Hyvinvointi

Kolesterolilääkkeet — Statiinit tukevat elintapamuutoksia

Teksti:
Anna.fi

Onko kolesterolilääkkeistä mitään hyötyä? Kyllä, sydäntautien asiantuntija vastaa. Lue milloin kolesterolilääkitys on syytä aloittaa.

Valtimokovettumatauti eli ateroskleroosi saattaa alkaa kehittyä jo alle parikymppisenä.

1. Syödäänkö kolesterolilääkkeitä turhaan?

Kolesterolilääkitys kuuluu valtimotautipotilaiden hoitoon esimerkiksi aina infarktin jälkeen. Lääkkeet ehkäisevät kolesterolin sakkautumista valtimon seinämiin ja uusien tukosten syntymistä.

Kolesterolilääkkeitä kannattaa käyttää jo terveenä, jos sairastumisriski on suuri. Näin tukosten syntymistä voidaan ennaltaehkäistä ja välttää odottamaton äkkikuolema tai vakavat sydän- ja verisuonisairaudet.

Asiantuntijoiden keskuudessa ollaan samaa mieltä: On hyvä, että on kolesterolilääkkeitä, joilla ehkäistään sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi tarvitaan elintapamuutoksia ja muita hoitoja.
Ennen kaikkea LDL:n eli pahan kolesterolin tarkkailu on yksinkertainen ja konkreettinen keino löytää riskipotilaat.

2. Millaisessa tilanteessa kolesterolilääkitys on syytä aloittaa?

Valtimokovettumatauti eli ateroskleroosi saattaa alkaa kehittyä jo alle parikymppisenä. Se muodostaa aluksi kuin finnin valtimon seinämään. Tässä vaiheessa se on oireeton. Iän myötä ateroskleroosikolesteroli lisääntyy, mutta se ei aiheuta kaikille ongelmia edes vanhuksena. Riski on monen tekijän summa: kolesterolin lisäksi siihen vaikuttavat tupakointi, kohonnut verenpaine, diabetes, keskivartalolihavuus, vähäinen liikunta ja sukurasitus. Yhdestä riskitekijästä ei tarvitse olla huolissaan, mutta jos riskitekijöitä on useampia, kannattaa harkita elämäntapamuutosten lisäksi myös lääkitystä.

Kolesteroliseuranta olisi hyvä aloittaa nelikymppisenä, viimeistään viisikymppisenä.

3. Voiko liikunnalla ja sydänystävällisellä ruokavaliolla pärjätä ilman lääkitystä?

Totuus on, että elämäntapamuutokset onnistuvat harvoin, sen moni joutuu tunnustamaan. Sohva houkuttelee enemmän kuin liikkeelle lähtö ja ruokatottumuksia on vaikea muuttaa. Elämäntapamuutoksista kuitenkin aloitetaan. Vasta jos niissä ei onnistuta, on paras ottaa lääkkeet avuksi.

4. Millaisilla lääkkeillä kolesterolia hoidetaan?

Lähes kaikki käytössä olevat kolesterolilääkkeet ovat erilaisia statiineja, jotka alentavat tehokkaasti pahaa LDL-kolesterolia. Rosuvastatiinilla tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin selvästi, että lääkkeellä aikaansaatu LDL-kolesterolin lasku pysäyttää ateroskleroosin etenemisen.

5. Onko lääkkeillä sivuvaikutuksia?

Maksaentsyymit voivat joskus kohota, mutta usein sillä ei ole suurempaa merkitystä terveydelle. Myös alkoholi ja lihavuus kohottavat niitä. Joskus saattaa tulla lihasoireita, joista on syytä keskustella lääkärin kanssa. Kolesterolilääkitykseen ei liity yleensä sivuvaikutuksia.

6. Voivatko kolesteroliarvot laskea liikaa?

Solut pärjäävät yllättävän pienillä kolesterolimäärillä. Vastasyntyneelle, joka tarvitsee paljon kasvuvoimaa, riittää kun LDL-kolesterolia on 1-1,5 millimoolia litrassa. Aikuiselle riittää sama määrä. Sitä suuremmat määrät ovat ylimääräistä elintasorasvaa, joka kertyy suonten seinämiin ja ahtauttaa verenkiertoa.

7. Kuinka usein kolesterolimittauksissa tulisi käydä?

Elintapamuutosten kehittymistä ja lääkkeiden vaikutusta seurataan aluksi muutamia kuukausia. Myöhemmin tarkistus kerran vuodessa riittää.

Asiantuntijana geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri, professori Timo Strandberg.

Teksti: Helena Naakka

X