Hyvinvointi

Katkeruus – Näin pääset eroon katkeruudesta

Teksti: Anna.fi

Katkeruutta voi tulla niin statuksesta, rahasta kuin luottamuksen pettämisestäkin – tai jostain muusta menneisyyden seikasta. Omiin ikäviin tuntemuksiin voi joskus olla vaikea vaikuttaa, mutta katkerien tulilinjalle on silti äärimmäisen ikävää joutua.

Vapaa-ajalla on syytä valita huolella ne läheiset, joihin voi luottaa ja jotka tekevät hyviä asioita vastavuoroisesti. Siitä huolimatta monelle työpaikalle mahtuu ainakin yksi katkera, jota on vaikea välttää.

Jotkut ovat kateellisia toisten valinnoista, koska he haluaisivat itse olla samanlaisessa tilanteessa. Koska se ei kuitenkaan ole mahdollista, he tulevat katkeriksi ja alkavat vähättelemään ja arvostelemaan niitä ihmisiä, joilla on tämä tavoiteltu ominaisuus.

Katkeruuteen törmää kaikkialla: se ei ilmene vain ystävyys -ja perhesuhteissa, vaan myös työpaikalla ja keskustelufoorumeissa. Katkeruutta ei tule vain pinnallisista asioista, kuten rantalomista ja upeista autoista, vaan myös esimerkiksi ihmisen kohtaamista vääryyksistä, kuten vastavuoroisuuden puuttumisesta. Liiallisesta katkeruudesta olisi hyvä päästä eroon, eikä siihen monestikaan riitä vain yksi ja ainoa keino.

Miten tunnistaa katkera henkilö?

Sinäkin tunnet varmasti jonkun ihmisen, jolla on tapana tuoda esiin erilaisia stereotypioita, moralisoida ja tuomita – tai ehkä löydät niitä piirteitä itsestäsikin. ”Tuo nyt on tuollainen lapseton – eihän se ole edes nainen, koska siitä ei ole tullut äitiä”, arvostelee neljäkymppinen lapsellinen nainen kolmekymppistä vapaaehtoisesti lapsetonta. Iäkkäämmällä naisella on itsellään viisi lasta, jotka on saatu nuorena. Mikä saa hänet vähättelemään ja arvostelemaan toista ihmistä – kenties vielä lähes tuntematonta – toisenlaisten valintojen takia? Vastaus on katkeruus, joka on vieläkin myrkyllisempi kuin kateus tai mustasukkaisuus. Arvostelija haluaisi ehkä itse olla samassa tilassa, ja katuu vääriä valintoja, mutta ei pysty enää perumaan menneisyyden tekoja. Toisaalta hän myös saattaa olla suurimmalta osin onnellinen omista valinnoistaan, mutta silti hän kadehtii toisinaan toisen asemaa ja erilaisia elämänvalintoja.

Vanhempasi osoittavat sinua kohtaan katkeruutta ja tuomitsevat sinut huonoksi ihmiseksi, sillä käyt heidän luonaan vain todella harvoin. Olet itse katkera siitä, etteivät he tukeneet sinua nuoruusvuosinasi ja jouduit muuttamaan kotoasi pois jo varhain. Kumpikaan ei osaa antaa anteeksi ja näin kierre on valmis.

Työpaikkakatkeruus ja koulukiusaaminen

Keskitytkö työkaverisi hienompaan autoon ja siitä valittamiseen – ja yleensäkin muiden tekoihin – mutta et itse viitsi nähdä vaivaa saavuttaaksesi yhtä paljon? Tai sitten olet nähnyt vaivaa monet kerrat, mutta epäonnistumisten myötä et ole saavuttanut tavoitteitasi. Tämä saattaa johtaa työpaikkakatkeruuteen. Vastaavasti jos alat itse pärjätä töissä ”liian hyvin”, saatat joutua katkerien tulilinjalle. Työkaverisi hylkivät sinua ja juoruavat sinusta tiimin kesken kahvihuoneessa, koska saat aina parhaat työt. Ei ole sinun vikasi, että pomo on huomannut sinun olevan ahkerin ja lahjakkain työntekijä muiden myöhästellessä töistä, ollessa huolimattomia ja käyttäytyessä epäasiallisesti. Työpaikan katkerat vuorostaan miettivät, eivätkä voi käsittää, miksi yksi työntekijä saa aina parhaimmat työt.

Myös koulukiusaamisen syy voi olla silkka katkeruus. Ostat lapsellesi hienoja vaatteita, käyt hänen kanssaan ulkomailla ja annat hänen näyttää pukeutumisessa myös omaa persoonaa. Tai sitten lapsesi on erittäin fiksu koulussa ja saa hyviä numeroita. Mikäli toisten vanhempien lapset eivät saa samanlaisia vaatteita tai pärjää yhtä hyvin koulussa, se saattaa herättää katkeruutta lapsissa – ja eritoten vanhemmissa, jotka eivät ole voineet suoda lapsilleen samanlaisia asioita tai joiden lapset eivät menesty yhtä hyvin. Vanhempien käytös ja arvostelu heijastuu myös lapsiin, jotka alkavat kiusata hyvin pukeutunutta tai pärjännyttä lasta.

Katkeruus parisuhteessa

Olet avulias ja autat ystäviäsi aina hädän hetkellä, ja luulet sen olevan vastavuoroista. Sitten kun sinulle itsellesi tulee vaikea tilanne, niin hyvinä pitämäsi ystävät ovatkin kaikonneet. Loukkaannut, suutut ja jopa hämmennyt – ja sitten katkeroidut, koska itse olet aina ollut valmiina apuun. Näin voi käydä myös parisuhteessa.

Olet ollut opiskelija ja miehesi hyväpalkkaisessa työssä. Silti olette jakaneet kaikki kulut aina tasan puoliksi ja mies on muutenkin käyttäytynyt pihisti sinua kohtaan. Et ole halunnut lopettaa suhdetta, vaikka miehesi on valittanut siitä, että ette voi ikinä lähteä mihinkään, sillä ”sinulla ei ole ikinä rahaa”. Hän ei ole tarjoutunut maksamaan mitään ylimääräistä ja on vain katsellut vierestä, kun sähkölaskustasi tulee maksumuistutus, koska sinulla ei ole ollut rahaa maksaa sitä. Itselleen mies on ostanut samaan aikaan luxustuotteita. Kun sitten tilanne kääntyy toisin päin, mies jää työttömäksi ja sinä saat todella hyväpalkkaisen työn, miehelle tulee maksumuistutuksia ja sinulla on tilillä ylimääräistä vaikka millä mitalla, et tiedä miten toimia. Haluaisit maksaa miehesikin laskut, koska hän on sinulle tärkeä, mutta mieleesi tulee ne hetket, jolloin itse elit köyhyysrajalla ja oma puolisosi ei auttanut sinua millään tavalla.

Ihailusi muuttuu ärsytykseksi. Unelmasi tuntuvat mahdottomilta. Läheisesi eivät olekaan niin läheisiä. Se on katkeruuden alku. Mutta siitä huolimatta katkeruus ei ole mikään itseisarvo tai lopullinen tuomio – voit vaikuttaa siihen omalla toiminnallasi, mutta se vaatii sinulta unelmia, tavoitteita, aikaa sekä anteeksiantokykyä.

Näillä vinkeillä nujerrat katkeruuden

Toteuta omat unelmasi ja luo tavoitteita

Onko unelmasi ollut aina päästä rantalomalle, ja muistat ne tilanteet lapsena koulussa, kun luokkatoverisi kävivät hiihtolomalla ulkomailla, mutta itse et päässyt kotiovea kauemmaksi? Tunnet ehkä piston sydämessäsi, mutta sinulla on vielä mahdollisuus toteuttaa tämäkin unelma. Aloita säästämällä rahaa huikeaan lomareissuun tai muuhun tärkeään kohteeseen, jonka olet aina halunnut toteuttaa. Vielä jonakin päivänä se on mahdollista. Tietenkään katkeruus ei johdu aina pinnallisista asioista – vaan esimerkiksi siitä, kun läheinen ihminen on pettänyt luottamuksen. Silloin on entistä tärkeämpää jatkaa elämäänsä ja luoda, sekä toteuttaa omia unelmiaan, vaikka se tuntuisi aluksi mahdottomalta.

On turhaa jäädä märehtimään menneitä epäonnistumisia – ja vielä turhempaa on jäädä pohtimaan muiden menestystä. Keskitä energiasi muiden vähättelyn sijaan omiin unelmiisi. Luo selkeät tavoitteet, mutta älä laita aluksi liian isoa panosta. Nosta rimaa seuraavan tavoitteen jälkeen taas vähän ylemmäksi.

Kun suoriudut tavoitteistasi mallikkaasti, se tuo sinulle hyvää oloa ja vähentää katkeruutta, koska nyt olet saanut sen mitä olet halunnutkin ja sinun ei tarvitse kadehtia muita. Parasta, mitä voi tehdä katkeruuden kumoamiseksi, on lopettaa tekosyiden keksiminen ja muuttaa sanat teoiksi. Et voi vaikuttaa muiden tekemiin loukkauksiin sinua kohtaan, mutta voit kuitenkin itse oppia luomaan omia unelmiasi ja itseluottamus on tärkeä apu siihen.

Katkaise katkeruuskierre

Etkö ostanut lapsellesi koiraa, koska et itsekään sitä saanut? Etkö ostanut miehellesi joululahjaa, koska hänkään ei ostanut? Katkeruus on geeneissä; ainakin melkein. Lopeta katkeruuskierre ja suo läheisillesi sellaisia asioita, joita et itse ole saanut muilta. Älä tee lapsistasikin katkeria aikuisia. Kun aloitat huomioimalla läheisiäsi, saat sillä enemmän voittoa kuin kitsastelulla. Hyvät teot tuovat hyvän mielen ja se on tärkein vastalahja, mitä voi toiselta ihmiseltä saada.

Älä hätäile

Älä oleta, että kun teet näin ja noin, on huomenna katkeruus poistunut mielestäsi. Katkeruus voi tulla myöhemmin esiin esimerkiksi tietyissä tilanteissa, mutta älä anna sen häiritä. Ole iloinen toisten puolesta, vaikka ehkä tuntisitkin pientä katkeruutta, sillä tuntemuksesi eivät ole syyttömien vika. Ajan kuluessa opit nauttimaan muiden ilosta, kun itsekin löydät ilonaiheita.

Anna mielessäsi anteeksi

Yhdenkään ihmisen ei tarvitse pyytää sinulta anteeksi, mutta silti voit tehdä anteeksiannon mielessäsi. Se vaatii sinulta paljon: ei pelkästään sanoja, vaan myös tekoja. Anteeksianto helpottaa, koska se vapauttaa tilaa murehtimiselta. Loukkaaja, joka on sinun mieltäsi vahingoittanut, ei ansaitse yhtään enempää aikaa ja mietiskelyä sinun elämässäsi. Loukkaaja tuskin olisi pystynyt parempaan ja siksi teki niin kuin teki. Anna anteeksi myös omat virheesi, jotka ovat johtaneet epäonnistumisiisi.

Valitse valioyksilöt

Älä jää enää kynnysmatoksi, sillä sinä itse voit vaikuttaa siihen, keiden kanssa olet tekemisissä etenkin vapaa-ajallasi. Töissä työkavereiden valitseminen on monesti mahdotonta, mutta heihin kannattaa säilyttää asiallisen neutraalit välit, eikä lähteä kostamaan.

Ole ennemmin yksin kuin huonossa seurassa, sillä yksinolon ei tarvitse tarkoittaa yksinäisyyttä. Älä anna muiden käyttää sinua hyväksesi, vaikka olisitkin perusluonteeltasi kiltti. Punnitse, ketkä ovat oikeasti läheisiä ja tärkeitä ihmisiä – kuka auttaisi sinua hädän hetkellä? Katkaise yhteydet niihin ihmisiin, jotka vaativat paljon, mutta antavat vähän.

Vertaile vähän

Katumus voi aiheuttaa katkeruutta, mutta toisaalta tehtyjä asioita ei saa tekemättömäksi ja oman elämän hyvistä puolista voi oppia nauttimaan. Kun luet keskustelufoorumeilta epäonnistumistarinoita ja surkeita kohtaloita tai kuuntelet ystäviesi huolia, tulet huomaamaan, ettei muilla ole asiat sen paremmin. Vaikka jonkun elämä voisi kulisseissa olla Ruususen unelmaa, ei se sitä välttämättä oikeasti ole. Kaikella on aina kääntöpuolensa. Toisaalta muiden onnistumistarinoista voi saada lisää potkua elämään ja kannustinta onnistumaan itsekin.

Hanki hyvä kuuntelija

Koska katkeruus ei ole tietoinen valinta, tarvitset hyvää kuuntelijaa. Puhuminen ja omista kokemuksista avautuminen auttavat sinua eteenpäin. Kannustava ilmapiiri ja saatu ymmärrys helpottavat omaa oloa. Vaikka katkeruutta pidetään jonkinasteisena ”paheena”, on se silti aivan ymmärrettävä reaktio liian monesta epäonnistumisesta.

Puhu, älä tuomitse

Älä ole ilkeä niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät ole syyllisiä sinun katkeruuteesi. Ole iloinen muiden saamista asioista ja käännä asiat positiiviseen suuntaan. Sen sijaan, että haukkuisit esimeriksi työkaverisi uutta laukkua – selän takana tai kasvotusten – voit kannustaa itseäsi: ”Minäkin haluan vielä joskus tuollaisen!” Sen voi sanoa vain mielessään – tai ääneenkin, jolloin se on vain kohteliaisuus ja tilanteesta jää kaikille hyvä mieli.

Jos taas itse olet joutunut syyttä katkeruuden kohteeksi töissä, on siinäkin tapauksessa puhuminen oikea tie – ensin työkavereille ja sen jälkeen tarvittaessa esimiehelle. Kenenkään ei tarvitse syyttömänä kuunnella syytöksiä.

Näin pääset alkuun katkeruuden nujertamisessa

Käy läpi sellaisia henkilöitä, joita pidät parhaina ystävinäsi. Tärkeintä katkeruuden voittoon on valita ympärilleen sellaiset ymmärtävät ihmiset, jotka nyt vastavuoroisesti sinun autettuasi heitä ovat valmiita kuuntelemaan sinun ongelmiasi katkeruuden kourissa. Ne, joista ei ole kuuntelijaa sinun vaikeina hetkinäsi, eivät ansaitse seuraasi muulloinkaan. Seuraavaksi otat tavoitteeksi jonkun unelman, jonka olet aina halunnut saavuttaa (esimerkiksi aiemmin mainittu rantaloma) ja teet sen. Toteuta myös jonkun läheisesi pieni, mutta hänelle tärkeä unelma, jota et ole ennen toteuttanut katkeruuden takia. Näin saat onnistumisia. Sen jälkeen lue netistä uutisia ja tarkastele, millaisia vääryyksiä maailmalla on tapahtunut. Mieti sitten, onko sinulla enää tarvetta olla niin katkera.

X