Hyvinvointi

Jatkuvat vatsavaivat — Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä?

Teksti:
Anna.fi

Olen parikymppinen liikunnallinen nainen. Maha-ongelmat ovat vaivanneet minua jo kuusi vuotta. En pysty käyttämään maitotuotteita. Vaikka olen korvannut maidon soijatuotteilla, vatsa toimii miten sattuu ja ärtyy milloin mistäkin. Laktoosirasituskokeet ja gastroskopia on tehty, mutta kaikki oli ok.

Jatkuvat vatsavaivat

Liikun paljon ja minulla on nopea aineenvaihdunta, tuntuu että syön välillä todella paljon. Liharuoka, etenkin naudanliha, saa mahani täysin lukkoon, siksi olen alkanut suosimaan kasvispainotteista ruokaa. Se tekee olon kevyeksi ja maha toimii paremmin, mutta tuntuu etten saa tarpeeksi energiaa ja nälkä vaivaa koko ajan. Kuinka minun pitäisi syödä?

Ravitsemusterapeutilleko?

Ravitsemusterapeutin vastaus

Kertomasi perusteella vaikuttaa, että podet ärtyneen paksusuolen oireyhtymää. Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, ummetus tai ripuli tai näiden vaihtelu, turvotus ja ilmavaivat. Vaikka oireet ovat kiusallisia, vaiva on täysin vaaraton, toiminnallisista syistä johtuva. Stressi pahentaa oireita.

Säännöllinen ateriarytmi ja kiireetön ruokailu ovat herkkävatsaiselle hyväksi. Riittävä kuidun ja nesteen saanti on suolen toiminnan kannalta hyödyllistä. Jotkut ruoka-aineet voivat pahentaa oireita, jolloin niitä kannattaa välttää. Itse olet kokenut maidon lisäävän vaivoja. Esimerkiksi kaali, sipuli, tuore ruisleipä, kahvi tai makeutusaineet voivat lisätä kaasunmuodostusta ja siten kipuja. Ylipäänsä liiallinen kuidun saanti tai liian karkea kuitu voivat lisätä vaivoja. Probiooteista, maitohappobakteereja sisältävistä tuotteista voi olla apua. Liikunta parantaa suolen liikkuvuutta ja voi siten helpottaa kaasujen aiheuttamaa turvotusta ja kipua.

Vatsavaivat ovat erittäin yleisiä, ja ruokavalioista kirjoitellaan paljon keskustelupalstoilla ja lehdissä. Huomio kiinnittyy yleensä yksittäisiin ruoka-aineisiin, ja näkemyksiä on lukemattomia. Tällöin ruokavalion kokonaisuus hämärtyy. Ravitsemusterapeutilta saat apua ruokavalion suunnittelemiseksi niin, että ravintoaineiden saanti ja herkän vatsasi tarpeet huomioidaan.

Merja Larjosto, Laillistettu ravitsemusterapeutti

X