Hyvinvointi

Karppaus on elämäntapa

Teksti: Anna.fi

Karppauksella, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisella, on paljon puolestapuhujia – ja toisaalta myös vastustajia. Ellit pyysi kahta karppia kertomaan omista kokemuksistaan. Ensin kuitenkin vähän faktaa aiheesta.

Karppaus on elämäntapa

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa nimensä mukaisesti pyritään syömään vain vähän hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita. Valkoinen vilja ja sokeri ovat kiellettyjä. Sen sijaan vihreitä vihanneksia, luonnonrasvoja, lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunaa saa syödä vapaasti. Karppaus.infon sivuilla kuitenkin kehotetaan tutustumaan hyvin ruokavalioon ennen kuin siirtyy siihen.

Alakarppaaminen on yläkäsite hyvinkin monenlaiselle ruokavaliolle. Mikä toimii yhdellä, ei välttämättä sovi toiselle. Koska alakarppaus myös poikkeaa huomattavasti virallisterveellisestä ruokavaliosta, on järkevää ottaa aiheesta kunnolla selvää ja yrittää ymmärtää mistä on kyse, sen sijaan että tuijottelee orjallisesti sallittujen ja kiellettyjen ruoka-aineiden listoja. sivulla kerrotaan uusille kävijöille.

Karppauksessa on eri asteita. Tiukka ketokarppi syö noin 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä, alakarppi vastaavasti 60 grammaa ja hyväkarppi noin 100 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Lisätietoja löytyy karppaus.infon ateriamatriisista.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion uranuurtaja on ollut amerikkalainen lääkärismies Robert Atkins. Nykyään hiilihydraattien vähentämiseen perustuvia dieettejä on jo useita.

Eroon hiilihydraateista käytännössä

Elisa, 38, tutustui karppaukseen parin lehtiartikkelin innoittamana. Artikkeleissa kerrottiin Bitten Jonssonin ja Pia NordströminSokeripommi-kirjasta ja Ilkka Salmenkaidan ja Varpu TavinLaihdu ilman nälkää -kirjasta. Artikkelien kautta Elisa löysi myös karppaus.infon sivut. ”Sitä ennen en ollut kuullut koko karppaus-sanaa”, hän muistelee.

Kyseiset artikkelit liippasivat läheltä Elisan silloista olotilaa, johon kuului II-diabeteksen varjo ja runsas ylipaino, erilaiset allergiat ja astmaoireet, sekä valtava hiilihydraattien himo. Salmenkaidan ja Tavin kirja teki häneen vaikutuksen.

”Nauroin paikoitellen ääneenkin lukiessani sitä: ensimmäinen hauska laihdutuksesta kertova kirja! Oli ihan pakko käydä Karppaus.infon sivuilla myös, ja sille tielle jäin alettuani karppaamaan.”

Elisan paino putosi ensimmäisten neljän kuukauden aikana noin 12 kiloa. ”Huomattuani lukemattomat muutokset terveydentilassani, olen jättänyt painon kyttäämisen toissijaiseksi ja nykyään pyrin ennemminkin terveeseen, jaksavaan, tasapainoiseen oloon. Nykyään olen enää lievästi ylipainoinen.”

Elisa kertoo, että nyt hänen verensokerinsa pysyy tasaisena ja migreeni, kaikenlaiset vatsavaivat, flunssat ja tulehdukset ovat muisto vain.

”Siitepölyaikaan en näköjään tarvitse mitään lääkitystä. En nukahtele enää peruna-, pasta-, riisi- ja sokeriruokien jälkeen, kun olen karsinut ne pois ruokavaliostani. Ennen sohvalla löhöily oli lempipuuhaani, nykyään en onnistu enää edes nokosia ottamaan, koska minulla on tasaisen tarmokas olo. Uni on muuttunut syväksi ja katkeilemattomaksi”, hän listaa.

Karppaajan ruokalistasta

Elisa syö kolme tai neljä kertaa päivässä ”kunnon rasvoja”, kuten voita, oliiviöljyä, kalanmaksaöljyä, vähän lihaa, kalaa tai normaalirasvaisia juustoja, turkkilaista jogurttia sekä runsaasti kasviksia, salaattia, marjoja, oliiveja, erilaisia pähkinöitä tai pinjansiemeniä. Hän idättää itse sinimailasia ja mungpapuja.

”Kananmunia syön myös enemmän kuin ennen ja viljat olen jättänyt kokonaan, koska ne eivät todellakaan sovi minulle kovin hyvin. Tummaa suklaata syön päivittäin”, Elisa luettelee.

Aiemmin Elisa söi rasvaisia ja makeita viljatuotteita, sipsejä, eineksiä ja valmissalaatteja. Useat erilaiset laihdutuskuuritkaan eivät olleet tuoneet pysyvää tulosta. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on sopinut hänelle hyvin, siitä on tullut elämäntapa.

”Tuntuu ihan kummalliselta, etten enää himoitse entisiä herkkujani lainkaan. Olenkin tyytyväinen kun olen tajunnut, että laihtuminen ei vaadi lainkaan itsekuria. Kun syö oikein, kroppa ei ole jatkuvasti vailla täydennystä ylös alas sahaavan verensokerin takia”, Sofia kertoo.

Miinus seitsemänkymmentä kiloa

Sofia, 37, kuuli vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ystävältään.

”Kaveri kertoi minulle innostuneena asiasta noin kolme ja puoli vuotta sitten. Hän ei yleensä innostu mistään humpuukista. Minulla ei sitä paitsi ollut mitään menetettävää enää kun painoindeksi oli 51. Siinä vaiheessa rupeaa olemaan omasta hygieniasta huolehtiminen hankalaa eikä henki tunnu kulkevan.”

Sofian suvussa on sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta.

”Tiesin, että diabetes saattaa johtaa muun muassa amputaatioon. Minulla on yksi amputoitu lähipiirissä, en halua itselleni sellaista kyllä ikinä. Lisäksi kärsin inkontinenssista, virtsankarkailusta. Se on sellainen vaiva, että sen omaavalta ihmisarvo katoaa.”

Sofia oli valmis kokeilemaan karppausta. Hän aloitti tiukalla linjalla, Atkinsin dieetin mukaisella 20 grammalla hiilihydraatteja päivässä. Atkinsin lisäksi hän on kokeillut Rosedale-dieettiä.

”On huomattava, että kaikki dieetit ovat tavallisille ihmisille, ja minä taas olen äärimmäisyysihminen, jolla koko suhde syömiseen pitää saada muuttumaan. Tässä mielessä Rosedale on paras”, hän perustelee.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on joka tapauksessa tuottanut Sofian tapauksessa tulosta.

”Ensin en saanut vaakalukemia lainkaan. Kävi ilmi, ettei vaaka toiminut edes niillä pianolukemilla mitä minä painoin silloin, ja antoi vääriä tuloksia. Sain kuitenkin hommattua noin viikon tai parin päästä toimivan vaa’an ja se näytti painoksi 161,8 kiloa.”

Muutamassa vuodessa Sofia on laihtunut yli 70 kiloa, ”pysyväisluonteisesti”, kuten hän kuvailee. (Kts. Ennen ja jälkeen -kuvat Sofiasta)

Suurimmat muutokset konepellin alla

Aikaisempi massa jätti kuitenkin jälkensä.

”Nahka on vähän rypyllä vatsasta ja heiluttelin noita käsivarsista riippuvia löysiä sillain, että minä olen katsokaas lepakko, kun minulla on nahkasiivet. Kyllä se nahka on kutistunut.ja vetäytynyt. Elimistöhän voi mitä mainioimmin.”

Suurimmat muutokset ovat kuitenkin olleet ne, mitkä eivät näy puntarilla vaan verikokeissa ja omassa pääkopassa.

”Atkins sanoo, että parasta on se, mitä tapahtuu näkymättömissä, konepellin alla. Eli kolesterolit ovat pysyneet normaaleina, verenpainetta olen saanut liikunnalla laskettua, olen lopettanut masennuslääkkeiden syömisen, olen taas aloittanut aktiivisen liikunnan, henki kulkee taas.”

Sofia ennen ja jälkeenSofialla oli lihavuudesta johtuvaa uniapneaoirehtimista, se on nyt loppunut. Myös virtsankarkailu on hävinnyt.

”Sellainenkin muutos on tullut, että ääni on muuttunut korkeammaksi ja puheongelmani ovat kadonneet, kun rasva ei enää paina äänielimiä eikä keuhkoja. Kun on ollut vuosia vaitonainen ja arastellut omaa ääntään on vain vaikea oppia yhtäkkiä pälättämään!

Sofia aikoo Elisan tavoin jatkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

”Minä olen oikeasti huomattavan huonosti perehtynyt kaikkiin tutkimuksiin ja lääketieteelliseen jargoniin kas kun minun oma terveyteni on todiste karppauksen myönteisten pitkäaikaisvaikutusten puolesta. Kun minä satuin vielä lihomaan syömällä leipää, riisiä, papuja ja perunaa tiedän kyllä vastapuolenkin argumenttien arvon, nolla.”

Teksti: Emma Suominen

X