Hyvinvointi

Kropan kiintetys vaatii tehokkuutta ja määrätietoisuutta

Teksti: Anna.fi

Kaiken a ja o on kunnollinen treenaaminen.

Kiinteä ja kimmoisa vartalo on monen naisen tavoite silloin, kun lähdetään muokkaamaan kroppaa ulkonäkökriteerien mukaan. Eikä laiha ole välttämättä lainkaan kaunista: sen sijaan hyvin muokattu, kurvikas ja sopusuhtainen vartalo on. Monta kertaa hieman pyöreähkön naisen on helpompi saavuttaa kiinteä kroppa kuin laihan naisen. Laihaan kroppaan lihakset muodostuvat hitaammin.

Olit sitten laiha tai lihava, mutta jos haaveilet kiinteästä ja treenatusta kropasta, voit hakea inspiraatiota Katri Mannisen ja Eija Holmalan kirjasta ”Sinä onnistut – tehokiinteytys”. Siinä neuvotaan paitsi oikean ruokavalion myös oikean treeniohjelman pariin. Perussääntöhän on seuraava: pelkkä dieetti ei auta, van kaiken a ja o on kunnon vastustustreeni.

Opi elämään selluliitin kanssa

Ärsyttävää, että joku on jossakin joskus päättänyt, että selluliitti on rumaa. Parastahan olisi vain hyväksyä muhkurat takapuolessa, sillä ne nyt vain kuuluvat luonnollisesti naisen kroppaan. Myös tehokiinteytys-kirjassa muistutetaan, että selluliittia esiintyy eräitä harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikilla naisilla. Paparazzi-kuvat todistavat, että jopa Kate Mossilla on selluliittia!

Jos kuitenkin olet päättänyt, että haluat ainakin vähentää selluliittia, voit vaikuttaa siihen hyvällä ruokavaliolla ja kunnon treenaamisella. Taistelussa selluliittia vastaan on kirjan tekijöiden mukaan tärkeintä saada ihoa venyttävä rasvakudos sulamaan – juuri treenaamalla hyvin ja toteuttamalla oikeaa ruokavaliota.

Huono verenkierto ja heikentynyt lymfakierto lisäävät selluliittia. Veren ja nesteet saa kiertämään liikkumalla, riittävällä vedenjuonnilla, kuivahieronnalla ja selluliittivoiteilla.

Kirjassa kerrotaan myös, että mitä vahvempi iho on, sitä paremmin se piilottaa allaan olevat muhkurat. Oikea ruokavalio, jossa on riittävästi proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja, vahvistaa ihoa ja voitelee sitä ”sisältäpäin”. Myös kuivahieronta auttaa.

Ja mitä vahvemmat lihaksesi ovat, sitä tasaisemmin rasvakerros lepää niiden päällä. Aktiivinen lihaskudos auttaa estämään rasvan varastoitumista kehoon.

Julkkikset treenaavat

Muistutetaan nyt kerran vielä: selluliittivoiteet, idut ja kuivahieronnat ovat yhtä tyhjän kanssa, jos et tee kunnon lihastreeniä. Esimerkiksi pelkkä pump-tunneillä käyminen ei riitä, sillä painoja on lisättävä lihasten kehittyessä. Pumpit kehittävät enemmän kestävyyttä kuin lihaksia. Siksi kiinteä kroppaa tavoittelevan on käytävä säännöllisesti myös salilla.

Tässä julkkisten treeniaikatauluja, niistä selviää, ettei oikotietä onneen ole:

Britney Spears: 30 – 40 minuuttia raskasta punttitreniä ja 30 – 60 minuuttia aerobista harjoittelua 5 – 6 kertaa viikossa.

Julianne Moore: yhteensä 30 – 45 minuuttia vastustusharjoittelua ja 30 – 45 minuuttia aerobista harjoittelua kolme kertaa viikossa.

Cindy Crawford: vastustusharjoittelua jo 12 vuoden ajan vähintään kaksi kertaa viikossa, lisäksi ainakin kerran viikossa joogaa.

Sarah Michelle Gellar (muun muassa Buffy Vampyyrintappaja): aerobista harjoittelua, pilatesta ja vastustusharjoittelua yhteensä tunnin ajan 2 – 4 kertaa viikossa.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media (17.3.2005)
Kuva: Gummerus

Katri Manninen ja Eija Holmala: Sinä onnistut – tehokiinteytys. Gummerus 2005.

X