Itsetuntemus

Ulkopuolisuuden tunne saattaa piinata myös läheisissä ihmissuhteissa – terapeutti kertoo, mistä tunne voi syntyä ja mitä sille voi tehdä

Ulkopuolisuuden tunne tulee monelle tutuksi jossain vaiheessa elämää. Mutta entä jos sitä kokee jatkuvasti – myös ystävien seurassa? Kysyimme terapeutilta, miten silloin kannattaa toimia.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Ulkopuolisuuden tunne voi vaivata myös läheisissä ihmissuhteissa.

Ulkopuolisuuden tunne tulee monelle tutuksi jossain vaiheessa elämää. Mutta entä jos sitä kokee jatkuvasti – myös ystävien seurassa? Kysyimme terapeutilta, miten silloin kannattaa toimia.

Ulkopuolisuuden tunne on monelle tuttu. Lähes kaikki kokevat olonsa ulkopuoliseksi jossain kohtaa elämäänsä. Tunne tulee usein sosiaalisissa tilanteissa. Työpaikan kahvitauolla muut tuntuvat tulevan hyvin juttuun keskenään, mutta itse ei oikein koe kuuluvansa joukkoon. Kaveriporukassa taas tuntuu siltä, että muut ovat keskenään paljon läheisempiä, ja itse on vähän kuin ulkopuolinen.

Välillä koettu ulkopuolisuuden tunne on luonnollista. Osa kuitenkin kokee jatkuvasti olonsa ulkopuoliseksi ja sen myötä voi tuntua, että jonkinlainen yhteys muiden ihmisten kanssa puuttuu. Tunne voi vaivata jopa läheisten ystävien tai kumppanin seurassa, vaikka periaatteessa kaikki olisikin kunnossa.

– Pahimmillaan ihminen pelkää, että hänet jätetään ulkopuolelle ja että hän menettää porukan. Pelko voi ohjata ja heijastua käyttäytymiseen ja toimintaan, Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen sanoo.

Lue myös: Hylätyksi tulemisen pelko voi ajaa parisuhteen toistuvasti karille – näin tunnistat pelon ja käsittelet arvottomuuden tunteita

Nainen istuu etualalla surullisena, taustalla sumeana muita ihmisiä. Ulkopuolisuuden tunne voi saada aikaan sen, että pelkää menettävänsä läheisensä.
Ulkopuolisuuden tunne voi saada aikaan sen, että ihminen pelkää menettävänsä esimerkiksi läheiset ystävänsä.

Ulkopuolisuuden tunteen taustalla voi olla traumaattisia tai ikäviä kokemuksia. Moni koulukiusattu kokee vielä aikuisiällä ulkopuolisuuden tunnetta, koska kiusaaminen on vaikuttanut itsetuntoon. Aiemmin ulkopuolelle jätetyn voi olla myös vaikea luottaa siihen, että myöhemmissä ihmissuhteissaan hän onkin arvostettu ja haluttu.

– Ihminen voi kokea riittämättömyyden ja huonommuuden tunnetta ja ajatella esimerkiksi olevansa muita huonompi keskustelija.

Lue myös: Pelkäätkö päästää muita ihmisiä lähellesi? Olet voinut oppia lapsuudessasi pelokkaan kiintymyssuhdemallin – psykologi kertoo, miten se voi vaikuttaa parisuhteeseen vielä aikuisenakin

Ulkopuolisuuden tunne voi johtua heikosta itsetunnosta

Ulkopuolisuuden tunteen taustalla on usein heikko itsetunto. Itsetunnon ollessa jostain syystä vajaa, voi ihminen kokea, ettei hän pärjää tai että häneltä puuttuu esimerkiksi sosiaalisia taitoja. Ulkopuolisuuden tunteesta kärsivä saattaa ajatella, ettei hänen kanssaan haluta olla tekemisissä.

– Ihminen saattaa kokea, että porukassa pitäisi koko ajan olla äänessä, vaikka rauhallinen hiljaa olokin riittäisi. Hän saattaa hermostua, mielistellä ja mukautua porukkaan tavalla, jonka muut huomaavat ja se voi pahimmillaan kääntyä itseä vastaan.

Ulkopuolisuuden tunne on myös asia, josta voi ja usein myös kannattaa puhua esimerkiksi luotettavan ystävän kanssa. Omista tunteistaan kannattaa pyrkiä kertomaan avoimesti, mutta ei toisia syyllistäen tai uhriutumalla.

– Voi ilmaista, että ystävien seurassa on kivaa, mutta välillä on vähän riittämätön olo.

Avainasemassa on myös oman itsetunnon kasvattaminen. Kannattaa pyrkiä luottamaan siihen, että riittää omana itsenään. Positiiviset kokemukset ihmissuhteissa myös kasvattavat luottoa omaan itseen ja ajan kanssa yleensä hälventävät ulkopuolisuuden tunnetta. Sosiaalisia tilanteita ei kannata välttää, vaan itsensä kannattaa altistaa kohtaamisille. Näin itseluottamus pääsee kehittymään.

Jos ulkopuolisuuden tunne häiritsee elämää jatkuvasti, kannattaa siitä keskustella ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi koulukiusaamisesta johtuva ulkopuolisuuden tunne voi olla vaikea käsitellä yksin, sillä kiusaamisesta jääneet traumat voivat olla hyvin syvällä.

X