Hyvinvointi

Kengurujumppa polttaa 700-1400 kaloria tunnissa

Teksti:
Anna.fi

Kaiuttimet popittavat uusimpia listahittejä, ihmiset tanssivat ja pomppivat ympäriinsä, kädet heiluvat ilmassa. Silloin tällöin joku aloittaa korkeaoktaavisen wuuhuu!–kiekaisun, johon muu porukka liittyy innokkaasti mukaan.

Kengurujumppa – Kengurukengät valloittavat New Yorkissa

– Onko teillä hauskaa? huutaa joukon energisin tanssija, valtavilla muskeleilla varustettu afroamerikkalainen mies.

Vaikka bilettäjien innokkaasta oooooon!–vastauksesta näin voisi päätellä, nyt ei olla New Yorkin kuumimmassa yökerhossa, vaan kuntosalilla. Kyllä, juuri siellä, missä yleensä poltetaan kaloreita hampaat irvessä.

Mutta kenguruhyppytunnilla kaikki onkin toisin. Kyseessä on Sveitsissä keksittyjä pomppukenkiä hyödyntävä aerobinen tanssiliikunta, joka on Ison Omenan uusin kuntoiluvillitys. Vaikka itse kengät kehiteltiin jo vuonna 1994, ne on otettu kuntosalikäyttöön vasta viime vuosina. Nykyisin kengurujumppaa on tarjolla Yhdysvalloissa 22 osavaltiossa ja New Yorkissa muutamalla eri kuntosalilla.

Rankkaa kuntoilua

– Tervetuloa Kangoo Hip Hop –tunnille. Painotus on sanalla hop, nauraa lihaskimppumies Mario Godiva Green, Kangoo Jumps -kenkien USA:n guru ja maan ensimmäinen kengurujumppaopettaja.

Green aloitti kengurutuntien vetämisen Chicagossa neljä vuotta sitten ja siirtyi New Yorkiin viime vuonna. Hän tutustui pomppukenkiin fitness-konferenssissa Chicagossa vuonna 2006.

– Juoksin nämä kengät jalassani ympäri esittelysalia. Rakastuin niihin heti ja ostin mukaani. Aion käyttää näitä elämäni loppuun asti, hän vakuuttaa.

Kengurujumppa – Kengurukengät valloittavat New Yorkissa

Nelisen vuotta sitten Green kävi kouluttautumassa viralliseksi Kangoo Jumps -ohjaajaksi Espanjassa, jossa pomppukengät ovat olleet suosittuja jo pitkään. Maassa järjestetään joka vuosi kaksipäiväiset Kangoo Jumps –festivaalit Benidormin rantakaupungissa.

Greenin mukaan kengurujumpassa on vain kaksi sääntöä: pysy liikkeessä ja pidä hauskaa. Ja näin porukka tekeekin. Noin 20-50-vuotiaista jumppaajista koostuva salillinen ihmisiä poukkoilee salissa ympäriinsä kestohymy naamallaan koko tunnin.

Mitä muuta sitä voisikaan tehdä, kun tuntuu kuin kumpaankin jalkaan olisi kiinnitetty hauska pieni trampoliini. Pomppukengät koostuvat rullaluistinmaisesta kenkäosasta ja sen pohjaan ruuvatusta joustavasta mantelinmallisesta muovikaaresta, joka taipuu joka askeleella alas.

Kengurujumpan liikkeet muistuttavat tavallisia aerobiciä haaraperusasentoineen ja kyykkyineen, mutta ne saavat aivan uuden ulottuvuuden kenkien joustavuuden vuoksi.

Juokse rasittamatta niveliä

Näillä omalaatuisilla popoilla voi myös juosta, jolloin nivelet rasittuvat jousitusten ansiosta tutkimusten mukaan 80 prosenttia vähemmän kuin tavallisilla juoksulenkkareilla. Alunperin pomppukengät kehiteltiinkin avuksi ihmisille, jotka eivät pysty polvivammojen vuoksi muuten juoksemaan.

Green kertoo kengurujumpan kuluttavan 700-1400 kaloria tunnissa ihmisestä riippuen, noin 25-30 prosenttia enemmän kuin normiaerobic. Sydämen syke nousee 90-95 prosenttiin jo muutamissa minuuteissa.

– Sellaisiin lukuihin ei ihan helposti muilla tavoin pääse, Green kertoo, lisäten jopa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n luottavan erilaisiin pomppuharjoituksiin sen kuntouttaessa astronautteja.

Kengurujumppa – Kengurukengät valloittavat New Yorkissa

Kengurukengillä hoikaksi

Yksi kengurukenkiin koukkuun jäänyt Greenin kanta-asiakas on manhattanilainen Rachel Epstein, 23. Hän kokeili pomppupopoja ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa ja ihastui lajiin saman tien.

Viimeisen puolen vuoden aikana Epstein on laihtunut peräti 23 kg ja kiittää siitä näitä kummallisia kenkiä, jotka saivat hänet innostumaan liikunnasta uudella tavalla. Nykyisin hoikka nuori nainen kenguilee 3-4 kertaa viikossa.

– Tunnilla ei voi muuta tehdä kuin hymyillä, hän kertoo leveä virne naamallaan.

Epstein levittää innokkaasti hyppimisen ilosanomaa eteenpäin: hän houkutteli jopa 65-vuotiaan äitinsä kengurutunnille mukaan. Vanhin Greenin tunneilla säännöllisesti käyvä hiphoppaaja on 53-vuotias.

– Nämä tunnit on tarkoitettu kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille, Green vakuuttaa.

Treenin intensiivisyyttä voi säädellä oman jaksamisensa mukaan: mitä enemmän kengille laittaa painoaan lihaksiaan jännittäen, sitä enemmän kaloreita kuluu. Taitavimmat pomppijat pääsevät hyppäämään metrin korkeuteen, mutta suurin osa tyytyy noin 30 sentin nousuun.

Kengurujumppa – Kengurukengät valloittavat New Yorkissa

Ponnahduslauta muuhun kuntoiluun

Myös Brooklynissä asuva Charles Polanco-ali, 32, kuuluu lajin uusiin käännynnäisiin. Hän on käynyt Greenin tunneilla maaliskuusta lähtien joka tiistai ja hölkkää pari kertaa viikossa itsenäisesti kengurukengillään. Green järjestää myös ilmaisia ryhmäjuoksuja kaikille, jotka ovat ostaneet omat Kangoo Jumps -kengät ja kuuluvat hänen perustamaansa Kangoo Nation –ryhmään.

– Näiden kenkien kanssa pomppiminen on niin hauskaa. On kuin hyppisi pilvien päällä, Polanco-ali nauraa.

Joogaopettajana työskentelevä mies kertoo aikaisemmin vältelleensä juoksemista ajatellen sen tekevän vahinkoa nivelille. Pomppupopojen myötä hän on kuitenkin innostunut tavallisestakin juoksusta ja valmistautuu parhaillaan Duathlon-kisoihin, joihin kuuluu 10 kilometrin juoksumatka.

– Kuntoni kestävyys on kymmenkertaistunut kengurukenkien myötä. Suosittelen näitä kaikille, hän hehkuttaa.

Niin tekevät näköjään kaikki muutkin kurssilaiset, ainakin Kangoo Hip Hop -tunnin ilmapiiristä päätellen. Hymyt ovat korvissa Greenin paiskatessa jokaisen kanssa kättä hikisen tunnin loputtua.

Kangoo Hip Hop –tunnit New Yorkissa Club H Fitness –kuntosalilla maksavat 15 euroa/tunti, sis. kenkävuokran.

Lisätietoa lajista: Mario Godiva Green
Tutustu Kangoo Jumps –kenkiin ja hanki omasi: Kangoo Jumps

Teksti: Mirva Lempiäinen
Kuvat: Mario Godiva Greenin arkisto

X