Hyvinvointi

Kolesterolilääkkeet ovat pahasta

5.4.2011 Teksti: Anna.fi

Kolesterolilääkkeiden käyttö jakaa mielipiteitä. Lääkkeet alentavat kolesterolia tehokkaasti – ja joidenkin mielestä monesti turhaan.

Kolesterolilääkkeet ovat pahasta

Kolesteroli on maksan tuottama, veteen ja vereen liukenematon raskas alkoholi, joka pystyy liikkumaan veressä siihen sitoutuneiden lipoproteiinien ansiosta.

Elimistö tarvitsee kolesterolia solukalvojen rakennusaineeksi ja kolesteroli osallistuu niin soluvaurioiden korjaukseen kuin hormonien ja D-vitamiinin tuotantoon. Hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta kolesterolia on totuttu pitämään vaarallisena, miksi?

- Kolesteroli on tunnetusti sepelvaltimotaudin riskitekijä, mutta vain hyvin pienellä osalla väestöstä. Tämä väestön osa kantaa perimässään virheellistä geeniä, joka häiritsee kolesterolin aineenvaihduntaa ja estää sen normaalin poistumisen verenkierrosta, verisuonikirurgi Taija Somppi vastaa.

Kolesterolikertymäsairautta potevat ihmiset menehtyvät usein 30-40-vuotiaina sydäninfarktiin. Heidän osallistumisensa kolesterolin vaaroja selvittäviin tutkimuksiin on kasvattanut virheellisesti lukuja, jotka kertovat korkean kolesterolin yhteydestä sydänsairauksiin.

- Useat tutkimukset osoittavat, ettei korkea kolesteroli lisää sydäntautiriskiä. Ikääntyneillä se päinvastoin ennustaa tavallista pidempää ja terveempää elämää.

Talvi kohottaa kolesterolia

Kolesteroliarvoja seurataan verikokeesta. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan kolesteroliarvot ovat perusterveellä ihmisellä mallillaan silloin, kun kolesterolia on veressä kaikkiaan alle viisi millimoolia litrassa. Hyväksi kolesteroliksi kutsutun HDL-kolesterolin tulisi olla vähintään 1,2 mmol/l ja pahaksi kolesteroliksi kutsutun LDL-kolesterolin alle 3 mmol/l. Omia arvoja kehotetaan seuraamaan noin viiden vuoden välein ja useamminkin, jos lääkäri niin sanoo.

- Kolesteroliarvo ei kerro terveellä ihmisellä sydäntaudin riskistä, mutta se voi paljastaa muun sairauden tai sellaisen riskin. Kolesteroliarvo, kuten muutkin veren rasva-arvot kuvastavat kantajansa ruokatottumuksia. Esimerkiksi korkea veren triglyseridiarvo on merkki liian hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta.

- Jos ihminen on muuten kunnossa, kolesteroliarvojen vuoksi on turha pelätä sydänsairautta. Talvella nämä arvot ovat jokaisella kesäaikaa korkeammat, sillä maksa muodostaa tällöin enemmän kolesterolia D-vitamiinin esiasteeksi.

Liian korkeaa kolesterolia neuvotaan laskemaan liikunnalla ja ruokavaliolla eli karsimalla kovaa ja lisäämällä pehmeää rasvaa. Tarvittaessa ruokavalioon ohjeistetaan lisäämään kasvisteroleja, kolesterolin imeytymistä suolistossa lisääviä elintarvikkeita. Ellei elintapahoito auta, kolesterolia alennetaan statiini-ryhmän lääkkeillä.

- Kolesterolin lasku keinotekoisesti sekä funktionaalisilla elintarvikkeilla että lääkkeillä on tarpeetonta ja jopa haitallista valtaosalle väestöstä. Tutkimuksilla on voitu todentaa, että monella sydäninfarktiin menehtyneellä on alhainen kokonaiskolesteroliarvo. Noin 660 000 suomalaista syö statiineja, mutta oikeasti niistä on hyötyä tästä joukosta arviolta prosentille.

Minullako haittoja?

Statiinit laskevat kolesterolia tehokkaasti, mutta vaarattomia ne eivät ole.

- Vastaanotollani on käynyt potilaita, jotka ovat kärsineet esimerkiksi muistikatkoksista, masennuksesta, lihas- ja nivelkivuista, suolisto-ongelmista sekä kävelyvaikeuksista. Koska statiinit haittaavat monien hormonien muodostusta, ne aiheuttavat esimerkiksi impotenssia. Harva osaa yhdistää oireitaan statiineihin. Potilaitteni oireet ovat kadonneet parhaimmillaan muutamassa viikossa kolesterolilääkkeen lopetuksen jälkeen.

- Statiinien haitat vaihtelevat valmisteiden välillä, mutta mikään niistä ei ole niin turvallinen, että tämä lääke soveltuisi siirrettäväksi itsehoitoon, kuten Iso-Britanniassa on tehty ja kuten osa asiantuntijoista on meillä joskus ehdottanut. Esimerkiksi vaikka haimatulehdus on harvinainen statiinien haitta, se on hengenvaarallinen.

Diabetes on haimatulehdusta huomattavasti yleisempi, mutta huonosti tunnettu tai tunnustettu statiinin kylkiäinen.

- Arvostetussa lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistiin tänä vuonna satunnaistettu tutkimus, joka osoitti statiinihoidon kasvattavan neljän vuoden aikana kakkostyypin diabetesta käyttäjiensä keskuudessa yhdeksällä prosentilla – eikä tämä tutkimus ollut todellakaan ensimmäinen, jossa tämä ilmeni. Statiinien koko osuutta eri sairauksiin ei vielä tiedetä, mutta tiedetään, että ne estävät D-vitamiinin ja ubikinonin muodostusta ihmiselimistössä. Näiden kahden puute osataan yhdistää moneen eri sairauteen.

Vaikka statiinien käyttäjä epäilisi lääkkeen hyötyä tai sen haittoja, lääkkeen käyttöä ei pidä lopettaa omin päin.

- Syy oireisiin voi olla muussa kuin lääkkeessä ja siksi oireiden syy on selvitettävä lääkärin vastaanotolla. Olen suositellut lukuisille potilailleni statiineista luopumista, ja luopumisen jälkeen kokonaiskolesteroli voi nousta. Statiinien sijaan alamme hoitaa potilasta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla sekä muun muassa kalaöljy-, ubikinoni- ja D-vitamiinilisällä. Kolesteroliarvot laskevat normaalille, yksilölliselle tasolle muutamassa kuukaudessa.

Asiantuntijana verisuonikirurgi Taija Somppi, Tampere

Teksti: Virve Järvinen

Kommentit (4)

Hei Salme,

omalla nimellään ei oikein kannattaisi terveystietojaan kaikkien nähtäville kirjoitella. Sinulle voi olla haittaa jos esim. työnantaja saa tietoonsa tarkkoja terveystietojasi. Voisit hyvin käyttää vastaisuudessa pelkkää nimimerkkiä. Ihan ystävällismielisesti huomautan ja muidenki tietty kannattaa huomioida tämä.

Hieno artikkeli!
Liian usein lääkärit vain antavat potilaille kolesterolilääkkeen suoraan. Minä söin niitä 19-vuotiaasta asti melkein kolme vuotta. Sain puutumisoireita varpaisiin. Lopetin lääkkeen n. 3 vuoden jälkeen ja oireet hävisivät. Sen sijaan olen syönyt D-vitamiinilisää, kalaöljyä ja pähkinöitä. Kananmuna- ja pekoniaamiaisia menee myös usein. Leipää en syö enää. Herkuttelen usein eli mikään terveysfriikki en ole. Liikun paljon ja olen normaalipainoinen. Perheessä heterotsygootti familiaarinen hyperkolesterolemia todettu. Mutta terveellisillä elämäntavoilla sain arvot niin lähelle normaalia, että kolesterolilääkkeisiin en enää koske.
Ja tiedän myös, että tutullani todettiin tyypin 2.diabetes kolesterolilääkityksen aloittamisen jälkeen.
Lääkitys voi olla toisille hyvinkin tarpeellinen, mutta vähän kriittisemmin voitaisiin niitä määrätä ja painottaa elämäntapojen merkitystä (erityisesti liikunnan ja painon pudotuksen!).

666 000 syö statiineja. 550 000 sairastaa sokeritautia. Tilastollinen yhteys on selvä. Lisäksi 350 000 syö verenpainelääkkeitä. Mielialalääkkeiden käyttö on 10 kertaistunut 20 vuodessa. V. 1985 voin kulutus alkoi laskea jyrkästi ja 1987 VRN antoi 1. Virallisen ravitsemussuosituksensa
Ja 1985 lihavuus lähti kovaan nousuun. V. 1985 Alzheimeriin kuoli n. 1000 ihmistä, v. 2015 jo 8560, eli 8,5 X kasvu 30 vuodessa.

Kolesteroli 6.1, TRi 1.20. Hdl 1.37 ja LDh 4.1. Simavastatin ei sopinut. Hirveä päänsärky, huono olo, huimausta, muistikatkoksia, havaintokyvyn huontumista. Rosuvastatin samoin, vaikka vain 5mg aloituksena. Työterveys patistanut jo pitkään aloittamaan lääkityksen, nyt suostuin. Mikä neuvoksi? Liikun useita kertoja viikossa, ylipainoa ei. Syön terveellisesti. Juon viikonloppuisin viiniä kohtuullisesti 5-6 annosta, joskus poltan tupakin. Sukurasitusta on, vanhemmilla ja veljellä lääkitykset ja diabetes. Ruokavaliolla en saa alas.

Hei Salme,

omalla nimellään ei oikein kannattaisi terveystietojaan kaikkien nähtäville kirjoitella. Sinulle voi olla haittaa jos esim. työnantaja saa tietoonsa tarkkoja terveystietojasi. Voisit hyvin käyttää vastaisuudessa pelkkää nimimerkkiä. Ihan ystävällismielisesti huomautan ja muidenki tietty kannattaa huomioida tämä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *