Ujo vai koppava?
Ujo vai koppava? Sitä on joskus vaikea erottaa.
Itsetuntemus

Ujo vai koppava? Näin tunnistat ujon ihmisen ja ymmärrät häntä paremmin

Ujot ihmiset ovat yleensä hyvin taitavia peittämään ujoutensa ja joskus se saatetaan sekoittaa ylimielisyyteen. Ilmeetön muuri saattaa olla suojakuori ujoudelle. Näin ymmärrät ujoa paremmin ja autat ujon ihmisen ulos kuorestaan.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

Hiljainen ja omiin oloihinsa vetäytyvä työtoveri ei välttämättä yritä happamalla ilmeellään karkottaa potentiaalisia juttukavereita kauemmas. Ilmeetön muuri saattaa olla suojakuori ujoudelle. Ujous ei tarkoita sitä, että ujo ihminen haluaisi olla yksin tai etteikö hänkin haluaisi jutella. Mistä sitten tunnistaa, onko henkilö ujo vaiko sittenkin hapan tai koppava ihminen? Ja kuinka ujoa voi auttaa avautumaan?

Ujo haluaisi osallistua, mutta pelkää tulevansa nolatuksi

Ujo ihminen välttelee nolatuksi tulemista. Siksi hän on mielellään hiljaa ja kuuntelee muita, sillä silloin hän ei ainakaan sano mitään omasta mielestään typerää. Tarkkailemalla hetken vetäytyvän ihmisen käytöstä, voit nopeasti huomata, onko kyseessä ujo vaiko sittenkin koppava ihminen.

Koppavat ihmiset tekevät hiljaisuudestaan numeron, koska he suorastaan odottavat, että kanssaolijat kiinnittäisivät heihin huomiota. Ujon ihmisen silmistä usein näkyy, että hänellä haluaisi osallistua keskusteluun, muttei oikein tiedä miten. Maahan painetut silmät eivät haasta ketään, vaan ne pelkäävät kohtaamista ja mahdollista kritiikkiä.

Lue myös: Luullaanko sinua kovaksi ja kylmäksi, vaikka oikeasti olet herkkä tai ujo? Tästä väärinymmärretyksi tuleminen johtuu

Auta ujoa helpoilla kysymyksillä

Ujous saattaa olla niin lamaannuttavaa, että sosiaalisissa tilanteissa keskustelun aloittaminen saattaa olla ujolle mahdotonta. Ujon pahin pelko on torjutuksi tuleminen. Se, ettei hän ole muiden mielestä kiinnostava tai että kukaan ei kuuntele häntä.

Osallistuta hiljaista ystävää mukaan keskusteluun kyselemällä häneltä helppoja kysymyksiä, kuten ”mitä aiot tehdä tänään töiden jälkeen”. Ensimmäinen vastaus ei ehkä ole kovin monisanainen, mutta älä jää jankuttamaan ja tenttaamaan, se saa ujon entistä tiukempaan lukkoon. Töksähtävä vastaus ei ole merkki siitä, etteikö hän haluaisi jutella. Älä välitä, vaan kerro vastavuoroisesti omista suunnitelmistasi ja jatka keskustelua helpolla koukulla, kuten kysymällä onko toinen nähnyt yhtään jaksoa lempi tv-sarjastasi. Kärsivällisyys palkitaan ja juttu alkaa luistaa, kun ujompi ihminen huomaa, että kuuntelet häntä.

Lue myös: Introvertti, näin saat vahvuutesi käyttöösi

Hymyile ja ole helposti lähestyttävä

Ujo ihminen saattaa nähdä itsensä taakkana ja kuvitella, että muut kiinnittävät häneen huomiota lähinnä velvollisuuden tunnosta. Viestittämällä ujolle, että olet oikeasti iloinen saadessasi tutustua häneen, vahvistat hänen itseluottamustaan. Hymyile ja kerro, miten mukavaa on vihdoinkin vaihtaa ajatuksia. Ujolle on tärkeää tuntea itsensä hyväksytyksi ja kuulluksi, ennen kuin hän pystyy täysin rentoutumaan seurassasi.

Ujous ei tarkoita sitä, että haluaisi olla vain yksin.

Ujolla kestää hieman pidemmän aikaa lämmetä keskustelulle.

Älä kuitenkaan kuvittele, että ujo pystyisi parhaalla mahdollisella tavalla keskittymään keskusteluunne meluisissa juhlissa tai metron vilinässä. Ympäristön häiriötekijät saavat ujon herkästi sulkeutumaan, sillä hän ei tunne oloaan mukavaksi kaiken hälinän keskellä. Jotta pääsisit todella tutustumaan ujon ajatuksiin, vie hänet rauhalliseen paikkaan jutustelemaan kuten vaikkapa puiston penkille tai rauhalliseen kahvilaan.

Lue myös: 10 syytä, joiden vuoksi introvertti on mahtava puoliso

Tarjoa apua ja ole kärsivällinen

Työpaikalla ujo ihminen on se, joka yrittää itse ratkoa ongelmat, olivatpa ne miten mahdottomia tahansa. Koppava tyyppi  heittää mappipinon jonkun muun pöydälle merkiksi, että se joku toinen voi jatkaa tästä.

Avun pyytäminen on ujolle usein todella vaikeaa, joten työkavereita kannattaa tarkkailla herkällä silmällä. Jos joku huokailee työpisteessään, mutta ei tule kysymään apua, tämä saattaa olla siksi, että avun pyytäminen on tälle ihmiselle isompi ongelma kuin pulma itsessään. Ei haittaa käydä lempeästi kysymässä, voinko auttaa. Ujo on ikuisesti kiitollinen, jos joku näkee hänen kuorensa läpi hänen ollessaan heikoimmillaan.

Lähteet: Socialanxietyshotcuts, Business Insider, OurEverydayLife

Lue myös:

Ujo, näin pärjäät työelämän kiperissä tilanteissa ja etenet urallasi – 6 ongelmaa ja ratkaisua

Onko sinulla yliherkkä omatunto? Tästä jatkuva syyllisyys voi johtua

X