Hyvinvointi

Kevennä oloa pätkäpaastolla!

Teksti:
Anna.fi

Paastoaminen puhdistaa kehoa ja keventää oloa. Samalla se on tehokas painonpudotuksen muoto, sillä tulokset näkyvät nopeasti.

ravinto, laihdutus, painonpudotus, keventäminen, paastot, pätkäpaasto

Painonpudotus on tutkitusti sitä kestävämmällä pohjalla, mitä hitaammin se tehdään. Tästä syystä monet aloittavatkin laihduttamisen puhdistamalla kehonsa kuona-aineista paastolla. Oikein tehty paasto lisää vireystilaa ja lopettaa verensokerin heittelyn, jolloin näläntunne väistyy.

5:2 pätkäpaasto – Mikä se on?

Pätkäpaaston aikana viitenä päivänä syödään normaalisti, mutta kahtena päivänä viikossa syödään niukkaenergisiä ateriankorvikevalmisteita tai esimerkiksi kevyitä salaatteja.

Kun pätkäpaastopäivä on ohi, voi syödä jälleen normaalisti. Monet tosin keventävät paastopäivien jälkeen automaattisesti: paaston myötä energiataso kohoaa, ja näläntunteen vähentyminen voi johtaa kokonaisvaltaisesti kevyempään ruokavalioon.

Näin pätkäpaasto toimii

Koska jokainen ihminen on yksilöllinen, eri henkilöille sopivat erilaiset tavata paastota. Pätkäpaastosta on useita erilaisia variaatioita, mutta kaikissa niissä on sama toimintamalli: paastopäivinä syödään erittäin niukasti, ainoastaan 500-600 kilokaloria päivän aikana.

Pätkäpaasto on helpoin toteuttaa yöpaaston jatkeena siten, että seuraavien 10-14 tunnin aikana syödään erittäin niukasti. Paastopäivän jälkeen syömistä jatketaan normaalisti. Viikoittaisten paastopäivien paikkaa voi vaihdella mielensä mukaan – niiden ei tarvitse olla perättäisiä päiviä.

Ateriankorvikkeiden käyttö on yksi helppo ja hyvä ravinnonsaantimuoto pätkäpaastopäivinä. Ateriankorvikkeiden hyöty  piilee niiden suojaravintoaineissa, sillä niitä on yhdessä annoksessa optimimäärät. Lisäksi jokaisessa ateriankorvikepussissa on samat määrät kilokaloreita, joten niitä ei tarvitse laskea erikseen. Koska suurin osa energiasta tulee proteiineista, pysyy nälkä pidempään loitolla. Paastopäivien aikana juodaan myös runsaasti vettä.

Keho mukautuu paastoon

Ihmiskeho on sopeutunut geneettisesti syömättömyyteen, sillä kehityshistorian aikana ihmisen ravitsemustila on ollut kiinni metsästysonnesta. Suuri saalis on johtanut hetkittäiseen lihomiseen, joka on auttanut tulemaan toimeen myös silloin, kun metsästysonni ei ole ollut suosiollinen. Koska ihmisen geeneissä ei ole juurikaan tapahtunut muutoksia kymmenen tuhannen vuoden aikana, kehomme osaa edelleen mukautua nopeasti niukkaan syömiseen tai täydelliseen syömättömyyteen.

Pätkäpaasto sopii kaikille perusterveille aikuisille. Monet paastoavat muutaman kerran vuodessa tai silloin, kun haluavat keventää ruokavaliota ja pudottaa painoa. Tyypin 1 diabeetikoille pätkäpaasto ei sovi, ja myös migreeniä sairastavien on hyvä jutella terveysalan ammattilaisen kanssa ennen paaston aloittamista. Paastoa ei suositella raskauden tai imetyksen aikana.

Teksti: Anu Kiiveri
Lähde: Leader.fi
Kuva: Colourbox.com

Lue myös:
Paasto tekee hyvää
Paaston hyvät ja huonot puolet
Pätkäpaasto eli 5:2-dieetti vie kesäkilot

pH-dieetti – Happo-emästasapaino kuntoon
Lempeä elämä: Paasto ja olemisen sietämätön keveys

X