ph-dieetti
Laihdutus

Haluatko hoikemman vartalon ja pirteämmän mielen? 5 syytä kokeilla julkkisten suosimaa pH-dieettiä

PH-ruokavaliota noudattavat julkkikset hehkuvat punaisella matolla hyvinvoivina. Miksi ruokavalion emäs- ja happotasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota ja miten se tehdään?
Teksti: Riina-Maria Metso Kuvat: iStock

Jennifer Aniston, Victoria Beckham ja Gwyneth Paltrow vannovat sen nimeen, ja nyt yhä useampi tavallinen suomalainenkin. Mistä pH-ruokavaliossa on kyse?

– Kasvikunnan ja eläinkunnan tuotteiden suhteesta ruokavaliossa. Kasviksista saadaan emäksisiä kivennäisaineita, ja eläinkunnan tuotteista ja viljoista syntyy happamia aineenvaihduntatuotteita. Molempia tarvitaan mutta tasapainossa, kertoo ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.

Marja Ruuti ja hyvinvointivalmentaja ja kehonpuhdistaja Mariia Kotila puhuvat pH-ruokavalion puolesta, vähän eri näkökulmista. Listasimme syyt, joiden vuoksi pH-dieettiä kannattaa kokeilla.

1. Ruoansulatusvaivat vähentyvät pH-ruokavaliolla

Mariia Kotila: ”Hapan keho on otollinen maaperä bakteerien, hiivan ja homeiden liikakasvulle. Silloin ruoansulatuselimistökin oireilee: turvottaa, ummettaa ja röyhtäyttää. PH-ruokavaliossa verensokeri tasoittuu, koska ruokavalio ei sisällä sokeripiikkejä aiheuttavia ruokia. Silloin on helpompi tehdä tietoisia ruokavalintoja ja välttää esimerkiksi nopeita hiilihydraatteja.”

Marja Ruuti: ”Happo-emästasapaino voi olla pielessä myös ihan vain siksi, ettei syö tarpeeksi kasviksia. Keho saa emäksisiä kivennäissuoloja kuitupitoisten kasvisten mukana. Jos syö liikaa eläinkunnan tuotteita, kehoon kertyy happoja kuten virtsahappoa, rikkihappoa ja fosforihappoa. Kun elimistö ei pysty poistamaan happamia aineenvaihduntatuotteita munuaisten ja keuhkojen kautta, keho happamoituu.”

Lue myös: pH-dieetti – Happo-emästasapaino kuntoon

2. Väsymys väistyy

MK: ”Liiallinen happamuus ja suolan puute kehossa näkyvät väsymyksenä ja saamattomuutena. Kun soluille annetaan mitä ne tarvitsevat, niihin palautuu luontainen jännite ja parempi sähkönjohtokyky. Olemme energisempiä ja jaksamme enemmän. Kehoa ei tarvitse käynnistää kahvilla tai sokerilla.

Koska keho on happamimmillaan öisin, pH:n nostaminen vaikuttaa myös unen laatuun.”

Lue myös: Miten vältän lounaan jälkeisen väsymyksen? Näillä vinkeillä toimistotyöläinen pysyy virkeänä koko päivän

3. Paino putoaa ja turvotus katoaa

MR: ”Liika happamuus voi kerätä nestettä ja turvotusta elimistöön. Kaikki mikä suolistossa on pielessä, heijastuu maksan toimintaan. Maksa taas on keskeinen kaikessa aineenvaihdunnassa.”

Lue myös: Eikö paino putoa? 9 syytä voivat paljastaa, miksi paino jumittaa oudosti

4. PH-dieetti parantaa ihon kuntoa

MK: ”Huono pH-tasapaino näkyy ihossa, joka on ihmisen suurin elin. Monet kärsivät ihon ja limakalvojen kuivumisesta, näppylöistä, jopa aknesta tai atopiasta. Ihon kunto on suoraan verrannollinen siihen, missä kunnossa kehon sisäiset nesteet ovat.

Kun pH tasapainottuu, iho on luontaisesti kuulas ja hyväkuntoinen.”

Lue myös: Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

5. Kivut helpottuvat

MR: ”Kipuja tulee, jos soluihin ja soluväleihin kertyy kuona-aineita eli happoja. Hapot voivat tuntua kipuina ja ylläpitää ja synnyttää tulehdusta.”

Lue myös: Hoida päänsärky ilman lääkkeitä ja haittoja – 10 helppoa kotikonstia

X