Itsetuntemus

Vastuunkantaja, hoivaaja... Näin lapsuudessa opitut roolit vaikuttavat sinuun vielä aikuisenakin

Moni asia vaikuttaa siihen, millaisia rooleja me omaksumme lapsuudessa. Roolit pinttyvät ihmiseen usein hyvin vahvasti ja vaikuttavat elämään vielä aikuisenakin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kiltin tytön roolin lapsuudessa omaksunut on usein kiltti tyttö vielä aikuisenakin.

Moni asia vaikuttaa siihen, millaisia rooleja me omaksumme lapsuudessa. Roolit pinttyvät ihmiseen usein hyvin vahvasti ja vaikuttavat elämään vielä aikuisenakin.

Lapsuudessa sisäistetty rooli jää helposti päälle eikä lähde välttämättä minnekään, vaikka ikää karttuu. Lapsuudessa opitut roolit näkyvät aikuisuudessa usein pinttyneinä toimintamalleina ja -tapoina. Esimerkiksi hoivaaja saattaa huomata toistuvasti hoivaavansa muita oman hyvinvointinsa kustannuksella.

– Rooli on luonnollinen tapa toimia. Jos on saanut kiitosta tietystä tekemisestä tai asenteesta tai muuten oppinut toimivan strategian, jolla suoriutua esimerkiksi vaativista sosiaalisista tilanteista, niin toki sitä on helpompaa pitää yllä ja palata siihen kuin lähteä toimimaan toisin, psykologi Pia Kaulio sanoo.

Se, millaisen roolin ihminen omaksuu itselleen lapsuudessa, on monen tekijän summa. Lapsuudessa opittuun rooliin vaikuttavat keskeisesti muun muassa oma synnynnäinen luonne, temperamentti, sukupuoli, kotiolot, paikka sisarusparvessa sekä ikäero sisaruksiin.

On tyypillistä, että esimerkiksi esikoiset ovat vastuunkantajia, keskimmäiset sopeutujia ja nuorin sisarus saa ylleen ikuisen lapsen viitan. Tytöt omaksuvat poikia useammin hoivaajan roolin.

Rooli voi olla hyödyksi tai haitaksi

Aina lapsuuden rooli ei ole haitaksi. Toisinaan siitä voi olla jopa hyötyä. Esimerkiksi jos sisarusparven nuorinta kohdellaan kuin pikkulasta, siitä voi seurata näyttämisenhalu. Parhaassa tapauksessa ihminen osaa hyödyntää tämän näyttämisenhalun voimakseen.

Lapsuuden rooli voi kuitenkin olla myös haitaksi, minkä takia siitä voi olla tarpeen opetella eroon. Esimerkiksi jatkuva vastuunkantajan rooli voi olla todella uuvuttava ja hoivaaja voi voida jatkuvasti huonosti, sillä ei muista pitää huolta itsestään. Onneksi haitallisesta roolista johtuvista pinttyneistä toimintatavoista on mahdollista päästä irti tiedostamalla oma toimintamalli ja toimimalla tietoisesti toisin.

– Ensin on huomattava, miten toimisi automaattivaihteella, ja sitten päätettävä, että enpä tällä kertaa teekään niin, Kaulio sanoo.

X