Hyvinvointi

Kipu ja kuume - Apua apteekista

Teksti:
Anna.fi

Lievä kuume paranee levossa. Joskus kuumeen ja siihen liittyvän lihassäryn hoitoon tarvitaan tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia.

Flunssa vai influenssa?

Flunssaa eli nuhakuumetta sairastavan kuume ei yleensä nouse kovin korkeaksi, influenssapotilaan tilanne on toinen. Flunssa on viruksen aiheuttama ylähengitysteiden tulehdus, jonka voi saada kesälläkin.

Influenssa on maapalloa kiertävien virusten aiheuttama sairaus, joka saapuu Suomeen useimmiten joulu-helmikuussa. Influenssa on oireiltaan flunssaa rajumpi, ja se saattaa kestää parikin viikkoa.

Flunssa- ja influenssapotilaan kipu ja kuume helpottuvat lepäämällä ja juomalla runsaasti, sillä kuume lisää nestehukkaa. Huoneen viilentäminen ja paksujen peittojen vaihtaminen ohuempiin voivat laskea kuumemittarin lukemia puolella asteella.

Varo jälkitauteja

Flunssapotilaan kannattaa matalasta kuumeesta huolimatta pysytellä kotona: Jälkitaudit, kuten poskiontelotulehdus, uhkaavat liian aikaisia töihin lähtijöitä. Flunssainen myös tartuttaa helposti työtoverinsa. Liikuntaa saa harrastaa vasta, kun tauti on voitettu ja takana on useampi kuumeeton päivä, influenssapotilaalla mielellään viikko. Liian nopeasti aloitettu liikunta voi aiheuttaa influenssan sairastaneelle keuhkokuumeen tai virusperäisen aivokalvontulehduksen.

Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia

Kuumetta ja siihen liittyvää lihas- ja nivelkipua ja päänsärkyä voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä: ibuprofeenilla, deksibuprofeenilla, ketoprofeenilla tai asetyylisalisyylihapolla. Pientä kuumetta ei kannata laskea lääkkeellä, sillä kuume karkottaa virukset. Lääkitys kannattaa aloittaa, jos olo on huono ja kuume vie unet.

Itsehoidossa myytäviä tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää viikkoa pidempään, sillä ne lisäävät maha- ja pohjukaissuolihaavaumien riskiä. Vaara pienenee, kun lääkettä ei oteta tyhjään mahaan tai alkoholin ja tupakan kanssa. Osa pitkäaikaissairauksien hoitoon käytetyistä lääkkeistä, kuten kortisoni ja astmalääkkeet, voivat olla tulehduskipulääkkeiden kanssa ongelmallisia. Muusta lääkityksestä kannattaa mainita apteekissa. Kahta tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti, sillä yhteiskäyttö lisää riskiä ruuansulatuskanavan verenvuotoihin.

Parasetamoli on mahan kannalta tulehduskipulääkkeitä turvallisempi kuumeen alentaja. Se tehoaa myös päänsärkyyn, kun annos on oikea. Parasetamoli sopii myös lapsille, odottaville äideille ja verenohennuslääkkeiden käyttäjille.

Kuumeista oloa voi lievittää myös yhdistelmävalmisteilla, jotka sisältävät kuumelääkkeen lisäksi esimerkiksi C-vitamiinia, kofeiinia ja yskänärsytystä hillitseviä lääkeaineita. Vaikka yhdistelmävalmisteet ovat usein hyvänmakuisia juomajauheita, ne ovat lääkkeitä eikä niitä saa nauttia ohjetta enempää.

Työikäinen flunssan tai influenssan vuoksi kuumeileva tarvitsee harvoin lääkäriä, ellei hän sairasta jotakin perussairautta. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos lepo ei helpota oloa, kuume nousee uudelleen tai siihen liittyy kova kurkkukipu tai pitkittynyt yskä.

Asiantuntijana proviisori Reija Yrjölä, Yliopiston Apteekki, Tampere.

Teksti: Virve Järvinen

X