Hyvinvointi

Kehoterapia auttaa ahdistukseen

Teksti:
Paula Noronen
joga

Ahdisti. Ja lujaa. Mietin erilaisia vaihtoehtoja pääni hoitamiseen ja sain ystävältä vinkin kehoterapiasta. Ystäväni kertoi sen olevan rentouttavaa ja aukaisevan vuosia vanhoja tunnelukkoja. Päätin kokeilla.

Vastaanotto oli Helsingin keskustassa. En yhtään tiennyt, mitä tuleman piti.

Oven tuli avaamaan pienikokoinen, hymyilevä nainen. Hän ohjasi minut hämärään huoneeseen, jossa tuoksui itämainen suitsuke. Pöydällä paloi muutama kynttilä. Istuimme tuoleille, ja hän alkoi kysellä elämästäni. Kerroin niitä näitä ja sen, mikä ahdisti.

Painelua ja nukahtelua

Noin puolen tunnin juttelun jälkeen hän pyysi minua riisumaan vaatteeni, lukuun ottamatta alushousuja, ja kehotti asettumaan mahalleni hoitopöydälle. Päälleni hän asetteli lakanan. Sitten alkoi varsinainen hoito, tunnelukkojen availu hieromalla. Tuntui ihanalle, kun hän kävi koko kehoni läpi hitaasti ja yksityiskohtaisesti. Kehoterapiassa painetaan ja hierotaan lihasta tarpeeksi kovaa, ja jokaisessa kohdassa viivytään kauan. Olen käynyt monissa hieronnoissa, mutta tämä vei voiton kaikista juuri hitautensa ja voimansa ansioista. Huoneessa oli rentouttava tunnelma, ja radiossa soi rauhoittava itämäinen meditaatiomusiikki. Olo oli todella rentoutunut ja hyvä. Jossain vaiheessa nukahdin. Terapeutti herätteli lämpimästi noin puolentoistatunnin kuluttua.

Kehoterapiassa uskotaan, että keholla on muisti ja se kerää kaiken kokemansa. Kannamme siis mukanamme jännityksiä, selvittämättä jääneitä kokemuksia sekä kielteisiä tunteita. Nämä kaikki yhdessä ja hoitamatta voivat aiheuttaa jopa sairauksia, mutta ennen kaikkea ahdistusta. Hoito perustuu kosketukseen, joka avaa kudoksia syvältä. Myös keskushermosto ja nivelet rentoutetaan. Hoitotilanteessa nousee esiin lapsuuden muistoja ja tunnelmia lapsuuden maisemista. Syyt ja seuraukset loksahtavat kohdalleen.

Tanssi ja hakkaa

Noin viiden käynnin jälkeen oli aika siirtyä hieronnoista hengitysharjoituksiin. Kehoterapiassa hengitystekniikoita käytetään avaamaan erilaisia tunnelukkoja, koska hengityksellä on suora yhteys tunteisiin ja energioihin. Hengitystä vapautetaan, ja se auttaa myös sisäelimien toimintaan. Harjoituksessa hengitykseni kiihdytettiin erittäin nopeaksi, ja yhtäkkiä huomasin itkeväni ja nauravani samaan aikaan. Olo oli hieman typerä, mutta vapautunut.

Hengitysten jälkeen siirryttiin mediataatiohuoneeseen. Noin puolen tunnin ajan hypittiin, tanssittiin ja rentouduttiin. Jos haluaa, saa samassa harjoituksessa lyödä patjoja mattopiiskalla.

Tärkeintä kehoterapiassa onkin se, että mitään ei ole pakko tehdä, jos ei halua.

Vaikka välillä oli vähän hölmö olo tanssiessa, niin sitä vapautuneempi ja parempi olo tuli, mitä enemmän siihen uskalsi heittäytyä.

Loppudiagnoosi

Kehoterapiasta tuli kaiken kaikkiaan hyvä ja rentoutunut olo. Ryhti parani ja olo keveni. Kiinnitin huomiota myös terveellisempiin elämäntapoihin. Ja kai niitä asioitakin tuli käsiteltyä päässä. Kai.

Kehoterapia auttaa näihin:

– Jännitys, kivut ja säryt.

– Väsymys, stressi ja masennus.

– Unettomuus ja unihäiriöt.

– Työuupumus.

Ja tätäkin saa:

– Yhteys omiin tunteisiin ja voimavaroihin paranee.

– Elämää rajoittavat ajatusmallit vähenevät.

– Itsetuntemus ja rentous kasvaa.

– Vaikeiden asioiden käsittely helpottuu.

Lähteet:

http://www.olemisentila.fi/kehoterapia.htm

http://www.luxaurelis.com/Kehoterapia.htm

X