Itsetuntemus

Unet paljastavat – unikirja ei

Teksti: Anna.fi

Pyysin kolmea aikuista, 30-35-vuotiasta naista pitämään viikon verran unipäiväkirjaa. Sen jälkeen kokosimme tulokset: kukin naisista kertoi mieleenpainuvimmat unensa viikon varrelta ja tulkitsi ne itse. Sitten vertasimme omaa tulkintaa 1000 ajatonta unta -teoksen tarjoamiin selitysmahdollisuuksiin. Ongelmaksi muodostui, ettei unen elementtejä joko löytynyt ollenkaan unentulkintaoppaasta tai sitten selitys oli melkoisen epäuskottava.

Unet paljastavat asioita alitajunnasta

Ihmissuhdeunia: syrjähyppyjä ja hääsabotaasi

Uni 1:
Olen ystävättäreni kanssa jossain etelän aurinkorannalla, jossa pokaamme erittäin komeat, tummat ruotsalaismiehet. Seuraavaksi olen uimahallissa uimassa loistavanturkoosissa vedessä. Muutenkin unen värit ovat kirkkaat ja kauniit. Seuraavaksi olen miehen kanssa hotellihuoneessa kiihkeissä tunnelmissa, kunnes jossain vaiheessa mies onkin lähdössä tuuletusluukusta pakoon, sillä hänellä on jotain tekemistä huumeiden kanssa. Unessa selitän itselleni, että hänellä on niitä vain omaan käyttöönsä.

Oma tulkinta:
Mahtava uni! Unesta jäi minulle harvinaisen miellyttävä olo. Illalla olin lukenut Hesaria ja kiinnittänyt huomiota komeannäköiseen venäläiseen tennistähti Marat Safiniin. Olikohan unen mies vähän hänen näköisensä?

Kirjan tulkinta:
Uniteoksen mukaan uiminen ennustaa tulevaa onnettomuutta ja vaaraa sekä kovaa työtä, surullista mieltä ja sairautta. Teos ei tunne hakusanoja seksi tai (sukupuoli)yhdyntä, mutta suutelemisesta kerrotaan mm. seuraavaa: ”Suuteleminen unessa on kyllä miellyttävää niin kauan kuin sitä kestää, mutta todellisuudessa uni enteilee riitelyä ja sanojen sinkoilua jokseenkin samassa suhteessa kuin suudelmassa on lämpöä ja innokkuutta.” Huumeista tai siitä, että nainen pettäisi miestään, ei sanota kirjassa mitään, ei puolisostakaan.

Uni 2:
Olen saanut kutsun entisen miesystäväni häihin. Tapaan sulhasen sattumalta kirkon ovella, kun hän on juuri menossa sisälle morsiamensa luo. Paikalla on kymmenkunta muutakin ihmistä, lähinnä sulhasen ystäviä. Ryhdyn ivaamaan entistä kumppaniani, ettei hän tule toimeen yksin itsensä kanssa, vaan on ”niin epätoivoinen, että haluaa olla aina naimisissa, vaikka joutuu koko ajan vaihtamaan puolisoa”. Sulho lähtee kauhistuneena ja masentuneena kirkkoon, ja itse jatkan pajatusta hänen bestmanilleen, jota en ole koskaan ennen tavannut. Huomaan, että kaikilla muilla on juhlavaatteet, mutta minulla vain ihmeellinen revennyt kaapu päälläni.”

Oma tulkinta:
Olen viime aikoina tavannut oikeasti muutaman entisen miesystäväni, joten menneitä ihmissuhteita ja sitä, mitä tulevaisuudeltaan haluaa, on tullut kelattua, ja olen nähnyt muitakin ex-kumppaneihin liittyviä unia. Mielestäni olen kuitenkin sinut menneisyyteni kanssa, joten tämä uni hämmästytti minua. Unessa esiintynyt sulhanen on todellisuudessa ollut kerran naimisissa. Toisaalta minua harmittaa, ettei hän halua koskaan kertoa minulle henkilökohtaisista asioistaan, vaikka ihan hyvissä väleissä olemmekin. Rikkinäisen kaavun katsoisin viittaavan siihen, että huomaan äkkiä, miten sopimattomasti käyttäydyn: oikeassa elämässä julkinen urputtaminen ei olisi ollenkaan tapaistani.

Kirjan tulkinta:
1000 ajatonta unta ei tunne sanaa häät, mutta juhlista uneksiminen on huono enne ja kirkon näkeminen tarkoittaa, että ”sinulla on syytä kysellä mielitiettysi tai puolisosi ystävien maineesta. On mahdollista, että he eivät ole kovinkaan miellyttäviä ystäviä”. Häiriköinnistä ei sanota mitään. Vaatteista tiedetään, että jos ”nainen tai mies uneksii pukeutuneensa rääsyihin, uni merkitsee vastoinkäymistä ja murhetta”.

Toimintaunia: Kirsti Paakkasen auto, riitelyä rautatieasemalla

Uni 3:
Olen isossa rähjäisessä talossa Marimekon kokkareilla. Tarjolla on cocktail-paloja, kotiviiniä ja Marimekon vaatteita. Kirsti Paakkasella on ulkona valkoisessa Audissa kaksi vihreäsävyistä, raidallista kylpytakkia. Kerron Paakkaselle, mitkä ovat omasta mielestäni olleet Marimekon parhaita värivalintoja, mitä mieltä olen juhlista ja ylipäätään Marimekon toiminnasta ja yrityksen kehittämisestä. Istumme talon yläkerran lattialla ja juomme kotiviiniä. Katsomme, kun kaksi torakan tapaista ötökkää syö toisiaan.

Oma tulkinta:
Olin juuri unta edeltävänä päivänä ostanut Marimekon vaatteen eräisiin juhliin ja miettinyt, voisiko noissa juhlissa tarjota kotiviiniä. Kirsti Paakkasen neuvominen taas viittaa mielestäni siihen, että unessa uskaltaa sanoa auktoriteeteille asioita, joita ei päivänvalossa sanoisi – joskus tekisi mieli sanoa jotakin esimerkiksi pomolle. Torakoista, rähjäisestä talosta ja Paakkasen Audista minulla ei ole mitään tulkintaa, vaikka ne olivat hyvin hallitsevia elementtejä unessa.

Kirjan tulkinta:
Autoa tai torakkaa ei löydy, mutta hyönteiset merkitsevät sairautta ja menetystä. Talon kohdalla puhutaan vain talon rakentamisesta tai polttamisesta, ei taloista sinällään. Muitakaan elementtejä, kuten unessa hallitsevana ollutta vihreää väriä ei löydy. Jos talo katsotaan oudoksi paikaksi, saadaan selitys: ”Jos olet unessasi oudossa paikassa, luvassa on hyvä perintö sukulaiselta ollessasi itse vankilassa.”

Uni 4:
Vien siskonlapset junalla Helsingistä Keski-Suomeen. Keskisuomalaisella asemalla odotan paluujunaa turhaan: se ei tule, eikä missään ole viivästymisestä ilmoitusta. Alan raivota rautatieaseman henkilökunnalle silmittömästi ja jään asemalle yöksi. Aamulla otan ensimmäisen Helsingin-junan ja huomaan, etten ollutkaan myöhässä aamupalaverista, kuten pelkäsin.

Oma tulkinta:
Näen usein unta kiireestä tai myöhästymisestä. Se kertonee kiireestä oikeassakin elämässä, aikatauluja joutuu miettimään aika lailla töissä. Raivoaminen kertoo siitä, että unessa uskaltaa riehua, hereillä ei.

Kirjan tulkinta:
Kirjassa puhutaan vain nopeakulkuisen junan näkemisestä eikä se sovi tähän uneen. Sen sijaan rautatiehenkilökunta eli viranomaiset selitetään näin: ”Viranomaisista uneksiminen on neuvo käyttäytyä varovaisemmin, koska muuten ihmiset alkavat epäillä sinua paheesta, johon et ole syyllistynyt”. Vihaaminen unessa on aina pahaksi.

Uni 5:
Odotan kaksi tuntia autonpesuun. Luulen, että numeroni on 409, mutta se onkin 419, joten missaan vuoroni. Odotan toiset kaksi tuntia, kunnes saan hepulin. Otan taksin kotiin ja pakotan vielä taksikuskin pesemään autoni.

Oma tulkinta:
Olen stressaantunut ajankäytöstäni. Yleensä peseminen kai tarkoittaa jotain positiivista, puhdistautumista. Minussa on kaiketi jokin tahra, joka ei pääse poistumaan, kun vain odotan ja odotan.

Kirjan tulkinta:
Autoa ei löydy, ei odottamistakaan. Peseytyminen tai jonkin peseminen unessa merkitsee, että unennäkijä joutuu piakkoin puolustamaan ystävänsä mainetta. Taksikuskin komenteleminen tietää vastoinkäymisiä.

Unennäkijät puolustautuvat

Vaikutti myös siltä, että kirjassa haettiin tulkintoja hyvin kaukaa: jonkun asian näkeminen unessa ei voinut yksinkertaisesti vain kertoa siitä, että kyseinen asia on nyt ajatuksissa muutenkin pinnalla. Ja missä on se teoria, että unessa voi purkaa pelkoja ja aggressioita? Tämän unikirjan mukaan negatiiviset tunteet ovat unessa haitallisia; kerrottiinhan esimerkiksi vihaamisesta, että se on aina pahaksi unessa.

Unien tulkitseminen unikirjan avulla tuntui väkisin tulkitsemiselta, ja hedelmällisemmäksi koettiinkin esimerkiksi omien unien merkitysten löytäminen jatkuvan unipäiväkirjan avulla. Koeryhmä oli yhtä mieltä siitä, että omia unia aktiivisesti seuraamalla ja kirjaamalla niille voisi löytää omasta elämästä ja alitajunnasta parempia merkityksiä kuin yksioikoisen ja ylitulkitsevan unikirjan avulla.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy / Transworld / Glamour

1000 ajatonta unta (The Classic 1000 dreams) Suom. Ritva Liljamo. Wsoy, 2002.

X