Itsetuntemus

Wicca – Uskonto, maailmankatsomus vai elämänkatsomus?

Teksti:
Anna.fi

Wicca-uskonnon harjoittajat elävät tavallista elämää, johon kuuluvat myös magiat ja rituaalit.

Wicca

Johanna Virtanen, 24, on Hämeestä kotoisin oleva jyväskyläläinen, joka työskentelee kenkämyyjänä ja elää vakiintuneessa seurustelusuhteessa. Tavallisesta parikymppisestä Johannan erottaa lähinnä harvinainen uskonto, wicca. Mielenkiintoa herättävä uskontokaan ei Johannasta ole mitään kovin ihmeellistä. ”Me wiccat elämme ihan tavallista elämää”, Johanna toteaa.

Johanna Virtanen on ollut wicca seitsemän vuotta. Kristityn perheen tytölle uskonto on aina ollut tärkeä osa elämää. Rippikouluikäisenä Johanna alkoi kuitenkin kritisoida luterilaisen kirkon opetuksia. Lukion ensimmäisellä luokalla Johanna tutustui tyttöön, joka oli wicca. Aiemmat lehtijutut wiccasta eivät olleet Johannaa vakuuttaneet, mutta kiinnostus uskontoa kohtaan kasvoi keskustelujen myötä pikku hiljaa. ”Ajattelin, että näinhän olen aina uskonut, ja nyt sille on nimi”, Johanna kuvaa.

Onko wicca uskonto vai ei? Wiccan harjoittajien kuten Johannan mielestä kyseessä on tietenkin uskonto. Johanna Virtanen ei osaa sanoa, kumpi on pahempaa: se, että wiccaa pidetään myöhäisteinien puuhasteluna, joka menee iän myötä ohi, vai se, että wiccaa pidetään pahana asiana. ”Kyse on kuitenkin minun uskonnostani, elämäni tärkeimmästä peruspilarista”, Johanna puuskahtaa.

Wiccalle Jumalat ovat tasa-arvoisia

Wiccassa ei ole yhtä Jumalaa vaan Jumala ja Jumalatar, jotka ovat yhtä tärkeitä. ”Tärkeintä minulle wiccassa on jumaluuksien tasa-arvo sekä elämän pitäminen pyhänä”, Johanna kuvaa. Jumaluuden ajatellaan olevan läsnä kaikkialla. Kuten muissakin luonnonuskonnoissa, luontokokemus on wiccoille usein tärkeä. Tyypillistä wiccalle on myös tasapainoinen suhtautuminen maailmaan: viimeiseen tuomioon tai karman lakiin wiccat eivät usko. ”Tekemistään asioista pitää kantaa vastuu tässä elämässä”, Johanna muistuttaa.

Wiccassa on kaksi pääsuuntausta, tradiotionaalinen wicca sekä uuswicca. Traditionaalinen wicca toimii yhteisöinä, kun taas uuswiccat ottavat uskonnosta selvää eri lähteistä ja harjoittavat sitä usein yksin. Johanna on traditionalisti ja aleksandrialaisen suuntauksen kannattaja. Vuosia sitten hän tapasi aleksandrialaisia wiccoja ja pääsi heidän coveniinsa eli ryhmäänsä.

Covenia Johanna kuvaa aikuisten, itsenäisten ihmisten tasa-arvoiseksi perheeksi. ”Asiat ratkaistaan demokraattisesti, ja keskinäinen kunnoitus on tärkeää”, Johanna kuvaa. Oman covenin kanssa tavataan vuosittain täysikuun aikaan eli 13 kertaa vuodessa sekä sapatteina. Wiccalle on tyypillistä, että eri covenit eivät puutu toistensa uskonnonharjoitukseen. ”Kaveripohjalta toki Suomen kokoisessa maassa tunnetaan ja tavataan”, Johanna kertoo.

Wicca-symboli

Magia on osa wiccaa

Ennakkoluulot wiccaa kohtaan ovat melko yleisiä. ”Mulle on sanottu, että ethän sä edes näytä noidalta”, Johanna nauraa. Noitana Johanna kuitenkin itseään pitää. Noituus merkitsee hänelle ennen kaikkea magian tekemistä eli energian liikuttamista. ”Uskon siihen, että loitsulla voin vaikuttaa arkipäivään ja elämänlaatuun”, Johanna kertoo. Muita ihmisiä ei wiccan periaatteiden mukaan kuitenkaan saa magialla vahingoittaa.

Wiccaan liitetään usein seksuaalisuuden ja ruummillisuuden näkeminen hyvänä asiana. Mitä Johannan mielestä tarkoitetaan terveellä seksuaalisuudella? ”Ei ainakaan sitä, että wiccat olisivat seksuaalisesti jotenkin moraalittomia”, Johanna nauraa. Wicca uskontona ei korosta seksuaalisuutta, mutta siihen ei myöskään liity kristillistä synnintuntoa. Rituaaleihin seksi ei kuulu. ”On yksi seksuaaliriitti, mutta sekin suoritetaan symbolisesti”, Johanna selvittää. Wiccassa on myös muutamia riittejä, jotka suoritetaan alasti. Johannan mielestä kyse ei ole kuitenkaan mistään saunassa käyntiä kummemmasta.

”Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita ketään”

Kuinka wicca vaikuttaa Johannan jokapäiväiseen elämään? ”Vaikeaa sanoa millainen olisin, jos en olisi wicca”, Johanna miettii. Wicca on hänelle uskonnon lisäksin maailmankuva ja elämänkatsomus, paikka maailmassa. ”Uskonto näkyy lähinnä elämän suurissa linjoissa. Olen yhteydessä jumaluuksiin, ja olo on rauhallinen ja tasapainoinen.”

Wiccalla ei ole pyhää kirjaa tai ehdottomia sääntöjä. Kaksi ohjenuoraa nousee kuitenkin muiden ohi. Ensimmäinen on ajatus siitä, että mitä tahansa voi tehdä, kunhan ei vahingoita ketään. Toisen ohjeen mukaan kaikki, mitä ihminen tekee, palaa hänelle kolminkertaisena takaisin. Wicca korostaakin vastuunkantoa tässä elämässä sekä toisaalta myös tämänhetkisestä elämästä nauttimista. Tärkeää on pyrkimys henkiseen kasvuun. ”Kukaan ei voi tietenkään elää niin, ettei ikinä vahingoittaisi muita”, Johanna miettii. ”Kaikki tekevät joskus vääriä valintoja, mutta niiden kanssa pitää elää ja niitä voi yrittää korjata.”

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy
Kuva Wiccan viidestä elementistä: Wicimedia Commons/ Nyo

Lue lisää Wiccasta:

 

 

Hjelm, Titus (toim.): Mitä wicca on? Like Kustannus, 252 s.

X