Terveys

Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Kurkkua arastaa, nenä on tukkoinen ja olo on muutenkin heikko. Pahin flunssakausi on vasta alkamaisillaan, joten selvitimme parhaat kotikonstit olon helpottamiseksi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Nenän tukkoisuus syö voimia. Nuhaisuutta voi helpottaa muun muassa särkylääkkeen avulla.

Kurkkua arastaa, nenä on tukkoinen ja olo on muutenkin heikko. Pahin flunssakausi on vasta alkamaisillaan, joten selvitimme parhaat kotikonstit olon helpottamiseksi.

Flunssakausi on jokavuotinen kiusa, ja pitkittyneenä tauti voi kestää jopa useita viikkoja. Verkko ja kotilääkärikirjat pursuavat hoitovinkkejä, mutta mikä flunssaan todella auttaa? Kysyimme työterveys- ja yleislääkäri Toni Vänniltä parhaat kotikonstit flunssan selättämiseen.

1. Limainen yskä kuriin riittävällä vedenjuonnilla

Yskää on monenlaista sorttia. Kuivassa yskässä kurkkuun ei muodostu limaa, kun taas sitkeä yskä tekee olon tukalaksi liman tukkiessa hengitysteitä.

Lääkäri Vänni neuvookin flunssasta kärsiviä juomaan tarpeeksi vettä.

– Neste on tärkein, sillä ihmiset juovat yleensä liian vähän flunssassa. Tukkoisena hengitämme usein myös suun kautta, joka kuivattaa kurkkua entisestään.

Tarvittaessa Vänni ohjeistaa hakemaan apteekista limaa irrottavia yskänlääkkeitä.

2. Tukkoiseen oloon auttaa särkylääke

Tukkoinen olo on vaikea hoidettava. Toimivaksi konstiksi Vänni listaa esimerkiksi apteekista saatavat verisuonia supistavat ja nuhaisuutta vähentävät lääkkeet.

– Tukkoisuudelle ei kauheasti pysty tekemään mitään. Kannattaa juoda hyvin ja käyttää oireenmukaisia lääkkeitä. Särkylääkettä voi ottaa myös olon helpottamiseksi.

Sarvikuonona tunnettu nenähuutelukannu on Vännin mukaan myös tehokas väline liman poistamiseen.

– Kannu puhdistaa limakalvoa ja pitää sen kosteana.

3. Nauti nestettä ainakin pari litraa päivässä

Päivittäin tarvittava nestemäärä riippuu pitkälti ihmisen koosta, iästä ja syötävän ruuan määrästä. Flunssassa Vännin suosittelema määrä on noin kolmisen litraa.

– Kuumeessa nestettä kannattaa hörppiä jatkuvasti. Suurin osa juo kiepeänä liian vähän.

Lämpöä kannattaa laskea Vännin mukaan särkylääkkeellä. Vaatetusta voi lisätä myös tarpeen mukaan.

4. Lepää ylävartalo kohotettuna

Flunssassa lepo on parantumisen kannalta erittäin tärkeää. Lääkärin mukaan toimivin lepoasento riippuu taudin oireista.

Hengityksen kannalta helpoin asento voi olla puoli-istuva, etenkin jos flunssaan liittyy keuhkoputkentulehdusta. Nivel- ja lihassärky sekä korvakipu voivat helpottua paremmin taas makuuasennossa.

– Asennolla ei loppujen lopuksi ole sinällään merkitystä. Levon kannalta yläkroppa hieman kohotettuna on yleensä miellyttävä asento.

5. Sano ei raskaalle tai vaikeasti syötävälle ruoalle

Ravinnolla ei ole Vännin toteaman mukaan merkitystä taudin hoidossa, sillä flunssa on yleensä lyhytkestoinen. Tärkeintä on huolehtia, että ravinnosta saa tarpeeksi energiaa ja nesteitä.

– Kipeänä en välttämättä söisi pihviä tai salaattia, vaan jotain helppoa ruokaa, kuten keittoa, josta saa saa samalla nestettä ja joka kostuttaa limakalvoja. Myös tee ja hunaja auttavat.

Lääkäri kehottaa heti flunssan alkaessa hankimaan sinkkiasetaattia imeskelytabletteina.

– Sinkkiasetaatti on todetusti ainoa ravintolisä, jolla on vaikutusta flunssan kestoon. Tabletit helpottavat flunssan oireita ja lyhentävät taudin kestoa.

6. Lämmintä vai kylmää juotavaa kurkkukipuun?

Toiset uskovan lämmön tehoon, toiset vannovat kylmän nimeen.Vännin mukaan lämpötilalla ei kuitenkaan ole lääketieteellistä merkitystä.

– Jonkun mielestä on helpompi nauttia lämmintä, ja joku toinen taas tykkää hoittaa kurkkua kylmällä. Lämpö lisää todistetusti verenkiertoa.

X