Itsetuntemus

”Vaatimattomuus kaunistaa” ja ”Ei leikki leipää tuo” – elämästäsi tulee onnellisempaa, kun unohdat nämä vanhan kansan viisaudet

Itku pitkästä ilosta, vaikeneminen on kultaa. Tukeudumme perinteisiin sananlaskuihin vaikeissa tilanteissa, mutta osa niistä on kaukana viisauksista. Listasimme vanhan kansan lannistavimmat lauseet, jotka kannattaa heittää romukoppaan.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Suomalaiset sananlaskut ovat usein hieman epävoimaannuttavia, vai mitä?

Itku pitkästä ilosta, vaikeneminen on kultaa. Tukeudumme perinteisiin sananlaskuihin vaikeissa tilanteissa, mutta osa niistä on kaukana viisauksista. Listasimme vanhan kansan lannistavimmat lauseet, jotka kannattaa heittää romukoppaan.

Monessa vanhassa sananlaskussa piilee totuuden siemen. ”Hiljaa hyvä tulee” on tärkeä oppi hektisessä digimaailmassa. ”Jokainen on oman onnensa seppä” muistuttaa, ettei oma hyvinvointi saa olla riippuvainen vain muista.

Osa sananlaskuista on kuitenkin kaukana viisauksista. Ne heijastelevat omaa aikaansa, mutta ovat nykysilmin suorastaan typeriä.

Olet itsevarmempi ja onnellisempi, kun heität nämä lannistuslauseet roskakoriin:

1. ”Vanha koira ei opi uusia temppuja”

Viisaus väittää, että uuden opettelu aikuisena on mahdotonta ja turhaa. Oppiminen kuitenkin kannattaa, sillä se tekee elämästä kiinnostavaa. Elämänmenossa on helpompi pysyä mukana, kun olet kartalla uusista tuulista.

Vaikka muisti ja havainnointikyky heikentyvät ihmisen vanhentuessa, oppiminen ei välttämättä vaikeudu. Aikuisella on tietoa ja taitoja, joiden pohjalta on helpompi oppia uutta.

Oppiminen voi olla myös syvempää, sillä aikuinen ei omaksu kaikkea kritiikittömästi. Hän vertailee uutta tietoa vanhaan ja uskaltaa kyseenalaistaa opit.

Lue myös: Hiljennä sisäisen kriitikkosi – epäonnistuminen on tärkeä osa uuden oppimista

2. ”Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”

Riskeistä on hyvä olla tietoinen, mutta vain niihin keskittyminen nakertaa toimintakykyä. Emme saavuta mitään, jos pelkäämme haasteita.

Katajaan kapsahtamista ei kannata pelätä liikaa, sillä ilman virheitä emme osaisi korjata toimintaamme. Kurkottaja oppii pudotessaankin enemmän kuin puun juurella seisoskelija.

Lue myös: Oletko perfektionisti? Näin pääset eroon jäytävästä epäonnistumisen pelosta

3. ”Vaatimattomuus kaunistaa”

Vaatimattomuus voi myös viedä sinulta monia hienoja tilaisuuksia. Itseään pitää uskaltaa kehua CV:ssä ja työhaastattelussa. Palkankorotustoive kannattaa perustella omalla osaamisellaan, ei työsuhteen pituudella tai muiden palkoilla.

Itsensä rakastaminen on myös terveen itsetunnon perusta. Älä tallo muita, mutta ole rohkeasti ylpeä itsestäsi.

4. ”Arvonsa mies ansaitsee, vaan ei ylistystä”

Ennen uskottiin, että kehuminen tekee ihmisestä laiskan ja ylpeän. Varsinkin lasten kehumista pidettiin vahingollisena. Nyt tiedetään, että oikeanlainen kehuminen luo ihmiselle hyvän itsetunnon.

Psykologit neuvovat kehumaan lasta mieluummin yrittämisestä kuin täydellisestä lopputuloksesta. Sama logiikkaa pätee aikuisiin. Sinnikkyyden kehuminen kasvattaa itseluottamusta, jolloin uskallemme ottaa riskejä.

Älä siis pihtaile kehujasi. Kun annat muille tunnustusta, hekin kehuvat todennäköisemmin sinua.

5. ”Laiska töitään luettelee”

Hiljainen puurtaminen voi saada ihmisen sokeutumaan osaamiselleen ja ahkeruudelleen. Puhuminen havainnollistaa itsellesi, mitä olet saanut aikaan. Tästä on apua, kun työvuori näyttää loputtomalta, etkä tunne eteneväsi.

Töiden listaaminen auttaa perfektionistia näkemään, miten paljon hän ahkeroi. Tällöin suorittaja voi ymmärtää, että vähempikin riittää.

Listaa päivän päätteeksi tekemäsi asiat ja kiitä itseäsi. Hienosti tehty!

Lue myös: Kiitollisuus voi jopa pidentää elämää – näin teet kiitollisuudesta voimavaran

6. ”Ei leikki leivässä pidä”

Ajatuksen mukaan oikea työ ei ole hauskaa. Parhaimmillaan työssä on kuitenkin leikkisiä hetkiä. Työ viihdyttää ja imee mukaansa niin, että unohdat ajankulun.

Mitä luovempaa työtä teet, sitä tärkeämpää on kokea flow-tila. Se synnyttää uusia ideoita ja auttaa jaksamaan paineita.

Lue myös: 8 kysymystä, jotka paljastavat, pitäisikö sinun jäädä työhösi vai irtisanoutua

7. ”Lopussa kiitos seisoo”

Maaliin ei kannata puskea verenmaku suussa, jos lopussa odottaa vain uupumus. Opettele tunnistamaan rajasi ja jätä asioita kesken, jos et kerta kaikkiaan jaksa. Kun tyydyt ulkoisesti vähempään, voit saada henkisesti enemmän.

Lue myös: Burn-outin rajamailla käynyt Minttu Mustakallio: ”Otan uupumuksen merkit vakavasti”

8. ”Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa”

Tämä kulta-aarre on syyllinen moneen riitaan ja väärinkäsitykseen. Arimpia asioitaan ei kannata puhua kaikille, eikä toisista saa juoruilla. Puhumista ei kannata kuitenkaan pelätä.

Kerro tunteistasi, kiitä, pyydä anteeksi ja selvitä konfliktit. Olet paljon onnellisempi kuin hautoessasi asioitasi mykkänä.

Lue myös: Matti Rönkä: ”Opettelen vasta puhumaan tunteistani”

9. ”Kellä onni on, se onnen kätkeköön”

Sananlaskun tarkoitus on suojella onnenpekkaa ylpistymiseltä ja muiden kateudelta. Avoin onnellisuus on kuitenkin eri asia kuin leuhkiminen. Hyvä mieli tarttuu muihinkin, joten iloitse julkisesti.

Lue myös: Kateus voi olla myös muutosvoima – pääse eroon katkeroittavasta kateudesta

10. ”Itku pitkästä ilosta”

Onnellisten aikojen jälkeen koittaa varmasti nihkeämpi jakso. Tämä on elämän luonnollista vaihtelua, jota ei kannata pelätä.

Tulevaisuuden murehtiminen lisää ahdistusta ja negatiivisuutta. Iloitse, kun on ilon aika. Elä hetkessä ja muista, että voit vaikuttaa tulevaisuuteesi myös itse.

Lähteet: Aikuiskasvatus.fi, Made by Finland, Positiivinen psykologia, Skills You Need

X