Laihdutus

25 kiloa pudottanut Hanna Maaria antaa vinkit elämäntapamuutokseen: ”Aloin ajatella, että olen kaunis nainen”

Lukuisia dieettejä kokeillut Hanna Maaria Ikonen, 43, lopetti laihduttamisen puolitoista vuotta sitten. Tavoitteellinen liikunta, kasviksista kokkaaminen ja oman kropan hyväksyminen ovat olleet tärkeitä kulmakiviä tiellä kohti parempaa oloa.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Juha Sarkkinen, Hanna Maaria Ikosen Kotialbumi

Hanna Maaria Ikonen

Lukuisia dieettejä kokeillut Hanna Maaria Ikonen, 43, lopetti laihduttamisen puolitoista vuotta sitten. Tavoitteellinen liikunta, kasviksista kokkaaminen ja oman kropan hyväksyminen ovat olleet tärkeitä kulmakiviä tiellä kohti parempaa oloa.

Aviomiehen yllättävä kuolema vuonna 2010 vei Hanna Maaria Ikosen tilanteeseen, jossa hän joutui surun keskellä rakentamaan minäkuvansa uudelleen. Hän ja Kimmo olivat olleet yhdessä siitä saakka, kun Hanna Maaria oli 16. Nyt hän joutui katsomaan itseään yksin.

Surun peittäessä kaiken alleen Hanna Maaria aluksi laihtui, mutta alkoi sitten syödä huonoon oloonsa. Nykyisen miehensä, Jarmon, tapaaminen viisi vuotta sitten vahvisti itsetuntoa, mutta painonnousu ei pysähtynyt siihen.

Kesällä 2017 Hanna Maarian paino alkoi lähennellä sataa kiloa, eikä hän juurikaan liikkunut. Yllättävä kohtaaminen kahden maratonjuoksijan kanssa kuitenkin muutti kaiken, ja kesällä 2018 Hanna Maaria juoksi jo itse maratonin.

96 kilosta on lähtenyt nyt 25, ja Hanna Maaria harjoittelee parhaillaan maaliskuussa hiihdettävään Oulun Tervahiihtoon. Elämäntapamuutoksestaan hän kirjoitti kirjan Matka minuksi. Tässä jutussa Hanna Maaria kertoo vinkkinsä siihen, miten muutos onnistuu.

1. Valitse tavoitteeksi jotakin liikunnallista

”Älä tuijota kiloja, vaan ota itsellesi tavoite liikunnan puolelta. Sen ei tarvitse olla maraton tai 80 kilometrin hiihto. Riittää, että liikut tavoitteellisesti ja saat ruokavalion kuntoon. Paino putoaa siinä sivussa.

Minä tein elokuussa 2017 kädenpuristuksen: juoksen maratonin. Olen inhonnut juoksua koko elämäni, mutta silloin tuli sellainen olo, että tässä on mahdollisuuteni. Ammattilainen oli luvannut tehdä minulle juoksuohjelman.

Ensimmäiset pari kuukautta lenkkeilin kävellen. Olin aivan rapakunnossa, painoin 96 kiloa. En ollut liikkunut pitkään aikaan. Kävelylenkillä syke hakkasi 169:ssa, vaikka sen olisi tarkoitus pysyä alle 125:n.

Kun kunto oli vähän kohonnut, otin juoksun kuvioihin. Se oli aivan järkyttävää! Tömistelin menemään selkä hölskyen. Tein kuitenkin orjallisesti ne treenit, jotka oli sovittu.

Kolmen kuukauden jälkeen huomasin, että säännöllinen liikunta oli jäänyt tavaksi, enkä enää halunnut luopua siitä.

Ensimmäiset pari kuukautta lenkkeilin kävellen. Olin aivan rapakunnossa, painoin 96 kiloa

Joulun jälkeen aloin tehdä varsinaista treeniohjelmaa, jossa oli juoksua ja kuntosaliharjoittelua. Silloin muistin ne alkutaipaleen raskaat askeleet ja ajattelin, että eihän tämä ole oikeasti totta. Juoksen ihan omilla jaloillani! Se innosti jatkamaan.

Hanna Maaria elokuussa 2017
Elämäntapamuutoksen alussa elokuussa 2017 tehtiin voimamittaus. © J-P Tauriainen

2. Syö säännöllisesti

Opettele syömään niin, että jaksat liikkua. Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että aloin syödä tarpeeksi usein ja kokata terveellistä ruokaa.

Jo elämänmuutoksen alussa elokuussa 2017 sain ruokaohjeita ja noudatin perinteistä lautasmallia, mutta paino ei laskenut niin paljon kuin se olisi voinut. Olin aivan hukassa ruokavalion kanssa.

Syksyllä kokeilin ravintovalmennusta. Vasta sen avulla opin syömään säännöllisesti ja ihan oikeasti tekemään ruokaa. Se pelasti minut.

Sain oman ruokaohjelman, joka sisälsi ohjeet viiteen ateriaan päivässä. Sain myös ostoslistan, joten kaupassa pystyin helposti lappamaan ostoskärryyn kaiken tarvittavan.

Aiemmin en syönyt aamiaista lainkaan ja pihistelin kaloreista. Ravinto-ohjelmaa noudattamalla jouduin syömään säännöllisesti. Silloin minulla riitti myös energiaa liikkua.

Lue myös: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

Hanna Maaria marraskuussa 2017
Kuntotestissä marraskuussa 2017.

3. Syö kasviksia

Tee pieniä hyviä muutoksia, jotka sopivat arkeesi. Kasvisten lisääminen ruokavalioon oli minulle sellainen.

Aiemmin kasvikset eivät kuuluneet elämääni, inhosin kukkakaalia ja porkkanaa. Hedelmiäkään en pitänyt kotona esillä.

Kun olin lapsi, meillä kotona syötiin ihan tavallista arkiruokaa, kuten voi-pottumuusia ja lihakastiketta. Siihen kokonaisuuteen eivät kasvikset kuuluneet, joten en ikinä oppinut syömään niitä.

Viime keväänä opettelin tekemään maukasta ruokaa kasviksista. Nykyään lempiruokiani ovat kukkakaalimuusi ja kananrinta.

Syön kasviksia runsaasti ja popsin hedelmiä. Voileivän päällä en käytä margariinia, vaan laitan siihen kurkkua, tomaattia ja leikkelettä. Hotelliaamiaisella kerään lautaselleni kaiken vihreän, minkä buffetista löydän.

Hyviä valintoja tulee tehtyä automaattisesti. Esimerkiksi kahvin join aiemmin maidon kanssa, nykyään mustana.

Olen myös löytänyt uusia lemppareita: uunissa paahdetut, maustetut kikherneet ovat parempia kuin sipsit ja niitä voi ripotella myös keittoihin.

4. Syö hyvällä mielellä

Kun herkuttelet, älä soimaa siitä itseäsi, vaan nauti!

Viime kesänä söin ensimmäistä kertaa jäätelön hyvällä fiiliksellä. Tunsin jäätelön pehmeyden suussani, haistoin sen makeuden. Aiemmin se olisi vain mennyt sekunnissa alas. Silloin söin herkkuja pahaan oloon – ja sitten olo oli vielä huonompi, kun omatuntokin oli huono.

Sallin itselleni pieniä lepohetkiä tai herkkuja. Otan vaikkapa keksin päiväkahvin kanssa. Ai, että nautin siitä!

Kun aloin syödä terveellisesti ja liikkua, päässä tapahtui asioita. Nykyään en pitkin päivää haikaile kotiin, vaikka tiedän, että kaapissa on suklaalevy. Muistan ajat, jolloin oikein suunnittelin sitä, että illalla sitten syön suklaata.

Minun ei enää tarvitse harrastaa sitä lappamista. Suklaalevy tai keksipurkki voi olla kaapissa koskematta koko viikon.

5. Opettele katsomaan peiliin

Kun tavoitteet ovat realistiset, paino alkaa tippua pikkuhiljaa. Keho muuttuu. Tarkastele sitä sallivalla mielellä, äläkä vertaile itseäsi muihin.

Minulla oli raskausarpia ja olin isokokoinen. Ympärilläni näin vain kauniita ihmisiä. Useimmat laihdutuskuurit alkoivat siitä, että katsoin jonkin mallin kuvaa ja toivoin, että näyttäisin samalta. Päätin laihtua kolme kiloa viikossa. Kun se ei sitten onnistunut, lihoin lisää ja mieli oli musertunut.

Aiemmin näin peilistä vain viat. Nyt en enää muista, mitä arpia olen stressannut.

Tämän projektin aloitin eri tavalla. Pyrin hyväksymään kehoni sellaisena kuin se on, arpineen kaikkineen. Aloin ajatella, että olen kaunis nainen. Opettelin hyväksymään itseäni.

Projektin edetessä hyvä olo ja kehossa tapahtuneet muutokset vahvistivat sitä, että tunsin itseni kauniiksi.

Aiemmin näin peilistä vain viat. Nyt en enää muista, mitä arpia oikein olen stressannut.

Jos ihminen kokee olevansa lihava, tietenkin painon putoaminen vaikuttaa hyvällä tavalla itsetuntoon. Siksi on erityisen tärkeää, että muutos on pysyvä.

Hanna Maaria Ikonen
Hanna Maaria Ikonen työskentelee ensiapukouluttajana. Vapaa-aikana hän liikkuu tavoitteellisesti. © Juha Sarkkinen

+ Ennen kaikkea: Lopeta laihduttaminen

Älä aloita laihdutuskuureja. Aloita muutos.

Vuosien aikana yritin pudottaa painoani erilaisilla dieeteillä. Aina kun epäonnistuin, kiloja tuli lisää.

Puolitoista vuotta sitten aloitin muutoksen, joka koski monia osa-alueita. Siksi onnistuin.

Kun tavoitteet ovat oikeat, onnistumisen mahdollisuudet ovat aivan toisenlaiset. Ei kannata tuijottaa vain ruokaa ja vaa’an näyttöä.

Ennen muutosta mietin vain syömistä aamuin illoin. Energiani meni siihen. Tänä päivänä olen paljon parempi vaimo ja ystävä.”

X