Itsetuntemus

Täydellisyyden tavoittelija, nyt jos koskaan on aika höllätä! Kohtuullisuus on uusi megatrendi

Uusi hyvinvointitrendi, lagom, korostaa kohtuutta. Kohtuullisuustrendi lupaa, että keskinkertainenkin riittää. Mitä hyötyä on keskinkertaisuudesta elämänasenteena?

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Kohtuullisuus on uusi trendi.

Uusi hyvinvointitrendi, lagom, korostaa kohtuutta. Kohtuullisuustrendi lupaa, että keskinkertainenkin riittää. Mitä hyötyä on keskinkertaisuudesta elämänasenteena?

Ruotsistahan se seuraava megatrendi tulee, tietenkin. Sen nimi on lagom ja se on ylistys kultaiselle keskitielle eli kohtuudelle.

Lagom kannustaa ihmisiä lopettamaan riuhtomisen sekä täydellisyyteen pyrkimisen ja ymmärtämään, että keskinkertainen riittää mainiosti.

Kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala kirjoitti viime vuonna teoksen Kohtuuden kirja – Näkökulmia ääriyhteiskuntaan. Teoksessa hän perkaa nyky-yhteiskunnan vaatimuksia sekä sitä, mitä ääripäihin pyrkiminen meille tekee. No, ei tee hyvää.

Mahtaa Juha nyt riemastua, kun hän kuulee lagomista!

Ja sinne päin -ihminen riemastuu lagomin lisäksi Juhan kirjassaan listaamista kohtuuden hyödyistä.

1) Voit hyvästellä ehdottomat kiellot 

Yhteiskunnan säännöt ja lait mutta myös omat resurssit rajoittavat elämäämme. Sen lisäksi asetamme vielä itse itsellemme tiukkoja rajoituksia. Äärimmäisyyksiin viedyt ruokavaliot, jokaisen asian tavoitteellistaminen, täydellisyyteen pyrkiminen työssä sekä jatkuva, iloton itsensä kehittäminen ovat hyviä esimerkkejä. Kohtuullisuus asuu puutteen ja liiallisuuden välissä, keskellä, mutta keskinkertaisuudella on yhteiskunnassamme negatiivinen kaiku.  Tosiasiassa kohtuullisuudessa pysyminen tuo elämään joustoa. Kun tekeminen ei perustu pelkästään kieltoihin ja rajoituksiin, se tuo ulottuvillemme paljon uusia mahdollisuuksia.

2) Epäonnistumisen pelko on muisto vain

Kukapa ei tuntisi tokaisua ”kun tehdään, niin tehdään sitten kunnolla”. Se on hyvä ohje. Joskus epäonnistumisen pelko saattaa kuitenkin halvaannuttaa ihmisen, eikä hän pääse tekemisessä edes alkuun. Osa jättää asioita tekemättä, jos ei voi tehdä niitä täydellisesti. Tai sitten täydellisyyden tavoittelija hinkkaa työtään loputtomiin, eikä uskalla päästää sitä käsistään. Tällaisissa tapauksissa riman laskeminen auttaa eteenpäin – toimimaan.

3) Alat hahmottaa kokonaisuuksia

Käytännöllinen järki on aina kohtuullisuuden ymmärtämistä, sen tajuamista, mikä on kokonaisuuden kannalta parasta. Usein se on sopiva tasapaino kahden ääripään välillä, kirjoittaa Hakala.

Nyhväätkö siis yksityiskohtien kimpussa, vaikka ylimalkaisempi ote olisi lopputuloksen kannalta parempi? Jokaisen osa-alueen perfektionisti on raskasta seuraa. Lisäksi nykyisen kaltaisessa työelämässä hän on erityisen altis loppuunpalamiselle. Omasta tekemisestään on tärkeää hahmottaa olennainen ja keskittyä siihen. Katso siis tekemisiäsi hetki lintuperspektiivistä ja laske vaatimustasoasi epäolennaisuuksien kohdalla.

4) Kohtuullisuus on aina muodissa!

Kuulostaako höpinä kohtuudesta tutulta? Ei ihme. Kohtuullisuutta on pohdittu ainakin antiikin ajoista lähtien. Silti se ei tunnu menevän suurimmalle osalle jakeluun. Kohtuullisuus kuulostaa supertylsältä, mutta oikeasti se on elämänasenteiden pikkumusta: käy loistavasti tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Trendikkään lagomin avulla sitä voi nyt testata turvallisin mielin.

X