Hyvinvointi

Kammiolisälyönnit ja jännittäminen

Teksti:
Anna.fi

Olen 42-vuotias perusterve nainen. Minulla todettiin neljä vuotta sitten Wolf-Parkinson-White oireyhtymä. Tupakoin 1-4 savuketta päivässä. Hakeuduin neljä vuotta sitten terveysasemalle sydänfilmiin, koska silloisessa stressaavassa elämäntilanteessa minulla oli paljon kammiolisälyöntejä, ja näin päästiin syndrooman jäljille.

Kammiolisälyönnit ja jännittäminen

Kävin tutkimuksissa ja minulle tehtiin Holter-tutkimus, joka ei juurikaan rekisteröinyt muljahduksia. Vain yhden kerran sydän tykytti kovempaa, mutta se liittyi jännittävään sosiaaliseen tilanteeseen. Katetriablaatiota lääkäri ei suositellut, koska minulla ei ole epätavallisia tykytyksiä.

Olen aina ollut sosiaalisten tilanteiden jännittäjä, kädet vapisevat ja sydän hakkaa. Näihin on tarvittaessa käytössä Propral 40 mg. Ovatko jännitysoireet ja WPV yhteydessä toisiinsa?

Muuten voin hyvin, harrastan kävelyä, rullaluistelua ja kuntosalilla käyntiä. Kontrollikäyntejä ei ole. Lääkäri käski ottaa yhteyttä, jos oireita tulee. Kuinka uskallan elää ja olla?

Kiitollinen

Lääkärin vastaus

WPW-oireyhtymässä sydämen sykkeen määräävä sähköärsyke kulkee osin ylimääräistä virheellistä kiertorataa. Sydänfilmissä eli EKG:ssä näkyy WPW-oireyhtymälle tyypillinen muutos, niin sanottu delta-aalto. WPW-oireyhtymässä potilaalle saattaa tulla nopealyöntisyyttä aiheuttava rytmihäiriö. Tällainen rytmihäiriö on epämiellyttävä, ja mikäli se ei nopeasti korjaannu, tulee hakeutua sairaalaan rytmin korjaamista varten. Tätä varten on useimmiten syytä kutsua ambulanssi, vaikka terve sydän kestää hyvin pitkääkin tiheälyöntisyyttä.

Nopealyöntisyyskohtaus eli takykardia on korjattavissa suoneen annettavalla lääkeaineella. Usein toistuvissa tilanteissa pysyväksi korjaushoidoksi valitaan katetriablaatio, eli rytmihäiriöpesäkkeen mekaaninen poisto. Lisälyöntisyys sinänsä on normaalia, eikä yksittäisistä muljahduksista kannata välittää.

Jännitykseen liittyvä nopearytmisyys on myös luonnollista, mutta jos sen kokee haittana, niin beetasalpaaja on hyvä lääke. Koska sinulla ei ole ollut varsinaisia WPW-oireyhtymään liittyviä rytmihäiriökohtauksia, ei sinun kannata huolestua asiasta. Pelkkä EKG-löydös ei nimittäin takaa sitä, että koskaan edes saisit rytmihäiriökohtausta.

Kontrollikäyntejä ei pelkän EKG-löydöksen vuoksi tarvita. Voit urheilla normaalisti, mutta urheilua edeltävästi kannattaa olla ilman Propralia, jotta syke pääsee nousemaan.

Juha A. Tuominen, Sisätautien erikoislääkäri

X