Hyvinvointi

Krooninen migreeni on kiusallinen kumppani

Teksti: Anna.fi

Migreeni on kohtauksittainen, usein toisella puolella päätä sykkivä kipu. Sitä esiintyy 10–15 prosentilla väestöstä. Kohtaus kestää neljästä tunnista kolmeen vuorokauteen. Migreeni on naisilla yleisempää kuin miehillä.

Krooninen migreeni on kiusallinen kumppani

Milloin krooninen?

Krooniseksi migreeni katsotaan silloin, kun päänsärkykohtauksia on vähintään 15 kertaa kuukaudessa kolmen kuukauden ajan.

Mistä kroonistuminen johtuu?

Migreenin kroonistumisen arvellaan johtuvan aivojen kipuradoissa tapahtuneesta hermopäätteiden herkistymisestä. Särkylääkkeiden päivittäisen käytön on osoitettu migreenipotilailla lisäävän krooniselle päänsärylle herkistymistä. On myös arveltu, että jokaisen migreenikohtauksen nopea ja tehokas hoito voi ehkäistä kroonisen migreenin kehittymisen.

Mikä laukaisee kohtauksen?

Alkoholi, stressi, kuukautiset, joillain jotkut ruoka-aineet, raskas liikunta, valot, tuoksut ja äänet.

Miten hoidan?

Yksittäistä migreenikohtausta hoidetaan kohtauslääkkeillä. Kohtauksen hoitona käytetään kipu- tai tulehduslääkkeitä tarpeeksi suurilla annoksilla tai migreenin täsmälääkkeitä triptaaneja. Lääkitys pitää ottaa kohtauksen alkuvaiheessa. Kroonisen migreenin ennaltaehkäisyyn käytetään estolääkitystä. Estolääke otetaan päivittäin kuuriluontoisesti. Estolääkitystä käytetään pitkään, tavallisesti 3–9 kuukauden ajan. Hoitoaika sovitaan oman lääkärin kanssa ja se uusitaan tarvittaessa. Estolääkitystä käytetään harkinnan mukaan.

Asiantuntijana Marja-Liisa Sumelahti, neurologi, lääketieteen tohtori, Tays.

Lisätietoja:
Migreeniyhdistyksen neuvontapuhelin p. 050 400 8787
Suomen Migreeniyhdistyksen löydät myös facebookista.

Teksti: Eija Niemeläinen

X