Hyvinvointi

Kesälavat tuovat elämään ripauksen romantiikkaa

Teksti: Anna.fi

Tuulikki ja JackKesän tullessa Suomen lukuisat tanssilavat aloittavat jälleen toimintansa. Ellien toimittaja kävi Vantaalla Pavin lavalla tutustumassa tunnelmaan, tanssiharrastajiin ja lavaetikettiin. Haastatteluun pääsi myös pitkän uran tanssikulttuurin parissa tehnyt tanssijärjestäjä Ilpo Siimes.

Tamperelainen Ilpo Siimes on työskennellyt lavatanssin parissa jo kaksikymmentä vuotta. Vuosien mittaan hän on ollut tanssipaikoilla järjestysmiehenä ja narikkavahtina, tehnyt TV Kakkosen ”Huvin vuoksi” –tanssiohjelmasarjaa sekä toiminut tanssijärjestäjänä.

– Tanssikipinä lähti siitä, kun kolme vanhempaa siskoani opettivat minulle tanssikursseilla oppimiaan kuvioita. Touhu tuntui kovin hauskalta, joten päätin itsekin kokeilla lavatansseja, Ilpo kertoo.

Ilpo järjestää tansseja neljällä pirkanmaalaisella tanssipaikalla: Kangasalan Kisarannassa, Nokian Kerholassa, Pirkkalan Haikan lavalla, Viljakkalan Toivolan lavalla sekä Keski-Suomessa Multialla, Hallin lavalla. Hän ei omista paikkoja, vaan toimii niissä vuokrasopimuksella. Pienten lavojen omistajat ulkoistavat mielellään tanssitoiminnan järjestämisen, sillä oman väen keskuudesta löytyy harvoin ammattitaitoista vetäjää.

– Pikkulavoillakin on omat kävijänsä ja tanssikulttuurin kannalta on todella tärkeää, että pienet paikatkin säilyvät toimintakuntoisina.

Tanssikansa valitsee esiintyvät artistit

Kisarannassa tanssitaan lauantaisin maaliskuusta lokakuun loppuun ja kesällä myös keskiviikkoisin. Kerhola on talvipaikka, missä pyörähtelemään pääsee sunnuntaisin syyskuun lopusta huhtikuun loppuun. Haikka, Toivola ja Halli ovat kesälavoja, joilla tanssitaan kerran viikossa tai harvemmin.

– Kerholassa käy nuorekasta väkeä. Paikassa esiintyvät Suomen ykkösartistit ja kerran kuussa järjestämme erityisen perinteisten tanssien illan. Kisarannassa taas esiintyjävalinta vaikuttaa yleisön ikärakenteeseen merkittävästi. Kesälavojen tarjonta suunnataan myös turisteille ja kesäasukkaille.

Yleisön viihtyvyys on Ilpolle ensiarvoisen tärkeää ja hän tekeekin pari kertaa vuodessa esiintyjätoivekyselyn. Suosituimpien artistien keikat myydään usein jo vuosiksi eteenpäin, joten sopimus pitää tehdä ajoissa. Ensi vuoden esiintyjät on jo sovittu, nyt suunnitellaan ohjelmistoa vuodelle 2009.

– Soitto- ja laulutaito on tärkein valintakriteeri. Sovitusten tulee olla tanssijalalle sopivia ja ohjelmiston monipuolinen. Orkesterin on osattava soittaa myös harvemmin toivottuja tanssilajeja kuten masurkkaa ja polkkaa.

Suositut artistit tuovat lavoille niin paljon väkeä, että pääsylippu- ja puffettimyyntituloilla saadaan katetuksi myös hieman huonommin tuottaneiden iltojen kulut. Pääsylipun hinta vaihtelee artistin mukaan, mutta pääsääntöisesti tanssilippu maksaa 13 euroa.

– Keskimäärin yhdeksän tanssi-iltaa kymmenestä menee plussan puolelle, Siimes laskeskelee.

Tunteiden paloa ja tanssin riemua

Vantaan Pavin lavalla käy kuhina, vaikka ilta on vasta aluillaan. Kellohameet ja mekot kahisevat, kun naiset etsivät sopivaa paikkaa tanssilattian reunalta. Ensimmäisen valssin alkaessa lattia täyttyy kauniisti liitävistä pareista. Tulossa on hieno ilta, sillä esiintyjinä ovat Varjokuva sekä Johanna Rantsi yhtyeineen.

Mutta millaista tanssikansaa on saapunut paikalle?

Sara MalinenHelsinkiläinen Sara Malinen, 23, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut lavakävijä. Hänellä on alkamassa jo viides lavatanssikesä.

– Kesällä käyn tanssimassa pari-kolme kertaa viikossa, talvella kerran viikossa. Tänään tulin tanssimaan erityisesti Varjokuvan takia. Lempitanssini on tango, sillä siinä pääsee hyvin toteuttamaan rytmitystä ja tunnelmaa.

Tanssitaitojaan Sara hioo kilpatanssiseura Starissa, jossa hän tanssii parinsa kanssa sekä vakio- että latinalaistansseja.

– Paras tanssikaveri on sellainen, jonka kanssa kemiat pelaavat ja löytyy yhteinen tanssifiilis. Askeleet eivät aina välttämättä käy yksiin, vaikka tanssia olisi harrastanut pitkäänkin, Sara tuumii ja katoaa valssin pyörteisiin.

Tuulikin ja Jackin ilta on ollut tanssintäyteinen. Pariskunta oli päättänyt tanssikurssilta tullessaan poiketa vielä lavalla testaamassa tunnin oppeja käytännössä.

– Käymme yhdessä tanssimassa kerran viikossa. Olemme juuri aloittaneet tanssikurssin, joten me vasta opettelemme tanssien hienouksia.

Suosikkitanssikseen he mainitsevat rumban, sillä se on ”aistillinen ja ihana”. Tosin illan kurssilla opiskeltu tango tuntuu sujuvat nyt erityisen mallikkaasti.

– Tanssivat ihmiset ovat ihania. Heistä välittyvä ilo ja riemu on todella kaunista.

Vantaalainen Sari, 38, oli tullut paikalle illan pääesiintyjän, Varjokuvan vuoksi.

– Varjokuva on tällä hetkellä paras tanssibändi. He soittavat loistavaa musiikkia, luovat mahtavan tunnelman ja ovat erittäin komeita nuoria miehiä.

Sari kertoo käyvänsä satunnaisesti kesälavoilla. Pelkkä tanssiminen ei riitä, vaan esiintyjän on myös oltava mieleinen. Varjokuvan lisäksi Antti Huovila saa Sarin tanssijalan vipattamaan.

– Tanssin mieluiten foksia ja hidasta valssia. Ne sisältävät oikeanlaisen tunnelman ja osaan tanssia niitä parhaiten. Hyvä tanssikaveri on sellainen, joka osaa viedä kunnolla ja taitaa oikean tanssiasennon.    

Ari OksanenHelsinkiläinen Ari Oksanen, 25, on todellinen tanssin suurkuluttaja. Kohtelias ja komea nuorimies kertoo pyörähtelevänsä tanssilattialla jopa kolme kertaa viikossa.

– Käyn Pavilla kaksi kertaa viikossa ja kerran joko Mäntsälän suurlavalla tai Riihimäen Riutanharjulla. Olin ensimmäistä kertaa lavatansseissa 15-vuotiaana. Ne olivat juhannustanssit ja innostuin tästä meiningistä välittömästi. Tansseissa tapaa siistejä ja selväpäisiä ihmisiä.

Tanssitaitojaan Ari käy vahvistamassa keskiviikkoisin Pavilla järjestettävillä tanssikursseilla. Tänään hän oli saapunut paikalle illan toisen artistin, Johanna Rantsin takia.

– Suosikkitanssini on hidas valssi, sillä sen rytmiin on tehty hienoimmat tanssikappaleet. Ihanteellisin tanssikaveri on luotettava, asiallinen eikä liian mustasukkainen, Ari hymyilee.

Kyösti  MäkimattilaVarjokuva-yhtyeen laulava rumpali, Kyösti Mäkimattila, 31, on tuttu näky myös tanssiparketeilla. Soittokeikkojen tauoilla yleisön kanssa ahkerasti jutusteleva mies lähtee tanssiin aina, kun kutsu käy.

–  Valssit ovat todella upeita tanssittavia tunnelmaltaan, mutta lempitanssini on ehdottomasti tango. Siinä on todellista tunnetta ja ripaus eksotiikkaa. Lavatansseissa on parasta tunnelma ja ihmisistä huokuva hyvänolontunne.

Nuori mies on kiertänyt soittamassa Suomen tanssilavoilla jo neljäntoista vuoden ajan. Nykyinen Varjokuva-yhtye on ollut kasassa kymmenen vuotta, tosin ensimmäiset viisi vuotta se toimi The Cruels-nimisenä rautalankakokoonpanona.

– Tanssimusiikki on minulle sydämen asia. Rakastan joka ainoaa sanaa ja säveltä, Mäkimattila tuumii kaihoisasti.

Tanssilavalla on oma etikettinsä  

Tansseissa ei sählätä miten tahansa, vaan käyttäytymistä sääntelee oma etikettinsä. Jos olet epävarma siitä, miten lavalla tulee käyttäytyä, niin tässä muutama neuvo aloittelijalle.

Tanssien alkaessa naiset ja miehet ryhmittyvät lattian reunalle, naiset omaan ryhmäänsä ja miehet omaansa. Musiikin alkaessa miehet lähtevät liikkeelle ja käyvät hakemassa mieleistään tanssikaveria. Mies osoittaa tanssiinkutsun joko ojentamalla kätensä daamin kättä kohden, kumartamalla tai kysymällä ”saanko luvan?” Daami hyväksyy kutsun niiaamalla, tarttumalla miehen käteen tai sanomalla ”kyllä, kiitos”. Tanssiinkutsusta on sopimatonta kieltäytyä.

Mies johdattaa daamin väljään paikkaan lattialle, jotta tanssille olisi tarpeeksi tilaa. Musiikin alkaessa odotetaan hetki sopivaa aloituskohtaa. Miehen tehtävänä on viedä ja ohjata tanssia niin, ettei lattialla tule törmäyksiä. Nainen seuraa miestä ja sovittaa askeleensa tämän jalkojen lomaan. Tanssiessa pään on pysyttävä ylhäällä, omiin jalkoihin tuijottelua ei sallita. Tanssin aikana voidaan parin kanssa puhella mukavia, jos molemmat ovat juttutuulella.

Tanssin päättyessä kiitetään paria ja taputetaan esiintyjälle. Saman partnerin kanssa tanssitaan kaksi tanssia, jonka jälkeen kiitetään ja mies ohjaa daamin takaisin paikalleen. Paikalleen saattamisen jälkeen kiitetään partneria vielä toistamiseen. Tämän jälkeen nainen jää odottamaan paikalleen seuraavaa tanssiinkutsua. Jos hakijaa ei ilmaannu, siirrytään hieman sivummalle odottamaan seuraavaa vuoroa.

Tanssikappaleita soitetaan aina pareittain (kaksi valssia, kaksi tangoa jne.). Tanssi-ilta aloitetaan sekä lopetetaan valsseilla. Suurimman osan ajasta miehet hoitavat hakemisen. Naisten haku on kerran tai kaksi illassa ja sen alkamisesta kuulutetaan aina yleisölle. Monissa paikoissa hakuvuorot osoitetaan myös esiintymislavan yläpuolella olevalla valotaululla. Nykyajan aktiivinen nainen voi tosin hakea miestä tanssiin myös miesten haun aikana mutta miesten ei ole soveliasta hakea naisten haun aikana. Tanssiin kannattaa pyrkiä aktiivisesti, sillä innokkaita tanssijoita myös haetaan eniten.

Pukeutumisen tulisi olla siistiä ja huoliteltua. Vaatteiden tulee olla mukavia päällä sekä hengittäviä, sillä tanssiessa tulee hiki. Naisille sopiva asu on mekko, puolihame ja paita tai housut ja paita. Hame ei saa olla kireä, sillä se hankaloittaa tanssimista. Jalassa voi olla korkokengät, tennarit tai tanssimiseen tarkoitetut lenkkikengät. Miehet pukeutuvat suoriin housuihin, lyhythihaiseen kauluspaitaan, paitapuseroon tai t-paitaan. Kengät ovat normaalit miesten kengät tai tanssikengät.

Naiset jättävät käsilaukun tanssin aikana lattian reunalle tai laukkunaulakkoon. Monet tanssiharrastajat hankkivat ranteeseen kiinnitettävän pienen kukkaron, johon rahat ja avaimet mahtuvat näppärästi.

Alkoholin käyttö on hillittyä tai kokonaan kiellettyä. Monilla tanssilavoilla on oluen myyntiin oikeuttavat B-oikeudet, mutta tansseissa mallasjuomaa nautitaan vain janojuomana, ei humaltumistarkoituksessa. Humalaisen henkilön tanssiinkutsusta saa kieltäytyä.

Missä lavatansseja voi opetella?

Lukuisat tanssiseurat järjestävät lavatanssikursseja ja -opetusta. Kursseista löydät tietoa muun muassa Suomen Seuratanssiliiton, SUSEL ry:n internet-sivuilta. Sivuilta pääset kätevästi liiton jäsenseurojen kotisivuille.

Lavatanssikursseja järjestävät myös monet tanssikoulut sekä kansan- ja työväenopistot.

Muutama vinkki:

Fuskaajat ry, Seinäjoki

www.fuskaajat.fi

yhteyshenkilö: Timo Mylläri p. 040-551 8071

Keski-Suomen Tanssin Ystävät KESTÄVÄT ry, Jyväskylä

www.kestavat.fi

yhteyshenkilö: Minna Paatelainen p. 040-723 3196

Tanssiseura Jatsarit & Viäntäjät, Kuopio

www.tanssiseurajetv.fi

yhteyshenkilö: Anitta Miettinen p. 040-511 2856

Tanssiseura Hurmio ry, Tampere

www.hurmio.fi

yhteyshenkilö: Pasi Kovanen p. 050-374 9132

Lahden Lavarientäjät LAVARIT ry, Nastola

www.lavarit.com

yhteyshenkilö: Sirpa Kivistö p. 040-596 6962

Napapiirin Seuratanssijat NASTAT ry, Rovaniemi

www.nastat.net

yhteyshenkilö: Liisa Kenttälä p. 040-736 1694

Tanssikoulu Pilvisteps

Pasilan asema, 2. krs, Helsinki

p. (09) 278 00 110 tai 050-56 66 095

www.pilvisteps.fi

Uudet kurssit alkaen alkeista joka keskiviikko klo 18.00.

Vantaan Pavin tanssikurssit:

www.hki-pavi.fi

Sunnuntaisin klo 16.00 – 16.50 ja keskiviikkoisin 19.00 – 19.50. Kurssien opettajina Jorma Tulonen ja Maija-Leena Astikainen. 

Johanna Honkala

X