukijapaneeli perusteli kaipuuta kasarille:

”Ihan paras musiikki ja ihanimmat kasarivaatteet ja -korut!”

”Kaikki oli yksinkertaisempaa.”

”Lapset syntyivät ja elämä oli täyttä elämää. Suomellakin meni hyvin ja työnantajalla oli kasvun vaihe.”

”Turvallista aikaa YYA-sopimuksineen ja telkun vähäisine kanavineen. Se oli ns. viattomuuden aikaa.”

”Elimme silloin perheenä nousukautta. Molemmilla oli hyväpalkkaiset työt ja saatoin ostaa merkkiliikkeestä useamman asukokonaisuuden kerralla. Mies osti viikonlopun ruokapöytään aina laatuviiniä. Se oli iloisen kulutuksen vuosikymmen.”

”Hyvinvointiyhteiskunta oli parhaimmillaan.”

”Ei ollut vielä kaikkia älylaitteita, somea yms. Silloin tavattiin ystäviä ja tuttuja ihan oikeasti kasvokkain.”

”Tulevaisuus edessä. Työelämään siirtyminen tapahtui kivuttomasti. Naimisiinmeno. Vaatteet ja kengät olivat niin kauniita. Suomella meni hyvin. Tavallaan ei ollut huolta huomisesta. Vanhempia työntekijöitä arvostettiin. Nykypäivänä yli 50-vuotiaita, varsinkin naisia, pidetään liian vanhoina työmarkkinoilla.”

”Kai jokainen kaipaa omaa nuoruuden ympäristöään. Silloin maailma oli hallittavissa mutta vireä ja alati muuttuva siinä omassa mittakaavassaan.”

”Oli vara valita työpaikkansa ja työntekijä tunsi itsensä arvostetuksi. Osattiin pitää hauskaa, oli hyvää musiikkia. Ei ollut pröystäilyä, eikä juppimeininkiä, ylisuuria asuntoja, turhaa tavarapaljoutta, luksusta, rahan palvontaa. Ystävistä ja sukulaisista pidettiin huolta ja kyläiltiin enemmän heidän kanssaan. Ei ollut niin kiireistä ja itsekästä elämää kuin nykyään.”

Myös muilta vuosikymmeniltä kaivattiin yksinkertaisuutta

1980-luvun lisäksi myös muut vuosikymmenet saivat suosiota. Lukijapaneelin vastauksissa korostui kaipuu aikaan, jolloin elämä oli rauhallisempaa ja epäitsekkäämpää.

Näin lukijat perustelivat sitä, miksi mikäkin vuosikymmen olisi aikamatkan arvoinen:

2000-luvun alku tai ysäri: Parempi muoti

Ysäriltä ja 2000-luvun alusta kaivataan aikaa ennen internetiä ja hitaampaa muutoksen tahtia.

”Huoletonta aikaa ilman internetiä! Kaipaan lapsuuden pihaleikkejä.”

”Vuosituhannen vaihtuessa maailmassa oli toiveikkuutta.”

”2000-luvun alussa oli vielä rauhallisempi tahti työelämässä, eikä muutos ollut jatkuvaa. Myös vaatemuoti oli parempi silloin.”

”2000-luku. Energinen ja hyvä vuosikymmen, eikä liikaa muutoksia.”

”Palaisin 90-luvulle, koska silloin oli cd-levyt, muotia oli paksupohjaiset kengät, trumpettihousut, tamagotchit, kivoja bändejä ja lehtiä.”

”1990-luku, koska silloin tapahtui ihania asioita. Valmistuin ammattiin, ostimme ekan kodin, menimme naimisiin ja poikamme syntyivät. Se oli kuuluisista ruuhkavuosista huolimatta hyvää aikaa.”

1970-luku: Huoletonta aikaa

1970-luvulta kaivataan etenkin muusiikkia, taloudellista tasa-arvoa ja kiireettömyyttä

”Tehtiin hyvää musiikkia ja elämän arvot olivat kohdallaan. Itsekkyys oli vähäistä. Kaikkea ei mitattu rahassa.”

”Piipahdus 70-luvun kantapaikkaan ihastuksen ja musan takia.”

”Haluaisin kokeilla, miltä lapsuuteni vuosikymmen (70-luku) tuntuisi. On niin nostalgisia muistoja mm. koko perheen telttamatkailusta Lapissa pienellä Ford Taunuksella.”

”Lapsuuteen 70 luvulle, kaikki oli lapsena niin hienoa, aurinko paistoi aina kesällä ja talvella oli aina kaunis lumikeli… vai mahtoiko olla.”

”Palaisin 70-luvulle. Kasvoin sillä vuosikymmenellä. Aloitin koulun, vartuin murrosikään, koin ensirakkauden. Aika oli huoletonta. Mielestäni kaikki olivat suht samanarvoisia taloudellisesti, sillä ystävieni ja naapurien kotona näytti kaikki samanlaiselta kuin omassa kodissa. Mitä nyt eräällä naapurilla oli väritelkkari, mutta noin yleisesti ottaen.”

”Silloin oltiin tyytyväisiä vähempään kuin nyt. Elämä ei ollut niin hektistä.”

”Olisin matkustanut BeeGeesin konserttiin. Nyt en enää pääse.”

1960-luku: Hippikesä ja hyvää musiikkia

1960-luvulta kaivataan turvallisuuden tunnetta, muotia ja yksinkertaisempaa elämäntyyliä.

”Turvallisempiin aikoihin palaisi mielellään. Aikaan ennen terrori-iskujen yleistymistä – huolettomin, leppoisiin aikoihin. Ja voisin hetken käväistä San Fransiscossa hippikesänä 67.”

”1950- tai 1960-luvulle palaisin, koska silloin elämä oli yksinkertaisempaa kuin nykyään.”

”60-luvulle. Saisi kokea taas Beatlesit.”

”Ehkä 60-luvulle, en niinkään nuoruuden takia, vaan, koska sillon tehtiin parasta musiikkia, rockia, soulia, r&b:ta, folkia, you name it!”

”Aikuisuus alkamassa, epävarmuutta kuitenkin opiskelun suunnasta. Kaikki oli kuitenkin uutta ja ihmeellistä. 60-luvun muoti oli valloittavan ihanaa.”

1950-luku: Yhteisöllisyyttä ja fiftarityyliä

1950-luvusta kaivataan kellohelmoja ja yhteisöllisyyttä.

”Elämä oli yksinkertaista ja selkeää. Tehtiin paljon työtä ja uskottiin parempaan. Monista nykyajalle tyypillisistä ongelmista ei ollut tietoakaan. On tainnut ihmisparka kehitellä ongelmia itselleen elintason myötä. Haikailuako menneeseen, mene tiedä.”

”Ehkä muodin vuoksi 50-luvulle. Kellohelmat, mekot, kaikki ihanuudet.”

”50-luku vaikuttaa sellaiselta, jonne voisin palata. Olen aina halunnut luoda uutta tai tehdä asioita totutusta poiketen. Uskon, että 50-luvulla se olisi onnistunut sodan jälkeisessä jälleenrakentamisen buumissa. 50-luvulla oli myös paljon silmäniloa: upeita autoja, kaunista pukeutumista, naiset olivat selkeästi naisia ja miehet miehiä. Yhteisöllisyys ja toisista välittäminen oli suurempaa, ihmiset tapasivat toisiaan, kun ei ollut nykyisenlaista teknologiaa käytössä.”

”50-luvulle ehkä siksi, että silloin mentiin kaverille/naapuriin/ sukulaisiin käymään ihan muuten vaan eikä soiteltu/tekstailtu/sovittu milloin ja miksi nähdään. Silloin kiinnitettiin huomiota ympäristöön omin silmin eikä netin kautta.”

”Itse en ole elänyt 50-lukua mutta sen ajan vaatteet, autot ja musiikki ovat viehättäviä, joten sinne haluaisin eniten.”

”1950-luvulle: ihanalle lapsuuden vuosikymmenelle. Rauhalliseen Helsinkiin ja äidin ja isän turvaan.”

Vieläkin kauemmas elämäntyylin vuoksi

”Varmaan 40-luvulle sodanjälkeiseen aikaan; kokisin kansan yhtenäisyyden, tahdon, päättäväisyyden ja voiman.”

”Minusta olisi mukava elää silloin kuin Hercule Poirot seikkaili. Elämä oli paljon rauhallisempaa, eikä sellaista kiirettä ja stressaavaa kuin tänä päivänä.”

”1920-luvulle: ihana flapper-muoti, vaatteet ja arkkitehtuuri.”

”1880-90 luvuille, koska jugend-tyyli on kiehtonut aina. Tai sitten 20-luvulle, koska esim. Ranskassa (ei Suomessa) elämä oli iloista ja vauhdikasta.”

”Mielellään toiselle vuosisadalle. 1500-luvun Amsterdamin hämyisille kaduille.”

”Keskiaika kiinnostaa. Elämä tuntui jotenkin yksinkertaisemmalta silloin.”

Myös nykyaikaa pidettiin parhaana: 2010-luvussa on puolensa

Moni vastaajista totesi myös, ettei haluaisi matkustaa ajassa taaksepäin. 2010-luvulla asenteet ovat sallivampia kuin ennen ja teknologiallakin on puolensa.

”Tämä hetki on hyvä. Tekniikka on kehittynyt huimasti elämäni aikana ja hyvinvointi Suomessa on lisääntynyt.”

”Tämä vuosikymmen on hyvä kaikkine mukavuuksineen, en palaisi takaisin.”

”Nykyisin asenteet ovat mielestäni sallivampia ja leikkisyyttä, luovuutta on enemmän.”

”Tekniikka on tullut helpottamaan elämää sekä tuomaan ihmiset myös jotenkin lähemmäs toisiaan. Saa yhteyden sellaisiin vanhoihin ystäviin, joihin ei muuten olisi ehkä yhteydessä.”

”Nyt on hyvä: taloudellisesti ja kulttuurillisesti.”

X