Terveys

Kärsitkö unettomuudesta? 5 yllättävää keinoa saada unen päästä kiinni

Kim Jones listaa uutuuskirjassaan tieteellisesti testattuja menetelmiä nukahtaa ja nukkua hyvin. Etsimme kirjasta viisi yllättävää vinkkiä nukahtamiseen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Perinteisten keinojen lisäksi unettomuutta voi yrittää helpottaa hieman erikoisemmillakin tavoilla, jotka eivät kenties heti tule mieleen.

Kim Jones listaa uutuuskirjassaan tieteellisesti testattuja menetelmiä nukahtaa ja nukkua hyvin. Etsimme kirjasta viisi yllättävää vinkkiä nukahtamiseen.

Poimimme terveyteen ja hyvinvointiin erikoistuneen freelance-toimittaja Kim Jonesin uutuuskirjasta 222 keinoa saada unen päästä kiinni (Minerva, 2019) viisi yllättävää vinkkiä unten maille matkaamiseen.

1. Yritä pysytellä hereillä

Mitä ihmettä? Kyllä, niin hullulta kuin se kuulostaakin, tiede on osoittanut, että tämä keino saattaa tepsiä. Glasgow’n yliopiston tutkijat jakoivat unettomuudesta kärsivät kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän jäseniä he pyysivät ponnistelemaan sen eteen, että ryhmään kuuluvat nukahtaisivat heille tavanomaisena ajankohtana. Toista ryhmää tutkijat pyysivät makaamaan vuoteessa silmät auki ja yrittämään pysyä valveilla mahdollisimman pitkään. Jälkimmäinen ryhmä nukahti nopeammin ja raportoi vähemmän ahdistavasta pyörimisestä unta odotellessaan. Tutkijat olettivat, että koska uni on automaattinen prosessi, nukahtamisen yrittäminen saattaa häiritä sitä.

2. Syö kaksi kiiviä

Kiivit ovat mahtavaa ruokaa uniongelmaiselle. Taiwanin Taipein yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa annettiin muutamalle huonosti nukkuvalle koehenkilölle kaksi kiiviä syötäväksi tunti ennen nukkumaanmenoa kahden viikon ajan. Kaksi kiiviä syöneet tutkittavat nukahtivat nopeammin ja nukkuivat pidempään ja sikeämmin. Ilmeisesti hedelmän erityisen suuri folaatti– ja antioksidanttimäärä vaikuttavat myönteisesti uneen. Näiden aineiden vähäisyys liitetään unettomuuteen ja folaatin vähäisyys erityisesti myös levottomien jalkojen oireyhtymään.

Kiivi saattaa olla mitä mainioin uniruoka.
Kiivi saattaa olla mitä mainioin uniruoka.

3. Ota väsynyt ilme ja teeskentele haukotusta – mutta älä hengitä ilmaa kuin oikeassa haukotuksessa

Fake it till you make it -lausahdus voi olla hyvä neuvo uniongelmaisille. Psykologinen käsite ”kasvojen palautehypoteesi” tarkoittaa, että tiettyjen ilmeiden tekeminen voi vaikuttaa tunteisiimme ja siihen, miten ylipäätään voimme. Tämän teorian mukaan unisen ilmeen matkiminen – raskaat luomet ja muutama pieni haukotus, jossa suu avataan haukotusta matkien, antaa mielelle viestin väsymyksestä. Haukotellessa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä ilmaa ei saa vetää sisään yhtä paljon kuin oikeasti haukotellessa, koska se saattaa tehdä olon entistä valppaammaksi.

4. Jos käytät yövaloa, valitse punainen valo – unohda tavallisen valon himmentäminen

Jos et halua nukkua ilman yövaloa, kannattaa yövalon olla punainen. Pelkkä valkoisen tai sinisen yövalon säätäminen himmeämmälle ei auta, sillä niiden heikkokin kajastus saattaa keskeyttää melatoniinin tuotannon. Punasävyisessä valossa on valkoista ja sinistä valoa korkeampi aallonpituus ja vähemmän tehoa pilaamaan unitilaasi. Osassa sarastusvaloista on punainen valo juuri nukahtamista helpottamaan.

5. Ole optimistisempi

Pessimisti ei pety – mutta saattaa kärsiä unettomuudesta. Useat tutkimukset osoittavat, että pessimistisyys on yksi syy huonoon nukkumiseen. Elämään kielteisesti suhtautuvat ovat yleensä ahdistuneempia ja kärsivät enemmän stressioireista, jotka taas puolestaan häiritsevät nukkumista. Niinpä pessimistit todennäköisemmin makaavat nukkumisen sijaan vuoteessa miettimässä, mikä heidän unensa tänä yönä pilaa. Oletko ajautunut negatiivisuuden kierteeseen? Näin vapaudut valittamisen tai uhriutumisen taakasta.

Lähde: 222 keinoa saada unen päästä kiinni (Minerva, 2019)

Lue myös:

Lääkäri Emilia Vuorisalmen top 5 -vinkit – toimi näin, jos kärsit unenpuutteesta ja väsymyksestä

Stressi herättää keskellä yötä – mitä tehdä? Kysyimme asiantuntijalta

Mitä unen laatu kertoo terveydestä? Kysyimme asiaa unitutkijalta

Unihaaste – jos nukahtaminen on vaikeaa, ota käyttöön nämä yksinkertaiset vinkit

X