Hyvinvointi

Kemikaalicocktailin Noora: Homeopatiasta apua lapsen korvatulehduskierteeseen

Teksti:
Anna.fi

Vietimme lääkärin vastaanotolla reilun tunnin, eikä hän koskenut potilasta kertaakaan, mitä nyt vähän sivusilmällä seurasi lapsen leikkejä. Hänellä ei ollut tietokonetta, mutta hän kirjoitti jatkuvasti muistiinpanoja paperille kysellen, mitä 2-vuo­tiaamme syö.

Apua korvatulehduskierteeseen

En oikein tiennyt, mitä lääkärin touhuista pitäisi ajatella. Eikö potilaan korviin pitäisi katsoa kun on kyse korvatulehduskierteestä… Kai sentään?

Moni suomalainen pitää homeopatiaa taikauskona. Mekin menimme vastaanotolle ­viimeiseen oljenkorteen takertuen. Berliiniin muuttaneet ystävämme nimittäin olivat yllättyneet viedessään parivuotiastaan lääkäriin: heidät ohjattiin homeopaatille todeten, että Saksassa se on pienten ­lasten yleinen hoitokeino. Itse asiassa 10 maassa, esimerkiksi Iso-Britanniassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Puolassa homeopatia on osa julkista terveydenhuoltoa. Miksei hoitomuotoa uskaltaisi kokeilla Suomessakin, järkeilin.

Olen aina pitänyt homeopatian ideasta ‒ paperilla. Siinä missä perinteinen valkotakki etsii potilaasta parannettavaa oiretta, on homeopaatin tavoite saada keho parantamaan itse itseään. En kuitenkaan ole ollut ihan vakuuttunut, voiko homma toimia käytännössä.

Perheemme istui nyt vastaanotolla lapseni vuoksi. Halusin saada päiväkodissa aloittamisen myötä alkaneen korvatulehdus- ja lääkekierteen loppumaan alkuunsa, sillä olen itse ollut samanlainen antibioottilapsi. Varsinaisesti kärsin lapsuuden lääkekuureista vasta aikuisena, kun ­vatsani ­alkoi reistailla. Yksi antibioottikuuri voi vaikuttaa ihmisen suoliston bakteeritasapainoon heikentävästi jopa 1,5 vuoden ajan, minun kohdallani luku pitää kertoa 40:llä: lapsuuteni oli yhtä lääkärissä ravaamista.

Saimme mukaamme kolmet eri pillerit ja neuvon jättää lehmänmaito hapanmaitotuotteita lukuun ottamatta pois lapsen ruokavaliosta. Kaksivuotias on nyt ollut ”kuivilla” yli puoli vuotta ja päiväkodissa on ­kysytty, josko kokemuksestamme saa kertoa muillekin vanhemmille. En meinannut uskoa, että antibiootit voi korvata näin helposti.

Britannian terveysviranomaiset varoittelivat vastikään, että antibioottien liikakäytön myötä lisääntynyt antibioottiresistenssi on ”tikittävä aikapommi”, että jo lähitulevaisuuden leikkaukset saattavat muuttua tappaviksi, jos taistelu tulehduksia vastaan hävitään. Olisiko Suomessakin syytä miettiä vaihtoehtoisia hoitokeinoja siellä, missä antibiootit voi korvata? Näköjään, kun ”taikausko” on ihan toimiva hoitokeino.

Teksti: Noora Shingler
Kuva: Colourbox

X