Itsetuntemus

Vietitkö lapsuutesi rokkaavalla 1960-luvulla vai kultaisella kasarilla? Tämän syntymävuosikymmenesi paljastaa sinusta!

Oletko syntynyt ja viettänyt lapsuutesi rokkaavalla 1960-luvulla, svengaavalla 1970-luvulla, kultaisella kasarilla vai hektisellä ysärillä? Palaa muistoihin ja ota selvää, mitä syntymävuosikymmenesi sinusta paljastaa.

Teksti:
Anna Nummisto

Millä vuosikymmenellä olet syntynyt?

Oletko syntynyt ja viettänyt lapsuutesi rokkaavalla 1960-luvulla, svengaavalla 1970-luvulla, kultaisella kasarilla vai hektisellä ysärillä? Palaa muistoihin ja ota selvää, mitä syntymävuosikymmenesi sinusta paljastaa.

Millä vuosikymmenellä vietit lapsuutesi?  Et ehkä arvaakaan, miten syntymävuotesi on vaikuttanut elämääsi aikuisena. Matkusta ajassa taaksepäin muistoihin! Osuiko kuvaus oikeaan?

Rokkaava 1960-luku

Lapsuutesi suurimpia valintoja taisi olla se, diggaisitko enemmän The Beatlesia vai The Rolling Stonesia. Kavereiden luo poljettiin polkupyörällä kuuntelemaan levyjä, eikä kypärästä ollut tietoakaan. Sokerin haittavaikutuksia ei tunnettu, eikä terveellisestä ruokavaliosta murehdittu. Enemmän huomiota kiinnitettiin vaikkapa huippumalli Twiggyn minihameen mittaan tai Audrey Hepburnin pixie cut -hiustyyliin.

1960-luvun kulmakarvat

Näin 1960-luku on vaikuttanut sinuun: Autojen turvavöistä ei ollut tietoakaan eikä aurinkorasvaa käyttänyt kukaan. Liftaaminen oli täysin hyväksyttävä tapa liikkua paikasta toiseen. Trampoliineissa ei todellakaan ollut suojaverkkoja eikä keittiön vetolaatikoihin viritelty muovisia vauva-stoppareita. Koska elämä kultaisella kuusikymmenluvulla oli aika pitkälti pelkkää rauhaa ja rakkautta, siitä saattoi jäädä takaraivoon kummittelemaan pieni huoli kaiken vapauden seuraamuksista. Niinpä sinä olet todennäköisesti nykyään se, joka huolehtii turvavöistä, suojalaseista, pelastusliiveistä ja aurinkosuojakertoimista – koska kukaan ei ajatellut näitä asioita silloin kun sinä olit nuori!

Svengaava 1970-luku

Ah, discon kulta-aika! Hiukset saivat kasvaa vapaina vyötärölle asti (kainalokarvoista puhumattakaan) eikä farkunlahje voinut olla liian leveä. Radiossa soitettiin Bee Geesiä sekä Abbaa ja televisiotähdistä himoitsit eniten Farrah Fawcettin  pörheää kiharakampausta. Jugurtit olivat juuri tulleet ruokakauppoihin ja illanistujaisissa tarjottiin hienosti katkarapuja. Limua sai vain lauantaisin saunan jälkeen.

1970-luku

Näin 1970-luku on vaikuttanut sinuun: Koska television kuva oli usein yhtä suttua, aikuisena kodistasi löytyy todennäköisesti viimeisen päälle kotiteatterivehkeet. Valtava teräväpiirtotelevisio kaiutinjärjestelmineen sekä lukuisine älykkäine tallennustoimintoineen varmistaa sen, ettet koskaan enää joudu kokemaan lapsuutesi kauhuja uudestaan, kun viikon tärkein ohjelma jäi näkymättä huonon vastaanottimen takia.

Lue myös: Tälle vuosikymmenelle suomalaisnaiset haluaisivat palata: ”Kaikki oli silloin yksinkertaisempaa”

Vapaan kasvatuksen 1980-luku

Madonnan pikkutuhmat musiikkivideot, Michael Jackson, ghettoblasterit ja tiukat kiharapermikset. Jane Fondan jumppavideot laittoivat liikkumaan olohuoneissa ja värikäs hikinauha tai säärystimet puettiin myös kauppareissulle, jotta kaikki ymmärsivät, että loitontajia on justiinsa treenattu. Treenin jälkeen heittäydyttiin nahkasohvalle katsomaan Dynastiaa ja syömään lihamureketta.

1980-luku

Näin 1980-luku on vaikuttanut sinuun: Koska vanhemmilla oli niin paljon aikuisten asioita hoidettavinaan, lapset saivat huomattavasti enemmän vapauksia kuin tänä päivänä. Koulun jälkeen kotona ei ollut vielä ketään vaan keittiössä ahmitiin muroja välipalaksi tai lämmiteltiin mikrossa roiskeläppäpitsaa. Monesti koko kaverilauma kokoontui yhteen kotiin viettämään iltapäivää ilman vanhempia – joskus keskenään oltiin koko viikonloppu, kun vanhemmat lähtivät kesämökille. Koska vapaana huiteleminen ilman aikuisen valvontaa oli samalla ihanaa mutta myös vähän pelottavaa, todennäköisesti olet itse aika tarkka siitä missä jälkikasvusi porhaltaa. Sillä erotuksella tietenkin, että nykyään nuorison saa kiinni kännykästä.

Hektinen 1990-luku

Sekalaiset-kaseteista siirryttiin vihdoinkin CD-levyihin, joissa pauhasi grungerokin ykkönen Nirvana. Paksupohjaiset kengät yhdistettiin punaruudullisiin flanellipaitoihin, huuliin sudittiin tummaa punaa tai nudea ja kaulaan viritettiin coolisti kuristava Choker-koru. Lempitelevisiosarjojen jaksot, kuten Frendit, nauhotettiin VHS-kasetille ja lehdistä seurattiin silmä kovana missi Tanja Vienosen (nyk. Karpela) ja formulakuski Mika Häkkisen saavutuksia. Lauantai-iltaisin koko perhettä nauratti Kummeli.

1990-luku

Näin 1990-luku on vaikuttanut sinuun: Älypuhelinsovellusten koukuttavuudesta ei vielä osattu edes haaveilla, mutta yksi piipittävä laite sai sentään hien nousemaan otsalle. Tamagotchi-virtuaalilemmikki oli 1990-luvulla kasvaneiden painajaisten aiheuttaja. Muistinko ruokkia, kävikö se kakalla? Voi ei, ei kai se vaan kuole? Voisiko tässä olla syy, miksi vanhemmuudesta on viime vuosikymmenillä tullut lähes tulkoon kilpailua, jossa parhaiten jälkikasvunsa sekä duuninsa hoitanut saa kirkkaimman kruunun ja prameimmat somekuvat?

Digitaalinen 2000-luku

Kököistä Kissin chattihuoneista siirryttiin Facebookiin raportoimaan millaista pitsaa tänään on syöty. Ensin tuntui hankalalta jakaa omaa arkea koko maailmalle, mutta äkkiähän tuohon tottui ja pian somessa vietettiin enemmän aikaa kuin kavereiden kanssa irl (eli in real life). Television tarjonta muuttui äkisti paljon mielenkiintoisemmaksi tosi-tv-ohjelmien myötä. Jos toisten intiimihetkien tiirailu oli aikaisemmin ollut vähän kyseenalaista, yhtäkkiä olikin ihan normaalia katsella koko perheen voimin kuinka kuinka peitto heiluu BB-talossa. Tosi-tv toi mukanaan myös useita julkkiksia, muun muassa Johanna Tukiaisen ja Henna Kalinaisen. Napsterista ja Spotifysta kuunneltiin Jennifer Lopezia, Eminemiä ja Justin Timberlakea.

Näin 2000-luku on vaikuttanut sinuun: Kuka enää edes muistaa aikaa ennen Facebookia ja Instagramia? Somen saapuminen teki yhtäkkiä kaikkien elämästä mielenkiintoista, ainakin jokaisen omasta mielestä. Todennäköisesti sinusta tuntuukin aivan käsittämättömältä, että joku saattaa syödä ateriansa, sisustaa kotinsa tai piipahtaa ulkomailla (tai vaikka huoltoasemalla) ilman, että siitä kerrottaisiin kauniin kuvin ja videoin koko maailmalle. Mitä väliä mitä kumppanisi tai äitisi ajattelee, kunhan parisataa somefrendiäsi peukuttavat?

Lähteet: Billboard, Yle, Express, Country Living, Billboard

Lue myös:

Testaa, kuinka hyvin muistat menneiden vuosikymmenten piirretyt

Testaa, mille vuosikymmenelle oikeasti kuulut

Näistä asioista tiedät, että sinulla oli hyvä lapsuus

X