Hyvinvointi

Laihduttaja, varo makeita juomia! Edes light-limut eivät sovi painonpudotukseen

Teksti: Anna.fi

Moni laihduttaja kiertää sokeria sisältävät virvoitusjuomat kaukaa, mutta juo silti huomattavat määrät light-limsaa päivässä. Onko tämä hyvä valinta, vai pitäisikö makeista juomista irrottautua kokonaan? Otimme selvää, sopivatko virvoitusjuomat laihduttajan janonsammuttajiksi.

Laihduttaja, varo makeita juomia! Edes light-limut eivät sovi painonpudotukseen

Paljon kaloreita, ei lainkaan ravintoa

Tiesitkö, että virvoitusjuomien reseptit syntyivät alkuun apteekeissa, joissa näitä reseptien mukaan tehtyjä juomia mainostettiin terveyttä edistävinä ihmelääkkeinä? Nykyään kelkka on kääntynyt: positiivisten terveysvaikutusten sijaan puhutaan enemmän virvoitusjuomien haittavaikutuksista.

Erityisen epäterveellisiä ovat sokeria sisältävät virvoitusjuomat. Ne laihduttajan kannattaa kiertää kaukaa, mikäli ei halua nauttia ravinnottomista energiapommeista.

Sokerijuomista saa paljon kaloreita, mutta ei samaa kylläisyydentunnetta kuin jos sama kalorimäärä olisi nautittu kiinteänä ravintona. Siksi ruokaa syö sokerisen juoman kanssa helposti epähuomiossa aivan saman verran kuin ilman sokerijuomia, joten ruokailun yhteydessä nautituista limsoista kertyy paljon lisäkaloreita.

Keho sekaisin light-juomilla

Light-juomien makeuttamisessa käytetään keinomakeutusaineita, joiden kaikkia terveysvaikutuksia ei tunneta. Pieni määrä virvoitusjuomia makeutetaan ilman keinomakeutusaineita, stevian ja fruktoosin eli hedelmäsokerin yhdistelmällä. Vaikka sokerittomat juomat ovat kalorittomia tai hyvin vähäkalorisia, ne eivät välttämättä auta painonpudotuksessa – vaan jopa päinvastoin.

Keinotekoisissa makeutusaineissa on usein intensiivisempi maku kuin aidossa sokerissa, joten light-limsoihin tottuneella voi olla vaikeuksia maistaa luonnollisesti makeiden ruokien, kuten hedelmien, aromeja. Lisäksi kaikki imelät virvoitusjuomat, niin sokeriset kuin sokerittomatkin, aiheuttavat janontunnetta makeutensa takia. Janojuomiksi niistä ei siis ole.

Makeat juomat myös lähettävät keholle saman viestin kuin sokeri: jo pelkkä makeuden aistimus suussa potkaisee insuliinituotannon käyntiin. Tästä aiheutuu ketjureaktio, jossa ensin haima lähettää annoksen insuliinia vereen, mutta kun sokeria ei ole, laskee insuliini lopulta verensokerin liian alas. Seurauksena on huutava nälkä.

Vesi on paras juoma laihduttajalle

Kevytlimujen ja -mehujen siemailulla saattaa olla myös henkisiä vaikutuksia. Kun tuntee tehneensä terveellisen juomavalinnan valitsemalla sokerisen juoman sijaan light-version, voi olla helpompi tilata kalorittoman juoman kanssa epäterveellisempää ruokaa, jolloin kalorimäärät hyppäävät jälleen korkeiksi.

Paras valinta laihduttajan juomaksi virvoitusjuomien tai mehujen sijaan on täysin kaloriton vesi. Vettä tarvitaan kehon erilaisiin toimintoihin, ja sitä kannattaisikin juoda 1,52 litraa vuorokaudessa.

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox
Lähteet: Mari Aulanko: Skarppaa – Terveydeksi! (Bene), Health.com, Tohtori Tolonen

Lue myös:

Hanna Gullichsen: ”Välttelen sokeria viimeiseen asti”
Hedelmäsokeri – Terveellinen vai ei?
Painonhallinta – Jääkaappi kuntoon

X