Hyvinvointi

Kiusattu – Näin pääset eroon uhrin roolista

Teksti:
Anna.fi

Koulukiusaaminen jättää pitkän varjon. Sen kohteeksi joutunut saattaa vielä aikuisena tulkita neutraalinkin käytöksen kiusaamiseksi. Uhrin roolista on onneksi mahdollista päästä eroon.

kiusaaminen

Erota oikea kiusaaminen kuvitellusta

Kaikki eivät ajattele sinusta pahaa. Kiusaaminen on epäasiallista kohtelua: eristämistä, mitätöintiä, panettelua, juoruilua, uhkailua, ilkeämielistä kehonkieltä. Jos koet tulleesi loukatuksi, älä pakene paikalta vaan puutu siihen heti. Älä yritä hyökätä, kostaa tai nolata. Voit vaikkapa toistaa ikävän repliikin ääneen. Se kertoo mahdolliselle kiusaajalle, ettet aio alistua uhriksi.

Palauta elämäsi ohjat omiin käsiisi

Aina on ihmisiä, jotka kohtelevat toisia huonosti. Jos heille antaa vallan, menettää oman voimansa. Tärkein ihmissuhde on suhde itseen. Se määrittelee, miten kohtelemme muita. Opettele tunnistamaan ja kuuntelemaan tunteitasi. Ne viestivät siitä, miten sinulla menee.

Kannusta itseäsi

Älä toistele: en osaa, en uskalla, en pysty, muut ovat parempia. Totea, että huonot kokemukset ovat lannistaneet sinut, mutta enää et anna niille valtaa. Kannusta ja rohkaise itseäsi: minä olen riittävä, minä pystyn.

Pysy lujana, aseta rajat

Opettele sanomaan mielipiteesi ja asettamaan rajat ihmissuhteissa. Päätä, että tänään sanot ei, vaikka olet pitkään vastentahtoisesti myöntynyt. Kerro, että haluat välillä valita, minne matkustetaan ja mitä syödään.

Älä syyllisty

Pidä kiinni vaatimuksistasi, vaikka kohtaisit vastarintaa. Muilla vie aikansa oppia, etteivät he voi enää käyttää sinua hyväkseen.

Ohjeet antoi tietokirjailija Paula Salomaa.

Teksti: Miia Siistonen
Kuva: Getty Images

Anna 4/2015

Lue myös:

Elina Knihtilä: ”Enää ei ylitse niin helposti kävellä”
Koulukiusaaminen on monitahoinen ilmiö

Juoruilu – Missä menee hyvän ja pahan juorun raja?

X