Itsetuntemus

Terapia liian kallista? Näin saat apua mielenterveysongelmiin edullisesti tai jopa ilmaiseksi

Onko elämässäsi kriisi tai pitkään jatkunut hankala tilanne, johon avun voisi tuoda keskusteluapu tai terapia? Vaikka terapiassa käyminen olisi liian kallista, se ei ole este avun hakemiselle ja saamiselle.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Vaikka ei olisi varakas, terapiaan pääseminen on mahdollista.

Onko elämässäsi kriisi tai pitkään jatkunut hankala tilanne, johon avun voisi tuoda keskusteluapu tai terapia? Vaikka terapiassa käyminen olisi liian kallista, se ei ole este avun hakemiselle ja saamiselle.

Kriisiä tai pitkään jatkunutta ahdistavaa tilannetta voi lähteä ratkomaan muutenkin kuin kalliin yksityisterapeutin vastaanotolla. Kysyimme Suomen Mielenterveysseuran kriisivastaanottotyön päällikkö Pirjo-Riitta Liimataiselta, mistä suomalainen voi hakea apua mielenterveysongelmiin ilman suurta rahanmenoa.

Kriisipuhelimesta ja kriisikeskuksista saa nopeasti apua mielenterveysongelmiin

Kriisitilanteissa apua kaivataan nopeasti. Suomen Mielenterveysseura ylläpitää valtakunnallista kriisipuhelinta ja 23 kriisikeskusta.

Lähes koko ajan päivystävään kriisipuhelimeen voi soittaa mistä tahansa ongelmasta. Kriisikeskuksissa kriisityöntekijät tapaavat yksittäisiä henkilöitä, pariskuntia ja perheitä ilman lähetettä. Ajan voi varata soittamalla suoraan lähimpään kriisikeskukseen. Tapaamiset ovat kokonaan maksuttomia. Esimerkiksi Helsingissä ajan vastaanotolle saa viimeistään viikon sisällä soitosta.

– Kriisi ei tarkoita sitä, että juuri on täytynyt käydä aivan mahdoton ja kauhea tapahtuma. Monesti ihmissuhteisiin, yksinäisyyteen tai työhön tai liittyvät asiat ovat sellaisia solmukohtia, joihin kaivataan apua, kertoo Liimatainen.

Kriisipuhelimeen soittaminen maksaa vain tavallisen operaattorimaksun verran. Puheluiden kestoa ei ole määrätty ennalta, vaan keskustelun pituus riippuu soittajan tilanteesta.

– Tyypillinen puhelun kesto on tilastojen mukaan noin 20–30 minuuttia. Esimerkiksi ihmissuhteisiin, yksinäisyyteen, läheisiin ja työhön liittyvät asiat ovat tyypillisiä syitä soittaa. Kirjo on todella laaja.

Kriisipuhelimeen voi soittaa myös siinä tapauksessa, jos on huolissaan läheisestään ja haluaa tietää, millaista apua ja mitä kautta hänelle voisi hakea.

Tavallisimmin apua mielenterveysongelmiin haetaan terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta

Omalle terveysasemalle tai työterveydenhuoltoon hakeutuminen on tavallisin ensimmäinen etappi avun saamisessa, kun apua halutaan yksin – ei esimerkiksi perheenä tai pariskuntana.

Työterveyshuollossa voidaan tehdä arvio omasta tilanteesta ja miettiä jatkotoimenpiteitä. Palvelujen laajuus eli esimerkiksi psykologikäyntien määrä riippuu kuitenkin työnantajasta.

Terveyskeskuksesta saa tyypillisesti lääkäriajan. Jatkohoito määräytyy lääkärin tapaamisen perusteella.

– Jos lääkäriltä saa lähetteen psykiatrian poliklinikalle, sieltä on mahdollista saada pidempää hoitoa. Siellä hoidot ovat maksuttomia, Liimatainen kertoo.

Kaupungit ja kirkko järjestävät ilmaista pari- ja perheterapiaa

Kaupungit ja seurakunnat järjestävät ilmaista pari- ja perheterapiaa. Sekä kaupunkien että kirkon tarjoamat terapiapalvelut ovat maksuttomia, mikä näkyy myös jonoissa.

– Jonot ovat valtavan pitkät, joten odottamisessa vaaditaan kärsivällisyyttä. Mikäli kyseessä on akuutti kriisitilanne, se täytyy hoitaa muulla tavalla, Liimatainen muistuttaa.

Kirkon terapia on aivan tavallista, ammattilaisten tarjoamaa terapiaa, jossa ei korosteta uskonnollisuutta.

Yhdistykset tarjoavat monenlaista apua

Monet yhdistykset tarjoavat vertaistukea, ryhmätoimintaa ja keskusteluapua. Yhdistyksien kautta saattaa saada myös terapiaa normaalia halvemmalla tai keskusteluapua jopa ilmaiseksi. Mielenterveystalo-nettipalvelusta voit katsoa, millaisia kaikkia mielenterveyspalveluiden tarjoajia omalta paikkakunnaltasi löytyy.

Lue myös:

Onko terapiasi ajanhukkaa – näin tunnistat huonon terapeutin

Kognitiivinen psykoterapia, ryhmäterapia ja parisuhdeterapia – Lue kolmen naisen kokemukset!

Nämä ovat suomalaisten yleisimmät syyt mennä pariterapiaan

X