Itsetuntemus

Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla

Teksti:
Anna.fi

Stressaako työ ja hoitamattomat hommat? Pukkaako kiire päälle? Hellitä hetkeksi ja tee ajatuksia ja hermostoa rauhoittava pikameditaatio. Jo viiden minuutin harjoitus voi katkaista päivän oravanpyörän.

Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla

Harjoitukset aktivoivat rentoutumisesta vastaavaa parasympaattista hermostoa. Ne vähentävät kehon jännitys- ja kiputiloja, lisäävät arjen hallinnan tunnetta ja vaikuttavat myös positiivisesti kykyyn nukahtaa.

Miksi lyhytkin meditaatio tekee hyvää?

– Yleinen myytti on, että keskittymis- tai meditaatioharjoituksia ei kannata tehdä lainkaan, jos niihin ei ole kunnolla aikaa. Ajattelen itse niin, että on parempi tehdä päivittäin kiireen keskellä vaikka vain viiden minuutin rauhoittava harjoitus kuin jättää se kokonaan tekemättä. Jo lyhyillä säännöllisillä treeneillä on harmonisoiva vaikutus hermostoon, stressinhallintakouluttaja ja joogaopettaja Mia Jokiniva sanoo.

Älä siis luovuta, vaikka ajatuksesi ensin laukkaisivat levottomasti ja olisit sitä mieltä, että tämä ei ole sinun juttusi. Rauhoittuminenkin vaatii harjoittelua, ja ajan mittaan harjoitukset alkavat tuntua yhä paremmalta eivätkä enää maistu pakkopullalta. Näin alun viisi minuuttia voivat olla portti kymmeneen, ja niin edelleen.

– Hienoimmillaan hetkistä itsen kanssa tulee päivän kohokohtia. On paljon helpompi olla hyvä, lempeä ja rakastava ihminen itsensä lisäksi myös läheisiään kohtaan, kun pinna ei ole kaiken aikaa kireällä kuin viulunkieli.

Näin aloitat meditaation

  • Älä vaadi alkuun liikaa itseltäsi. Harjoituksen aika voi olla alkuun vaikka kuinka lyhyt, sillä ajan mittaan harjoittelijasta alkaa luonnollisesti tuntua siltä, että hän haluaa pidentää hengähdyshetkeään.
  • Jos tiedät, että aikataulusi on tiukka, koeta mahduttaa harjoituksesi ensimmäiseksi aamuun. Jos lykkäät keskittymisharjoitustasi kohti iltaa, se jää helposti kokonaan välistä.
  • Säännöllisyys on tärkeää. Tee mieluummin lyhyt harjoitus usein kuin yksi pitkä harjoitus kerran kahdessa viikossa.
  • Käytä kelloa ilmoittamaan harjoituksen päättymisestä. Näin ajan arvailu ja kellon vilkuilu eivät häiritse harjoitustasi.
  • Alkuun on hyvä harjoitella mahdollisimman häiriöttömässä tilassa. Myöhemmin äänet ympärilläsi eivät häiritse enää niin paljon kuin alussa, sillä siirryt harjoitellessasi helpommin omaan sisäiseen tilaasi. On hyvä idea “pyhittää” jokin tietty sama paikka omalle rauhoittumisharjoitukselle.
  • Jos et voi välttyä ympäristön, työpaikan tai perheen ääniltä harjoitellessasi, käytä niitä osana keskittymishaastettasi. Ohjaa päättäväisesti ajatukset kuuntelemaan omaa hengitystäsi ja anna ulkopuolisten äänten olla vain taustan “melumatto”, joka ei voi ulottua keskittymiseesi.

Mia Jokiniva on RYT500-joogaopettaja, stressinhallinnan kouluttaja ja stressinhallinta- ja kokouskeskus Villa Mandalan sisältojohtaja. Mia laati ohjeet kolmeen eri rentoutusharjoitukseen. Ne perustuvat hänen kirjaansa Hengähdyshetkiä – opas stressittömään elämään (Gummerus 2013).

Mian kirjassa Hengähdyshetkiä – opas stressittömään elämään on lisää tietoa keskittymis-, meditaatio-, ja hengitysharjoituksista. Kirjan jatko-osa Stressin luomuhoito (Gummerus) ilmestyy loppukesästä 2015.

Kuva: Colourbox

Lue myös:

Kun stressi valvottaa
Mielikylpy rentouttaa kehon ja mielen
Stressi haltuun mindfulnessin avulla
Aikavarkaat kuriin

X