Itsetuntemus

Tie tavoitteisiin

Teksti: Anna.fi

Viisas ihminen tuntee itsensä ja pitää kiinni omista arvoistaan. Hän etsii menestystä, joka heijastaa hänen sisäistä maailmaansa. Kyseessä voi olla elämäntapojen uudistaminen, erilaisen uran rakentaminen tai vaikkapa kumppanin löytäminen. Tervetuloa tarkastamaan oman suuntasi mielekkyys!

Tie tavoitteisiin

Moni on joskus eksynyt tavoittelemaan itselleen väärän vuoren huippua. Väärälle vuorelle kiipeämisessä on puolensa, sillä siitä voi oppia paljon. Tämän sai konkreettisesti kokea kanadalainen Jim Hayhurst. Hän oli osa retkikuntaa, joka pyrki 1988 valloittamaan Mount Everestin.

Hayhurstin retkikunta kärsi kovia takaiskuja ja menetti miehiä vuoren armottomille olosuhteille. Vuoren huipulla pakkanen tavoittelee viittäkymmentä ja tuuli puhaltaa 250 kilometrin tuntivauhdilla. Kiipeilijöitä vaivaavat paleltumat ja keuhkokuume. Haasteina ovat myös kivivyörymät, pyörremyrskyt ja kadonneet teltat.

Retkikunta ei koskaan päässyt huipulle, mutta kokemukset pakottivat kysymään, mitä menestyminen tarkoittaa. Millaiset asiat tuottavat ihmiselle tyydytystä? Onko menestymisen hintana aina mielenrauhan katoaminen?

Kokemukset kasvattavat

Kokemukset kasvattavatSain pari vuosikymmentä sitten postikortin, jossa luki Eija Partasen aforismi: Vaikean hyväksymisestä syntyy elämisen helppous. Olen nähnyt monen ihmisen tarttuvan tuohon lauseeseen uudenlainen valo silmissään. Ehkä taika on siinä, että päästää irti kuvitelmista, joiden mukaan oman elämän olisi pitänyt mennä näin tai noin. Kun huipulla tuuli alkaa ulvoa, muistat ehkä jälleen kuka olet ja millaisia kokemuksia elämääsi kaipaat.

Vaikka sinusta tuntuisi, että sinut on jo monta kertaa lyöty, voit aina herättää toivosi uudelleen ja määritellä suuntasi uusiksi. Jos tunnet itsesi arvottomaksi, olet ehkä liian pitkään katsonut maisemia ikkunasta, joka ei ole sinua varten, vaan vanhempiasi, tuttaviasi tai työtovereitasi varten. Jokainen tutkittu vuori on silti tärkeä osa omaa kasvua, mutta vain tämä hetki ja siinä tehdyt valinnat ratkaisevat tulevien seikkailujen suunnan. On aika päästää irti toisten odotuksista ja käsityksistä. Ansaitset vain parasta.

Vuorikiipeilijä tarvitsee aitoa toivoa ja todellista uskoa itseensä. Hän keskittyy onnistumisiin, koska ne antavat hyvän tuntuman omiin voimavaroihin ja kykyihin. Ehkä olet tehnyt joitain asioita niin hyvin, että haluaisit käyttää samoja taitoja uudestaan.

Tunne itsesi

Mikä on oikea vuori sinulle?Mikä on oikea vuori sinulle? Jaksatko kiivetä suurelle, vaaroja täynnä olevalle vuorelle vai tekisikö pienen kukkulan valloitus sinut tyytyväisemmäksi? Kevyemmän taakan kantamisessa ei ole mitään hävettävää, miettii raskaasta rinkasta luopuva onnellinen ihminen. Hän tuntee itsensä eikä tavoittele paksua tilipussia, jos vähemmälläkin tulee hyvin toimeen.

Hyvä vuorenvalloittaja ei eksy reitiltään. Hän tietää, että väärän tien valinta voi jumittaa hänet samaan kohtaan moneksi vuodeksi. Tiesitkö, että Alaskan syrjäseuduilta löytyy kyliä, joissa sataa monta kuukautta joka vuosi? Mutapohjaiset tiet muuttuvat sitkeäksi velliksi, johon on jumittunut moni vuoreltaan eksynyt kokematon kiipeilijä. Kylän ihmiset ovat sen vuoksi nikkaroineet näiden huonokuntoisten teiden risteyksiin kylttejä, joissa lukee: Mieti tarkkaan, minkä tien valitset tai junnaat mudassa seuraavat neljäkymmentä mailia.

Aidosti menestyvä ihminen tekee päätöksensä maltillisesti. Hän kuuntelee itseään. Hän ei pelkää oppia uusia taitoja, mutta kiivetessään kohti uusia maisemia hän malttaa totutella uuteen ilmanalaan. Minnekään ei ole liian kiire. Hän tietää, miksi suurin osa sydänkohtauksista koetaan maanantaisin aamuyhdeksältä.

Toivo voimaannuttaa

Ihminen saavuttaa sen, mitä odottaa saavuttavansa. Tyypillinen onnistuja uskoo, että hän on tavoitteensa arvoinen ja pystyy sen myös saavuttamaan. Menestymistä on verrattu spontaaniin palamiseen. Tuli palaa, mutta liekki on sytytettävä itse.

Onnistuja tekee parhaansa myös vaativissa tilanteissa. Hän ei anna periksi ennen kuin tietää, että on antanut kaikkensa. Ja jos hän ei pääse vuorensa huipulle, hän kaikkensa antaneena hyväksyy omat kokemuksensa sellaisina kuin ne ovat. On parempi tehdä omia arvoja vastaavia valintoja kuin odottaa, että menestys vain koputtaa ovelle.

Muutos alkaa aina ajatuksesta, joka laittaa liikkeelle tapahtumien vyöryn. Jokainen tapahtuma, jokainen olosuhde ja kaikki elämässäsi on ollut ensin ajatus. Teet valintoja, jotka joko lisäävät tai heikentävät mahdollisuuksiasi menestyä. Millaisia ajatuksia olet tänään pyöritellyt mielessäsi?

Menneisyydessä viipyviä tai tulevaisuudessa laukkaavia ajatuksia kannattaa varoa. On vain tämä hetki, ja muuhun keskittyminen on energian tuhlausta. Viisas työstää pelkojaan, mutta keskittyy tähän hetkeen. Vain pelkoja kannattaa pelätä, koska ne vievät voimat ja lannistavat mielen. Kehumalla itseäsi ja sitoutumalla omiin arvoihisi lannistat pelot ja pääset helpommin kohti päämäärääsi.

Mielenrauha ratkaisee

Parhaat retket tehdään oman sisäisen innoituksen vallassa, ei näyttämisen halusta tai oikeassa olemisen tarpeesta. Kuka tahansa oletkin, köyhä tai rikas, sairas tai terve, voit antaa itsellesi vielä mahdollisuuden yhden vuoren valloittamiseen. Sisäinen innoitus on yksi hyvinvoinnin lähtökohdista, ja se johtaa aina mielenrauhaan ja mielekkääseen elämään. Ja kun on oikein innostunut, hetkessä viivähtäminen on jo seikkailu sinänsä.

Jokainen määrittelee oman menestymisensä, mutta todellinen menestyjä tuntee mielenrauhaa. Hän on sitoutunut omiin arvoihinsa ja niiden mukaisiin tavoitteisiin. Hän päättää itse, missä haluaa menestyä ja menestyy omien odotustensa mukaisesti, peloistaan huolimatta. Unelmoimisen suurin vaara ei ole siinä, että kurkottaa liian korkealle, vaan siinä, että kurkottaa liian matalalle ja saa sen mitä tavoittelee.

Minna Marsh

omvera.fi

Lähteet:

Hayhurst Jim: Oikea vuori.

Canfield & Hansen: Aladdin-tekijä.

X