Itsetuntemus

Onko sinun vaikeaa pitää uudenvuodenlupauksista kiinni? Psykologi antaa 6 vinkkiä, joiden avulla saavutat tavoitteesi helpommin

Uusivuosi on monelle se hetki vuodesta, jolloin halutaan päästää irti huonoista tavoista. Ja vaikka uudenvuodenlupauksia ei olisi koskaan tehnytkään, psykologin mukaan omien tapojen peilaamisesta hyötyy jokainen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Muutos on lähes aina haastava prosessi, muistuttaa psykologi.

Uusivuosi on monelle se hetki vuodesta, jolloin halutaan päästää irti huonoista tavoista. Ja vaikka uudenvuodenlupauksia ei olisi koskaan tehnytkään, psykologin mukaan omien tapojen peilaamisesta hyötyy jokainen.

Onko sinulla tapana tehdä uudenvuodenlupaus? Vai jätätkö mieluummin lupaukset tekemättä, koska ne eivät ole pitäneet aikaisempinakaan vuosina?

Toisille uusivuosi on hetki päästää irti huonoista tavoista, toiset suhtautuvat lupauksiin kyynisemmin. Se, kannattaako lupauksia tehdä juuri vuoden vaihteessa, riippuu psykologi Satu Kasken mukaan pitkälti henkilön asennoitumisesta ja luonteesta.

– Joillekin ihmiselle uusivuosi – tai esimerkiksi syksyn alkaminen kesäloman jälkeen – on ryhdistäytymiskohta ja hyvä päätöksenteon paikka. Toisaalta voidaan kysyä, miksi lupauksia tarvitsisi tehdä juuri uutenavuotena? Mikäli ihminen haluaa tehdä jotain toisin, hän voi tehdä sen milloin tahansa, Kaski kertoo.

Lue myös: Elämänmuutos edessä, motivaatio hukassa? Toimi silloin näin ja saavuta tavoitteesi

”Usein uudenvuodenlupaukset tekevät elämästä karumpaa ja askeettisempaa”

Tehtiin lupaus sitten uutenavuotena, keväällä tai syksyllä tapojen muuttaminen on yleensä äärimmäisen vaikeaa ja vaati töitä.

– Uuden rutiinin omaksuminen tarkoittaa käytännössä tietoista kampiakselin vääntämistä toiseen suuntaan ennen kuin siitä tulee uusi tapa. Helposti väsyneenä ja stressaantuneena palaamme samoihin vanhoihin asioihin. Se on varmasti suurin selittävä asia, ettei lupausten pitäminen onnistu, Kaski kertoo.

Hankalamman uudenvuodenlupauksesta tekee varsinkin, jos tavoitteen saavuttamiseksi joudumme laittamaan persoonamme likoon tai muuttamaan päivittäisiä rutiinejamme merkittävästi.

– Usein uudenvuodenlupaukset tekevät elämästä karumpaa ja askeettisempaa. Harvoin luvataan, että yritän nautiskella esimerkiksi enemmän suklaata. Kun lupaukset maistuvat enemmän työltä, niistä luovutaan herkemmin kuukauden jälkeen.

Uudenvuodenlupaus voi antaa perspektiiviä asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä

Työlästä kyllä, mutta lupausten sekä tavoitteiden asettamisesta on myös hyötyä. Kaski huomauttaa, että uudenvuodenlupausten pohtiminen voi auttaa hahmottamaan kokonaisvaltaisemmin, millaiset asiat ja arvot ovat omassa elämässä etusijalla.

–Ihmiselämä joka tapauksessa alkaa ja päättyy johonkin. Sen suhteen olisi hyvä pohtia, miten huolehtii itsestään, lähiympäristöstä ja läheisistä. Elääkö itselleen keskeisten ja tärkeiden arvojen mukaisesti?

Millainen on hyvä uudenvuodenlupaus? Psykologin 6 vinkkiä

1. Tee uudenvuodenlupaus, josta voit pitää kiinni

Hyvä lupaus on Kasken mukaan lähtökohtaisesta sellainen, joka on helposti toteutettavissa.

– Kannattaa miettiä, mistä asiasta haluat oikeasti tehdä uudenvuodenlupauksen, ja millaisesta tavoitteesta pystyt pitämään kiinni. Kuinka estät sen, ettet joudu pettymään itseesi ja kykyysi pitää päätöksistä kiinni? Se, että ei saavuta sataprosenttisesti tavoitetta, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö olisi onnistunut ja saanut muutettua jotain. Silti lähtökohtaisesti kannattaa tehdä lupaus asiasta, johon itse uskoo pystyvänsä.

2. Älä haukkaa liian suurta palaa kerralla

Motivaation ollessa aluksi korkealla on helppo tehdä lupauksia, jotka voivat osoittautua myöhemmin turhan haastaviksi. Sen takia muutos on järkevä aloittaa ensiksi pienistä askelista, jolloin lupaus on myös helpompi pitää.

– Uudenvuodenlupaus voi kohdistua yksittäiseen asiaan. Tavoitteena voi olla esimerkiksi, että yritän ottaa joka päivä vähintään 5000 askelta, syön karkkia vain kolmena päivänä viikossa tai en enää ota keskellä viikkoa viinilasillista, jonka olen ennen juonut.

3. Varmista, että uudenvuodenlupaus motivoi tarpeeksi

Liian pienen lupauksen ongelma on taas, ettei se välttämättä motivoi tarpeeksi. Kasken mukaan hyvän lupauksen tunnistaa siitä, että se vähän jopa hirvittää itseä.

– Lupausta tehdessä voi olla tunne siitä, että pystynköhän tuohon, mutta lähden yrittämään. Kun tavoite on korkea, siihen sitoutuu helpommin. Esimerkiksi uudenvuodenlupauksena voi olla maratonin juokseminen, mutta vaikka maratonia ei lopuksi juoksisikaan, siitä on saattanut seurata se, että on alkanut hölkkäämään kymmenen kilometrin lenkkejä viiden kilometrin sijasta.

Uudenvuodenlupaus kannattaa aloittaa pienin askelin. Kuvassa henkilö lenkkipolulla.
Uudenvuodenlupaus voi kohdistua myös yksittäiseen asiaan. Tärkeintä on, että tavoite on tarpeeksi motivoiva.

4. Tee uudenvuodenlupaus itseäsi varten

Hyvä uudenvuodenlupaus on lisäksi sellainen, joka tehty itse ja vapaaehtoisesti.

– Lupaus ei ole muita varten, vaan sen tulisi syntyä halusta muuttaa itse jotain. Tällöin lupaukseen on helpompi sitoutua.

5. Ennen kuin hyppäät haasteeseen, kysy itseltäsi muutama avainkysymys

Jotta into uudenvuodenlupaukseen ei lopahtaisi heti tammikuun jälkeen, on suositeltavaa miettiä, millaisia esteitä matkan varrella saattaa tulla vastaan.

– Itsellä voi olla motivaatiota liikuntaan, mutta taustalla vaikuttavat ristiriitaset tarpeet, joista itse ei saa kiinni. Olemme niin tapojemme orjia, että vaikka muutokset ovat mahdollisia, ne ovat meille etupäässä kivuliaita prosesseja.

Muutoksen tekeminen vaatiikin sen, että pysähtyy ja kuuntelee itseään. Itseltään voi kysyä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä ennen uudenvuodenlupauksen tekemistä:

  • Miksi haluan muutoksen juuri nyt? Miksi en ole aikaisemmin kyennyt tähän?
  • Miksi tavoite motivoi minua tällä hetkellä?
  • Millaisia esteitä tai hidasteita on edessäni?

6. Nauti matkanteosta ja aseta itsellesi välietappeja

Lupaukset eivät ole helppoa ylläpitää: tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä, muistutuksia, arvioinnin paikkoja sekä pieniä palkintoja.

– Jos palkinto on vastan seuraavan vuoden lopussa, se on aika kaukana. Sen sijaan matkanteosta olisi tärkeä nauttia ja palkita itseään välietapeilla, Kaski neuvoo.

X