
Koivunmahla – Uusi aloe vera?
Koivunmahlalla tiedetään olevan lukemattomia terveyshyötyjä. Eipä ihme, että kansat ympäri maailman ovat vuosisatojen ajan keränneet ja käyttäneet sitä muun muassa reuman, nivelreuman, munuaissairauksien ja vatsahaavan lievittämiseen. Mahla sopii myös painonhallintaan, piristysruiskeeksi työpäivään sekä muuten vain terveyden edistämiseen. Nyt mahlan terveyshyötyjä on löydetty lisää.

Kysyntä kasvussa
Koivunmahlaa ei suotta kutsuta elämänvoimaksi, sillä se saa koivun kasvamaan keväällä. Sama mahla tekee myös ihmisille hyvää, vaikkei sillä vielä toistaiseksi ole tutkitusti todistettuja eikä yleisesti hyväksyttyjä terveysvaikutuksia. Mahla sisältää veden lisäksi lukuisia terveellisiä ainesosia: fruktoosia, glukoosia, hedelmähappoa, aminohappoja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, natriumia ja rautaa.
– Mahlan kysyntä on kasvussa, sillä kuluttajat haluavat enemmän luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Tulevaisuudessa sen käyttö voi laajentua muun muassa ruoka- ja juomateollisuuteen. Koivunmahlasta tulee joidenkin vuosien päästä aloe veran kaltainen hittituote ympäri maailman, Nordic Koivun markkinointijohtaja Susanna Maaranen uskoo.
Keitä mahlasta terveyskahvit
Pullotettua, täysin luonnonmukaisesti tuotettua ja kuumentamatonta mahlaa voi juoda kuuriluontoisesti tai säännöllisesti päivittäin. Koivunmahla poistaa nesteitä ja piristää, joten se sopii painonhallintaan ja urheilusuoritusten aikana nautittavaksi urheilujuomaksi.
– Mahla on miedon makuista, joten sitä voi juoda sellaisenaan tai vaikka sekoittaa marjamehun joukkoon. Sitä voi nauttia esimerkiksi ruokajuomana, juoda tauolla kahvin sijasta tai keittää siitä suodatinkahvit. Siitä voi valmistaa myös vaikkapa siirappia, Maaranen vinkkaa.
Mahlaa löytyy myös jonkin verran kosmetiikkatuotteista sekä ravintolisistä. Koivunmahlalla on huomattu olevan positiivisia vaikutuksia myös koivuallergiaan. Lisäksi sen on huomattu tasapainottavan vatsaa esimerkiksi lääkekuurien yhteydessä.
– Koivuallergikot ovat testiryhmissämme juoneet mahlaa koko siitepölykauden ajan. Osa heistä pystyi jättämään väsyttävät allergialääkkeet kokonaan pois. Vastikään eräs psoriaatikko kertoi juoneensa koivunmahlaa rankan, maksaa koettelevan lääkekuurin aikana, ja mahlakuurin ansiosta hänen maksa-arvonsa puolittuivat, Maaranen kertoo.

Kerää itse pihakoivusta
Koivunmahlaa voi kerätä puusta itse. Monet sukupolvet ovatkin Suomessa ja ympäri maailmaa tehneet näin jo vuosisatojen ajan. Haasteena on vain sen äärettömän nopea pilaantuminen. Pilaantuneen mahlan tunnistaa sameudesta tai harmahtavasta väristä ja paksummasta muodosta.
– On sääli, miten paljon hyödyntämätöntä elämänvoimaa koivujen kasvaessa valuu maahan. Neuvomme mielellämme kuluttajia siinä, miten mahlaa voi kerätä itse kotipihan koivuista, Maaranen toteaa.
Teksti: Kirsi Pitkäranta
Kuvat: Nordic Koivu Oy
Kommentit
Aloitin tänään mahlan juonnin. Valutimme pihakoivusta. Saa nähdä kuinka vaikuttaa. On raikasta ja maistuu tosi hyvältä aromikkaalta ”vedeltä”.
Kommentit
olen käyttänyt koivunmahlaa,hyvää on
olen leiponut hiivaleipää ,koivunmahla nesteeseen, hyvää tuli
Tämä kevät on jo viides kevät kun otan mahlakuurin. Allergiat pysyy todella hyvin kurissa pitkälle kesään. Yleensä pakastan muutaman litran loppukesää varten, niin ei tarvi apteekin tuotteita popsia parhaimmillaan koko kesänä.
Aloitin tänään mahlan juonnin. Valutimme pihakoivusta. Saa nähdä kuinka vaikuttaa. On raikasta ja maistuu tosi hyvältä aromikkaalta ”vedeltä”.
Olen juonut mahlaa monena keväänä säännöllisesti 1,5 kuukautta. Hyöty on iso, sairastan nivelpsoria ja kun olen juonut n. Kuukauden, nivelten turvotukset helpottavat ja olo on hyvä. Tänä keväänä sitä on juotavaksi melkein kaksi kk. Ajattelin kysyä olisiko muilla käyttäjillä mahlan aiheuttamaa ylivirkeyttä, näin ainakin luulen tämän ylipirteyden johtuvan nimenomaan mahlasta.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous