Hyvinvointi

Kallis mutta tehokas Pilates

Teksti: Emma Suominen

Lattialla on kaksitoista jumppamattoa, jokaisen vieressä kirkkaan värinen pallo. Vaikutelma on leikkikenttämäinen. Ei uskoisi, että tässä huoneessa jumpataan tosissaan. Tai siis ei jumpata, vaan tehdään Pilates-liikkeitä, vatsa sisään vedettynä ja kuuluvasti ulos hengittäen. Kaikki osallistujat keskittyvät koko rahan edestä.

Pilateksella on pitkä historia. Sen kehitti 1900-luvun alkupuoliskolla saksalainen Joseph Pilates. Pilates-liikkeet syntyivät ensimmäisen maailmansodan aikana Englannissa, kun hän tutki miten kuntouttaa vuoden 1918 influenssapandemian uhreja, jotka olivat vuoteen omina. Apuvälineen hän kehitti silloisesta sairaalavuoteesta.

Joseph Pilates perusti vaimonsa Claran kanssa Pilates-studion New Yorkiin vuonna 1926. Mies ehti treenata menetelmällään muun muassa nyrkkeilijöitä, poliiseja, tanssijoita ja aktiiviurheilijoita, ennen kuin hän kuoli vuonna 1967.

Kurinalaista kehon hallintaa

Nykyään Pilates on paitsi tähtien suosiossa myös monien fysioterapeuttien suosikkilistalla.

”Pilates sopii erityisesti niille, jotka haluavat pitää selkänsä kunnossa. Se sopii myös niska-hartiavaivaisille hirveän hyvin – tunneilla oppii pitämään lavat alhaalla – ja eri urheilulajien tueksi. Pilateksen avulla saat hyvännäköisen kropan, solakoidut, ja saan litteän vatsan”, kehuu Method Putkisto Pilates -ohjaaja Annika Havaste.

Pilates perustuu Havasteen mukaan keskivartalon ja kehon hallinnalle, jolla on merkitystä paitsi jokapäiväisessä elämässä myös eri urheilulajeissa. Pilateksella pyritään luomaan hyvä lihastasapaino, eli että oikeat lihasryhmät tekisivät niille tarkoitetun työn.

”Sillä saadaan aikaan hyvä ryhti, joka syntyy lihastasapainosta ja esimerkiksi lantion oikeasta asennosta. Eikä ole heikkoja ja vahvoja lihaksia, vaan kaikki lihakset ovat kunnossa hoitaakseen oman hommansa”, Havaste selventää.

Alkuperäisen Pilateksen kuusi perusperiaatetta ovat keskitys, keskittyminen, kontrolli, tarkkuus, hengitys ja sujuva liike. Tämä selittää osaltaan sen, että liikkeet todellakin tehdään pilkulleen. Method Putkiston Pilateksessa ryhmät pidetään tarkoituksella pieninä, jotta ohjaaja voi tarkkailla kunkin liikkeiden täsmällisyyttä ja sujuvuutta.

”Koulutettu ohjaaja näkee ohjattavasta, tekeekö hän liikkeen oikein, ja osaa tarvittaessa opastaa oikeaan suoritukseen. Jos liikkeitä ei tee tarkkaan, se on vain jumppaa. Tarkkuus tuo siihen tehoa”, Havaste painottaa.

Pilateksessa suurin osa liikkeistä tehdään uloshengityksen aikana.

”Uloshengityksellä on helpompi aktivoida esimerkiksi poikittainen vatsalihas ja lantionpohjalihakset. Tällaisten niin kutsuttujen syvien lihasten tehtävä on tukea kehoa liikkeen aikana. Siksi ne täytyy saada toimimaan ennen varsinaista liikettä”, Havaste toteaa.

Pilateksen monet versiot

Suomessa Pilatesta treenataan yleensä jumppamatoilla, kun muualla maailmalla siihen käytetään myös laitteita. Method Putkisto -instituutilla on käytössään myös Pilates-laitteita, joiden käyttöön valmennetaan yksityistunneilla (52 euroa tunti).

Alkuperäisen Pilates-metodin kehittämisen jälkeen ihmiskehosta on opittu uusia asioita, ja jotkut ovat yrittäneet kehittää metodia pitemmälle. Method Putkisto Pilates eroaakin alkuperäisestä Pilates-metodista muun muassa sanastoltaan.

Marja Putkisto loi sanaston, jolla pystyy selittämään liikkeen kunnolla. Fysioterapeutti Jarmo Ahonen lisäsi siihen ymmärryksensä liikkeestä. Method Putkisto Pilates -ohjaajille kerrotaan tarkasti, miksi jokin liike tehdään tietyllä lailla, mitä siinä tapahtuu ja mihin sillä tähdätään. Liikkeitä opitaan soveltamaan asiakkaan kunnon huomioon ottaen sopiviksi”, Havaste selittää.

Fysiologian ammattilaisten keskuudessa kuitenkin ihmetellään Putkiston sanavalintoja – ne kun eivät perustu lääketieteeseen tai edes ihmisen fysiologiaan. Malliesimerkkinä käytetään kansan syvät rivitkin tavoittanutta ”syvistä lihaksista” puhumista. Syviä lihaksia kun ei ole.

”Sillä tarkoitetaan niitä lihaksia, jotka eivät tuota liikettä vaan tukevat, kuten esimerkiksi juuri lantionpohjalihakset”, Havaste täsmentää termiä.

Sanasto ei kuitenkaan ole itse tarkoitus vaan työväline.

”Muulla jumpalla ei saa vastaavia tuloksia. Kolmenkymmenen kerran jälkeen vartalossa on jo nähtävissä todella dramaattisiakin muutoksia. Siinä ohjaajakin näkee työn tuloksen, kun selkä kyyryssä aloittanut oikenee!”

Pilates-ohjaajat pitävät ohjehintoinaan Method Putkiston sivuilta löytyviä hintoja, noin 20 euroa tunti. Jos maksaa useamman tunnin kerralla, kertahinta laskee edullisimmillaan 14 euroon. Tunteja järjestetään myös yritysryhmille 130 eurolla.

Lista Method Putkisto Pilates -koulutuksen saaneista ohjaajista löytyy täältä (pdf-tiedosto). Ohjaajia on ympäri Suomea, joten mistään pääkaupunkiseudun villityksestä ei ole kysymys.

X