Hyvinvointi

Kinesioteippaus poistaa kipua ja parantaa ryhtiä

Teksti:
Anna.fi

Niskakivut, tenniskyynärpää, hiirikäsi – miltä tuntuisi, jos kipusi poistuisivat ihollesi kiinnitettävillä teipeillä? Kinesioteippi auttaa näihin ja moniin muihin vaivoihin. Lue, miltä kinesioteippaus tuntuu niska-hartiaseudun säryistä kärsivästä istumatyöläisestä ja millaisia vaikutuksia teippauksella on.

Kinesioteippi

Teipillä eroon niska-hartiasärystä?

Kinesioteippauksen luvataan poistavan kiputiloja, parantavan nivelten liikkuvuutta, ohjaavan lihasten ja nivelten liikeratoja sekä nopeuttavan vammautuneen kudoksen paranemista. Istumatyöläisen yläselän vaivojen takia menen HE Fysion fysioterapeutti Atte Kärnän vastaanotolle teipattavaksi.

Kärnä kyselee perustietoja ja omia tuntemuksiani selästäni ja niska-hartiaseudustani. Sitten hän tekee itse havaintoja: Olenko huomannut, että vasen hartiani on korkeammalla kuin oikea? Sivulta katsottuna olkapääni ovat karanneet hieman eteenpäin. Ryhtini voisi olla parempi.

Epäilijästä teippiuskovaiseksi

Atte Kärnä kertoo vaivaani soveltuvat teippaustavat: teippauksella voidaan lähteä poistamaan ainoastaan kipua tai myös pyrkiä korjaamaan ryhtiäni. Totean kummankin vaihtoehdon kuulostavan oikein hyvältä. Kivusta pääsisin mielelläni eroon ja ryhti on ollut murheenkryynini jo pidempään.

Voiko yksinkertaiselta kuulostava teippaus tosiaan olla ratkaisu? Kärnä kertoo suhtautuneensa kinesioteippaukseen epäluuloisesti tutustuessaan menetelmään 2000-luvun alussa. Nähtyään tulokset ja asiakkaidensa tyytyväisyyden Kärnä on vähitellen tullut omien sanojensa mukaan kinesioteippiuskoon. Muun muassa toimiessaan Vancouverin olympialaisissa 2010 Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen fysioterapeuttina hän sai teippauksella aikaan tuloksia, joihin ei perinteisin toimenpitein päästy.

Kroppa henkariin

Ensimmäisen teipin Kärnä kiinnittää vasempaan hartiaani. Hän nostaa olkapäätäni hieman ja asettelee teipin pehmeästi niin, että se kiinnittyy kunnolla ihooni. Kun lasken olkani rennoksi, tuntuu kuin olkapäätäni kannateltaisiin. Seuraavaksi vuorossa on toinen olka.

Vasen olka ja hartia rentoutuvat heti ensimmäisen teipin jälkeen. Oikeaa puolta kuitenkin jomottaa, vaikka teippi on jo kiinni. Kannan aina laukkua oikealla olalla ja käytän hiirtä useimmiten oikealla kädelläni. Kärnä asettaa uuden teipin hieman eri tavoin, ja vähitellen myös oikea hartia pehmenee.

Teippauksen jälkeen tuntuu siltä kuin joku vetäisi minua ylöspäin, kuin kroppa olisi lempeästi henkarissa roikkumassa. Se tuntuu hyvältä ja kevyeltä. Mietin, että tällä saisi kenties huijattua tanssinopettajaa, joka muistuttaa hyvästä ryhdistä ja kropan ylösvedosta.

Kinesioteippi

”Mitkä ihmeen teipit sulla on?”

Tanssitunnilla teipit herättävät huomiota ja useampi ihminen kysyy, olenko loukannut niskani. Moni on kuullut urheiluteippauksesta ja nyökyttelee tietävänä. Yritän kertoa, että kyse on vähän erilaisesta teippauksesta kuin perinteisestä urheiluteippauksesta.

Tunnilta löytyy kuitenkin myös toinen nainen, joka on kokeillut kinesioteippausta. Hänen olkapääleikkauksesta toipuva kätensä on saanut apua kinesioteipistä.

Kinesioteipit

Teippien pitäminen ja poistaminen

Pidän teippejä viikon verran. Suurimman osan ajasta en edes muista niiden olemassaoloa. Suihkussa käyminen tuntuu vähän hassulta ja syysaamuina niska tuntuu viileältä, kun teipit jäävät pyyhekuivauksesta huolimatta hieman kosteiksi.

Teipit muistuttavat, kun yritän lysähtää istumaan huonossa ryhdissä. Muistutus ei satu, vaan tuntuu pienenä kihelmöintinä iholla. Muutamana hetkenä yläselkä tuntuu jännittyneeltä ja mietin, johtuuko se siitä, että teipit pitävät minua vieraassa – joskin oikeammassa – asennossa vai siitä, että varon niitä.

Neljän päivän kuluttua teipit alkavat irtoilla päätyreunoistaan. Annan niiden silti vielä olla paikoillaan. Viikon jälkeen päädyistä on ihosta irrallaan sentin tai parin mittainen pätkä. Teipit lähtevät helposti ja kivuttomasti pois suihkussa käydessäni. Ihokarvat kannattaa kuitenkin esimerkiksi sääristä ajella ennen teippien laittamista.

Jännitykset helpottivat

Lähtivätkö kivut ja kuljenko nyt hyvässä ryhdissä? Kyllä ja ei. Niska-hartiaseudun jännitykset kyllä helpottivat ja ottaisin teipit mieluusti milloin vain takaisin. Suosittelen niitä myös lämpimästi istumatyötä tekevälle ystävälleni, jolla on akuutti niskakipu.

Ryhdin kanssa joudun sen sijaan varmasti vielä tekemään töitä pidempään. Ryhdin ja selkälihasten heikkous ei korjaannu viikossa, mutta uskon, että uusittu teippaus tukee vahvasti muita ryhtiä parantavia harjoitteita.

Atte Kärnä painottaa, että kuka tahansa voi ikään ja kokemustaustaan katsomatta opetella teippaamaan. Jo muutaman tunnin kurssilla oppii teippaamisen perusteet. Vakuutun teippauksen hyödyistä siinä määrin, että haluan opetella taidon itse.

Lue lisää kinesioteipistä ja teippausohjeista:
HE Fysio
Kinesioklinikka
Kinesio Taping
Kinesiology Tape Info Center

Teksti: A. S.

X