Hyvinvointi

Kiropraktiikka nujertaa selkäkivut

Teksti:
Anna.fi

Neljä viidestä suomalaisesta kärsii selkävaivoista jossain vaiheessa elämäänsä ja joka viides suomalainen kärsii vuosittain jonkinasteisesta selkäkivusta. Olen ollut yksi selkäkipuisista vuosien ajan. Lähdin kiropraktikon vastaanotolle selvittämään, miten selkäni voisi paremmin. Kolmikymppisenä en vielä haluaisi ryhtyä selkäpotilaaksi.

Kiropraktiikka

Selkä sykkyrälle gradua kirjoittaessa

Todelliset ongelmat alkoivat kirjoittaessani gradua syksyllä 2008 ja tinkiessäni samalla liikunnan määrästä. Aikaisemmin aktiivisesti harrastamalleni liikunnalle ei muka oikein löytynyt aikaa ja kymmenisen vuotta hartioitani hellinyt sauvakävelykin jäi hyvin vähälle. Seuraukset olivat ikävät.

Kärsin melko lailla jatkuvasta niska-hartiaseudun jäykkyydestä ja erilaisista kivuista. Ikävin oli kuitenkin päänsärky, joka ilmoittautui aina tietyllä alueella pään vasemmalla sivulla. Niskastani löytyi pari pistettä, joita painelemalla tuntui makea kipu kallon syrjällä. Olin käynyt lääkärillä tutkituttamassa, ettei kivun takana ollut neurologista vaivaa. Jäljelle jäivät jännittyneistä lihaksista johtuvat kivut.

Toiveikkaana kiropraktikon pöydälle

Marraskuussa 2010 päätin ystävän suosituksesta kokeilla kiropraktikko Kristian Ekströmin vastaanottoa. Olin käynyt teini-ikäisenä pari kertaa kiropraktikolla ja odotin nytkin paria käyntikertaa. Ekström kartoitti selkäni kunnon ja antoi valittavakseni kaksi vaihtoehtoa: akuutin kivun poistaminen muutamalla käynnillä tai selän yleiskunnon parantaminen pidemmällä, intensiivisellä hoitojaksolla. Halusin pysyvää muutosta ja aloitin muutaman kuukauden selkäprojektin.

Aluksi hoitokertoja oli kaksi viikossa, hoidon vaikutuksen alettua kerran ja muutaman kuukauden jälkeen parin kolmen viikon välein. Jo muutaman käyntikerran jälkeen huomasin muutoksia: pystyin pyörittelemään hartioita ja päätäni ilman, että niska-hartiaseudulta kuuluu epäilyttävää ratinaa ja rutinaa. Tanssitunneilla niskaa ei tarvinnut koko ajan varoa ja normaali lämmittely riitti pehmittämään lihakset.

Kiropraktiikka

Manipulaatiota ja selkärangan naputtelua

Itse kiropraktinen hoito kuulostaa hurjemmalta kuin mitä se todellisuudessa on, eikä manipulaatio eli adjustmenttien teko satu. Ekström kertoo hoidon aikana, mitä on tekemässä ja hänellä tuntuu aina olevan vaihtoehtoinen tapa lähestyä kipeää kohtaa, jos jokin kohta kropassani tuntuu kinnaavan liian kovasti vastaan.

Hoitokertaan kuuluu kulloisenkin tilanteen kartoitus, tarvittavat adjustmentit sekä selkänikamien ”naputteleminen” aktivaattorilla, joka aktivoi selkärangasta ja sitä ympäröivästä pehmytkudoksesta kuten lihaksista ja jänteistä tulevaa tunto- ja liikehermotusta. Hermojen toiminta vaikuttaa paitsi lihaksien, myös aivojen ja sisäelinten toimintaan.

Hoidon jälkeen olo selässä on keveä, toisinaan hieman arka, mutta hoidosta voi lähteä suoraan töihin, tanssitunnille tai punttisalille.

Kiropraktiikka

Säännöllinen rankahygienia osaksi päivärutiineja

Ekströmin ohjeistamat päivittäiset rankahygienialiikkeet ovat ensimmäiset, joita mielestäni on realistista odottaa tekevänsä päivittäin. Viisikymmentä heilautusta sinne ja toiset tänne, erilaisia manöövereitä toinen toisensa perään määränneet fysioterapeutit ovat saaneet minut tekemään liikkeitä parin viikon ajan intensiivisesti. Sitten ne ovat unohtuneet.

Rankahygienian ideana on taivuttaa selkärankaa kevyesti kohti ääriasentoja: eteen, taakse, sivuille ja kiertäen. Muutamassa minuutissa tehtyjen rankahygienialiikkeiden unohtamiselle ei ole kannattanut sepittää hyviä syitä, sillä liikkeet voi tehdä pienellä tauolla työn lomassa tai illalla ennen nukkumaanmenoa, vaikka kuinka väsyttäisi.

Puolessa vuodessa parempi selkä

Käytyäni puolisen vuotta kiropraktisessa hoidossa päänsärky on kadonnut. Niska-hartiaseudun lihaskuntoa on taas ollut mukava alkaa rakentaa, kun pakottava tunne on poistunut.

Kiropraktikolla käyminen on tuonut paitsi suoraa helpotusta särkyihin myös avannut jäälleen silmäni säännöllisen liikunnan ja rangan liikuttamisen tärkeydelle. En enää jätä liikuntaa viimeiseksi vaihtoehdoksi, vaan järjestän sille tilaa kalenteristani.

Tekemistä on silti vielä. Pitkäselkäisen laiska ryhti vaatii kohennusta, mutta vähemmillä kivuilla sitäkin on helpompi treenata. Olen luvannut itselleni, etten ole kymmenen vuoden kuluttua sellaisessa jamassa, että selkäni kunto rajoittaa elämääni.

Kiropraktiikka

Lue lisää kiropraktiikasta:
Helsinki Kiropraktiikka
Suomen kiropraktikkoliitto

Teksti: Anne

X